Overstad.

Binnenstad met ruimte

Op loopafstand van de binnenstad, waar je het carillon van de Grote Sint Laurens nog kan horen, klinkt een nieuw geluid. Dit is de stad met ruimte. Ruimte om te ontmoeten, te winkelen en te ontspannen.

Ambitie

De ambitie is om Overstad te ontwikkelen tot een stedelijk gebied met een grote mix van functies. In de toekomst is hier ruimte voor woningen, werken, detailhandel, recreatie en maatschappelijke voorzieningen. Inmiddels wordt hard gewerkt aan versterking van de woningbouw. Binnen een periode van twee jaar wordt de oplevering verwacht van o.a. appartementen aan de Oosterkade, de Ringersfabriek en de Dockside. De ambitie is om in totaal 2.500 woningen te realiseren.

Projecten

Artist impression - Ringersfabriek

Ringersfabriek

De voormalige chocoladefabriek van de familie Ringers, en het omliggende terrein, wordt getransformeerd tot een prachtig hoogstedelijke leefomgeving. De Ringersfabriek ligt aan het Alkmaars Kanaal en is de plaats waar mensen wonen, werken, genieten en elkaar ontmoeten aan het Ringersplein.

Overstad Ringerskwartier langs het Kanaal

Ringerskwartier

Ringerskwartier ligt aan de zonnige zijde van het Alkmaars Kanaal. In totaal worden hier 283 woningen gebouwd. Naast de transformatie van de Ringersfabriek komen er op het terrein moderne appartementengebouwen. BPD Ontwikkeling bouwt nieuwe wooncomplexen met de nieuwste, duurzame toepassingen voor een brede doelgroep. De appartementen en penthouses kijken uit op de nostalgische fabriek.

Wil je je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de appartementen? Kijk dan op website van het Ringerskwartier.

illustratieve afbeelding Overstad

Bestemmingsplan Overstad

Om de ontwikkeling van Overstad mogelijk te maken wordt het bestemmingsplan vernieuwd. Gemeente Alkmaar doet dit in samenspraak met alle betrokkenen. 

dockside 1

Dockside I

Het oude Kwakelhuis in Alkmaar wordt herontwikkeld tot het prachtige project Dockside I. Het is gelegen aan het water in een groene omgeving met urban accenten.

Het aanbod van Dockside I is erg gevarieerd. Er komen 140 appartementen van 60 tot 170 m2 en exclusieve penthouses en stadsvilla’s van ca. 185 m2. Inpandig komt er een mogelijkheid voor parkeren en fietsenstalling.

Artist impression van appartementencomplex Dockside

Dockside II

Dockside II bestaat uit totaal 140 woningen verdeeld over drie bouwdelen. Onder het gebouw zit een dubbellaagse parkeergarage met daarboven een gezamenlijke binnentuin. Het gebouw kenmerkt zich door een aantal verschillende hoogtes, variërend van zes tot elf verdiepingen. De architectuur is modern met veel raampartijen, metselwerk banden en aluminium zetwerk.

Artist impression van het gebouw Overstaete

Overstaete

Het nieuwbouwproject Overstaete, op de hoek van de Kwakelkade en de Oosterweezenstraat, past binnen de gebiedsvisie van deelgebied Overstad als onderdeel van Alkmaars Kanaal. De Kwakelkade verandert in het plan van het aanzicht van een straat waar bevoorraad wordt naar een straat waaraan gewoond en gewerkt wordt.

HUB Campus

Gemeente Alkmaar en Betty Blocks (BRO Vastgoed B.V) hebben in 2021 in een intentieovereenkomst afspraken gemaakt over de ontwikkeling van een zogeheten ‘HUB Campus’ op het voormalig Vegro-terrein op Overstad.