Wonen & Leven.

Waarom wonen in Alkmaar?

Alkmaar is een cultuurhistorische stad te midden van groen, op ca. 30 minuten van Amsterdam. Alkmaar is historisch én hip – de stad heeft een indrukwekkende geschiedenis en een prachtig stadscentrum met op bijna elke straathoek een koffietentje, lunchroom, kroeg of boetiek. De stad is goed bereikbaar vanuit de Randstad dankzij twee treinstations en een directe Intercity-verbinding met Amsterdam en Utrecht. Ook via de A9 ben je zó in Amsterdam of op Schiphol.

Alkmaars Kanaal

Dwars door Alkmaar stroomt het Noordhollandsch Kanaal. Langs het kanaal is volop ruimte voor een stedelijke vorm van wonen, werken en recreëren met een grote diversiteit in het aanbod. Daarom worden er onder de overkoepelende naam ‘Alkmaars Kanaal’ de komende jaren vijf nieuwe stedelijke gebieden langs het water gebouwd. In totaal worden er in 15 jaar tijd 15.000 woningen gerealiseerd, van individuele stadswoningen tot collectieve appartementencomplexen.

De deelgebieden

Overstad: ontmoetingsplek voor levensgenieter

Overstad is dé plek om af te spreken. Samen een filmpje pakken, uit eten, te winkelen. Het ligt dicht bij de oude binnenstad, maar voelt heel anders. Overstad is dé plek voor nieuwe initiatieven en wordt dus hét stuk stad voor kansenpakkers en levensgenieters. Binnen twee jaar worden er o.a. appartementen aan de Oosterkade, in de Ringersfabriek en aan de Dockside opgeleverd. De ambitie is om op Overstad in totaal 2.500 woningen te realiseren.

Oudorp: broedplaats voor aanpakkers

Met de bijzondere ligging aan weerszijden van de mooiste bocht in het kanaal, biedt dit gebied kansen voor nieuwe bedrijvigheid en woonplezier. Het wordt een broedplaats voor innovatie en cultuur. Oudorp gaat zich ontwikkelen tot een stoer stuk stad, waar voor de aanpakkers talloze kansen liggen. Het gebied heeft een industrieel karakter, is omgeven door groen en je hebt vrije zichtlijnen op het water. De ambitie is om in Oudorp 2.300 nieuwe woningen te realiseren.

Overzichtskaart Overstad & Oudorp

Ontdek Alkmaar

Alkmaar is de cultuurhistorische stad tussen het groen en de kust. De stad heeft een groot winkelaanbod – van grote ketens tot unieke boetiekjes. Hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond en er zijn talloze fijne restaurants voor een hapje en een drankje. In de binnenstad vind je meer dan 100 monumenten en een aantal musea. Alkmaar is het perfecte vertrekpunt voor een fietstocht richting de polder of de kust.

Woonprojecten

Artist impression - Ringersfabriek

Ringerskwartier

Het industriële terrein in en rondom de oude Ringersfabriek verandert in een bijzonder woongebied. Je kunt er straks heerlijk en karaktervol wonen, dichtbij de binnenstad van Alkmaar.

Overstad - Dockside - vogelvlucht_achter

Dockside

Na het succes van de eerste fase krijgt Dockside een luxe opvolger: Dockside II, met 45 woningen. Dit betekent nieuwe kansen om aan het water, dichtbij het historische centrum van Alkmaar te wonen.

Het laatste nieuws

Expeditie Alkmaars Kanaal van start

Bij het Alkmaars Kanaal houden we van bouwen én van fietsen. Samen met een groot aantal partners zoals ontwikkelaars, corporaties, maatschappelijke instellingen, bedrijven, opleidingsinstituten ontwikkelen we de compacte stad. Om het gebied – nu al – te laten ontdekken en beleven hebben we in co-creatie met Karavaan, buitentheater op locatie, de Expeditie Alkmaars Kanaal ontwikkeld. Met de expeditie (fietstocht) kan iedereen op een leuke manier kennismaken met het gebied.

Staatssecretaris opent digitale tweeling Alkmaar

Donderdag 15 september bezocht staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en digitalisering gemeente Alkmaar. Op tournee langs innovatieve gemeenten was ze in Alkmaar om te zien hoe we de zogenaamde digitale tweeling inzetten om beleidsvraagstukken op te lossen.

Participatieverslag transformatie Overstad

Van 13 juli tot 14 augustus 2022 kon je de Overstadwandeling wandelen in Overstad. Tijdens de opening op 13 juli 2022 liepen ongeveer 120 mensen mee door Overstad. Met de Overstadwandeling betrekt de gemeente geïnteresseerden om reacties op te halen voor de transformatie van Overstad.

Alkmaars Kanaal op social media

Artist impression - Ringersfabriek
Artist impression - Ringersfabriek
Artist impression - Ringersfabriek