Terug naar het overzicht

Alkmaars Kanaal ontmoet de PrachtPartners van Alkmaar Marketing

Op woensdagmiddag 24 mei 2023 waren de ‘PrachtPartners’ van Alkmaar Marketing te gast bij het Alkmaars Kanaal voor een presentatie over het Alkmaars Kanaal en het Alkmaars KanaalPark. De PrachtPartners is een club van Alkmaar Marketing die het bedrijfsleven, overheid en (culturele) instellingen samenbrengt.

De bijeenkomst begon met een voorwoord van Burgemeester Anja Schouten. Burgemeester Schouten heette allen welkom en benoemde het belang van projecten in de stad zoals het Alkmaars Kanaal. Ook bracht ze het boek ‘Binnenstad in Beweging’ onder de aandacht als ‘must read’ over alle plannen voor de Alkmaarse binnenstad vanaf 1945 die wel en niet zijn uitgevoerd.

Gemeentesecretaris Robert Reus heette de groep na de burgemeester welkom. Hij benadrukte het belang van de PrachtPartners voor de stad en de gemeente.

De presentaties waren van Menno Cabooter (senior programmamanager Alkmaars Kanaal) en Doreen van ’t Spijker (projectleider KanaalPark). Menno vertelde over het programma Alkmaars Kanaal en de verschillende plangebieden. Ook zoomde hij in op een aantal actuele projecten zoals Dockside in Overstad en het Jaagpad in Oudorp. Doreen lichtte daarna het toekomstig Alkmaars KanaalPark toe. Begin dit jaar ging het KanaalPark van start met een participatietraject. De plannen voor dit project zijn nog niet vormgegeven en aan de groep werd gevraagd om hierover mee te denken. De deelnemers waren na de presentaties met name nieuwsgierig naar het tijdpad van deze groeiplannen van de stad en wanneer het KanaalPark en de vele woningen, zichtbaar worden. Ook werd gevraagd naar hoe iconische plekken kunnen worden gecreëerd en hoe je de verschillende doelgroepen (zoals jongeren) betrekt bij de uitwerkingen van de plannen. Er werden veel ideeën en meekoppelkansen gedeeld waaronder een vergaderfaciliteit in een boot en een hardloopparcours voor werknemers vanuit de kantoorgebouwen.

Na de presentaties en de vragenronde hadden de deelnemers de kans om te brainstormen over het KanaalPark onder het genot van een hapje en een drankje. De ideeën die zijn opgehaald met de brainstorm worden meegenomen als ideeën voor het KanaalPark. Alle wensen en ideeën worden samengevat in een ontwikkelplan. Een ontwikkelplan beschrijft bijvoorbeeld hoe sport en spel, ontmoetingsplekken, kunst of cultuur worden ingepast in het park. Daarbij wordt ook rekening gehouden met verschillende verkeersroutes voor de auto, fietsers en wandelaars. In een volgende fase wordt het Ontwikkelplan verder uitgewerkt in zogenoemde uitwerkingsplannen. Meer informatie over het project KanaalPark vind je op deze webpagina.