Combinatiefunctionarissen brengen Alkmaar in beweging

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Combinatiefunctionarissen brengen Alkmaar in beweging

Combinatiefunctionarissen brengen Alkmaar in beweging

De combinatiefunctionarissen zijn een belangrijke schakel in sportstimulering. Maar wie zijn deze ‘functionarissen’, wat doen ze en waarom is dit zo belangrijk voor Alkmaar en haar inwoners? 

De combinatiefunctionarissen in Alkmaar (bijna 18 fte) verzorgen gymlessen op basisscholen, naschools sportaanbod en verschillende sport- en beweegactiviteiten voor jong en oud in de wijken en bij verenigingen. Daarnaast worden ze ingezet bij de 10 regionale trainingscentra in Alkmaar, verzorgen ze zorgspecifieke lessen zoals Motorial Remedial Teaching en bieden ondersteuning aan diverse lokale sportverenigingen. 

De combinatiefunctionaris combineert verschillende functies met een focus op sporten en bewegen en daar zit ook de kracht: deze bevlogen vakleerkrachten/buurtsportcoaches dragen actief bij aan de verbinding van scholen, verenigingen en wijken en de doelstelling om zo veel mogelijk Alkmaarders aan het bewegen te krijgen. 

 

Saskia Juffermans, combinatiefunctionaris en werkzaam als vakleerkracht sport op R.K. Basisschool Kardinaal de Jong in Alkmaar: 

"Als combinatiefunctionaris ben ik actief als vakleerkracht sport en geef ik extra gymles in kleine groepjes voor kinderen die net wat meer aandacht nodig hebben (Motorial Remedial Teaching). Daarnaast verzorg ik Sport-X, het naschoolse sportaanbod waar kinderen een aantal weken achter elkaar gratis kennis kunnen maken met een sport én regel ik verder eigenlijk alles op het gebied van sport bij ons op school. Het mooie van de combinatiefunctie is dat ik alle kinderen minimaal 2 keer in de week zie, waardoor ik ze beter ken, beter weet wat er speelt, wat de kinderen graag willen doen en waar behoeften liggen. Een functie die mij op het lijf geschreven is en waar ik mijn passie voor kinderen en sport perfect in kwijt kan. Kinderen samen laten bewegen, leuke gymlessen geven en minder vaardige kinderen helpen om beter en met plezier te bewegen: dat is wat mijn werk zo leuk maakt. En hoe mooi is het als een groep 4 leerling tegen je zegt: ‘Juf, ik vind het zo fijn dat ik samen met jou in een klein groepje alvast de gymles kan oefenen, want dan kan ik het tijdens de gymles wel!"

 

 Michael Vader, adjunct-directeur R.K. Basisschool Kardinaal de Jong in Alkmaar:

"Bewegen en sport is belangrijk bij ons op school en een bewuste keuze waar we veel energie in steken. In april ontvingen wij het certificaat Bewegen en Sport van wethouder Sport Pieter Dijkman en samen met de certificaten Welbevinden en Voeding mogen wij ons een ‘Gezonde School’ noemen. Daar zijn we trots op, want werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties en een gezondere leefstijl. Wij zijn de enige school in Alkmaar waar kinderen vanaf groep 1 tot en met 8 twee keer in de week gymles krijgen van een ervaren vakdocent. Eén van de vele redenen waarom de combinatiefunctionarissen zo belangrijk zijn voor Alkmaar en het gymonderwijs in het bijzonder."


 
Pieter Dijkman overhandigt certificaat aan Michael Vader

Wethouder Sport Pieter Dijkman overhandigt het certificaat Bewegen en Sport aan Michael Vader, adjunct-directeur van R.K. Basisschool Kardinaal de Jong (Foto: aangeleverd)

Laatste wijziging: 12 september 2017