Wonen & Leven.

Waarom wonen in Alkmaar?

Alkmaar is een cultuurhistorische stad te midden van groen, op ca. 30 minuten van Amsterdam. Alkmaar is historisch én hip – de stad heeft een indrukwekkende geschiedenis en een prachtig stadscentrum met op bijna elke straathoek een koffietentje, lunchroom, kroeg of boetiek. De stad is goed bereikbaar vanuit de Randstad dankzij twee treinstations en een directe Intercity-verbinding met Amsterdam en Utrecht. Ook via de A9 ben je zó in Amsterdam of op Schiphol.

Alkmaars Kanaal

Dwars door Alkmaar stroomt het Noordhollandsch Kanaal. Langs het kanaal is volop ruimte voor een stedelijke vorm van wonen, werken en recreëren met een grote diversiteit in het aanbod. Daarom worden er onder de overkoepelende naam ‘Alkmaars Kanaal’ de komende jaren vijf nieuwe stedelijke gebieden langs het water gebouwd. In totaal worden er in 15 jaar tijd 15.000 woningen gerealiseerd, van individuele stadswoningen tot collectieve appartementencomplexen.

De deelgebieden

Viaanse Molen: paradijs voor vernieuwers

Bij de Viaanse Molen wordt een mooie woonwijk aan het water gebouwd, waar veel ruimte is voor groen, nieuwe woonvormen en innovatieve ondernemingen. Echt een wijk met grond voor vernieuwers, dus. De stad ligt in de buurt en het buitengebied is altijd dichtbij. De ambitie is om bij de Viaanse Molen 5.400 woningen te realiseren.

Overdie: walhalla voor vrijbuiters

Net als Oudorp ligt dit Overdie aan een prachtig gedeelte van het kanaal. Het deelgebied ontwikkelt zich tot een stoer havengebied met duurzame woon- en werkplekken waar creatie en improvisatievermogen centraal staan. Kortom: een heus walhalla voor vrijbuiters. De ambitie is om in Overdie gebied 950 woningen te realiseren.

Ontdek Alkmaar

Alkmaar is de cultuurhistorische stad tussen het groen en de kust. De stad heeft een groot winkelaanbod – van grote ketens tot unieke boetiekjes. Hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond en er zijn talloze fijne restaurants voor een hapje en een drankje. In de binnenstad vind je meer dan 100 monumenten en een aantal musea. Alkmaar is het perfecte vertrekpunt voor een fietstocht richting de polder of de kust.

Woonprojecten

Artist impression - Ringersfabriek

Ringerskwartier

Het industriële terrein in en rondom de oude Ringersfabriek verandert in een bijzonder woongebied. Je kunt er straks heerlijk en karaktervol wonen, dichtbij de binnenstad van Alkmaar.

Overstad - Dockside - vogelvlucht_achter

Dockside

Na het succes van de eerste fase krijgt Dockside een luxe opvolger: Dockside II, met 45 woningen. Dit betekent nieuwe kansen om aan het water, dichtbij het historische centrum van Alkmaar te wonen.

Het laatste nieuws

Participatie voor ruimtelijke initiatieven uniform en transparant

In Alkmaar bereiden we ons voor op de nieuwe omgevingswet. Belangrijk bij de nieuwe omgevingswet is dat je vroegtijdig belanghebbenden betrekt bij je (ver)bouwplannen. Hierdoor zijn nieuwe ruimtelijke initiatieven transparant voor buurtbewoners.

Groen licht voor Kanaaldijk

De gemeenteraad van Alkmaar heeft het bestemmingsplan Kanaaldijk vastgesteld. Dit maakt het mogelijk op deze locatie 5 appartementengebouwen met in totaal 160 woningen aan het kanaal in een groene omgeving te bouwen.

Seinen op groen voor Cascade

De gemeenteraad van Alkmaar heeft het bestemmingsplan Cascade vastgesteld. Bouwen van de noodzakelijke woningen in Alkmaar heeft topprioriteit van het college. Cascade op de hoek van de Stationsweg en de Helderseweg is één van de vele plannen die in ontwikkeling komen.

Alkmaars Kanaal op social media