Dus doe mee!

Wij willen graag dat jij kan meedoen, meedenken en meebeslissen over plannen van de gemeente. Dit heet participatie. Participatie geeft jou invloed. Participatie helpt om een plan beter te maken. En het geeft het bestuur een beeld van wat jij belangrijk vindt. Zo kan de gemeente een goede keuze maken.    

Waar kan jij met participatie over meedenken?

Over allerlei plannen. Plannen van de gemeente gaan bijvoorbeeld over afspraken en regels (beleid) of fysieke plannen. Beleid zijn afspraken en regels over hoe we met een onderwerp omgaan. Fysieke plannen zijn bijvoorbeeld de plannen om nieuwe huizen te bouwen of om een weg of stuk terrein anders in te richten. 

De gemeente Alkmaar heeft een participatievisie ontwikkeld om inwoners een grotere rol te geven in beleidsvorming en besluitvorming. Deze visie is een belangrijk onderdeel van het programma Open Overheid, waarin transparantie, samenwerking en vertrouwen centraal staan. Maar wat houdt de participatievisie precies in, en wat betekent dit voor jou? 

Wat is de participatievisie? 

De participatievisie beschrijft hoe de gemeente Alkmaar samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen aan beleid en plannen wil werken. Het uitgangspunt is dat inwoners niet alleen geïnformeerd worden, maar echt inspraak en invloed kunnen uitoefenen. Zo wil de gemeente zorgen dat beleid beter aansluit bij de behoeften van de samenleving en dat vertrouwen tussen inwoners en de overheid wordt versterkt. 

Wat betekent dit voor de inwoner? 

Als inwoner van gemeente Alkmaar biedt deze visie meer mogelijkheden om mee te denken en te praten over de plannen van de gemeente. Dit gebeurt op verschillende manieren, bijvoorbeeld: 

  1. Digitale participatie: Je kunt eenvoudig je mening geven via vragenlijsten en online platforms. 
  1. Lokale bijeenkomsten: Tijdens buurtbijeenkomsten kun je ideeën delen en direct vragen stellen over projecten in jouw omgeving. 
  1. Vroegtijdige betrokkenheid: Participatie begint voordat een voorstel bij de gemeenteraad komt. Zo kun je invloed uitoefenen op de plannen in een vroeg stadium​ 
  1. Duidelijke communicatie: De gemeente belooft meer transparantie en betere terugkoppeling over wat er met jouw input wordt gedaan. 

Door deze aanpak voel je je meer betrokken en heb je een directere stem in wat er in jouw buurt gebeurt. 

5 Uitgangspunten voor betere participatie 

In de participatievisie staan 5 uitgangspunten voor betere samenwerking met inwoners. De komende jaren gaan inwoners steeds meer merken van betere participatieactiviteiten waarbij de gemeente inwoners vraagt om deel te nemen.  Hierbij gaat de gemeente uit van de onderstaande uitgangspunten:  

  • Participatie op tijd en met een duidelijk doel 
    De gemeente start op tijd met participatie en zorgt dat het doel helder is. Vanaf het begin maken we duidelijk hoeveel invloed er in elke fase mogelijk is voor inwoners.  
  • We zijn duidelijk 
    Het proces en de verantwoordelijkheden van iedereen die mee doe wordt goed uitgelegd. De gemeente is ook helder over wat er met de uitkomsten wordt gedaan en wie uiteindelijk de beslissingen neemt. 
  • We werken samen aan oplossingen 
    Samen zoeken we naar de beste oplossing voor Alkmaar. Iedereen mag ideeën, zorgen en belangen delen. We zijn flexibel en transparant over hoe beslissingen worden genomen en waarom. 
  • We leren van elke ervaring 
    Bij participatieactiviteiten kijkt de gemeente achteraf hoe de participatie is verlopen. Wat goed ging, nemen we mee, en wat beter kan, verbeteren we de volgende keer. We proberen ook verschillende manieren van participeren uit. 
  • Iedereen kan meedoen 
    Participatie is toegankelijk voor iedereen. Dit geldt voor verschillende groepen: actieve mensen, stille deelnemers, groepen of individuen. Daarom organiseren we activiteiten zowel digitaal als op fysieke locaties. Voor bijeenkomsten zorgen we dat locaties goed bereikbaar zijn en bieden we alternatieven als dat nodig is. 

Een burgerinitiatief geeft de burger het recht om zelf onderwerpen op de politieke agenda te plaatsen.

De mogelijkheid tot het indienen van een burgerinitiatief is opgenomen in de Verordening burgerinitiatief Alkmaar 2015.

De gemeente werkt samen met inwoners aan een veilige en fijne buurt. Ook dorps- en wijkraden en andere organisaties en bedrijven hebben een rol daarin. Dat noemen we gebiedsgericht werken.

Gemeente Alkmaar heeft vijf gebiedsconsulenten. Heeft u een initiatief heeft om een straat, wijk of dorp mooier te maken?  Dan kunt u bij de gebiedsconsulenten terecht. Samen met u verkennen zij de mogelijkheden.

Lees over de gebieden en bewonersinitiatieven via de pagina Gebieden en wijken in Alkmaar.

Op de website en sociale media van de gemeente Alkmaar staan regelmatig berichten over participatie. Of bijvoorbeeld enquêtes voor betrokkenheid en discussies tussen inwoners en gemeenten.