Coronavirus, informatie voor (culturele) ondernemers

Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers. Hieronder hebben we veel gestelde vragen en aangeboden regelingen voor je neergezet. Ook tref je op deze pagina handige links.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Van de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van het Ondernemersloket.

Vanaf 1 januari 2022 is de reguliere Bbz-regeling weer in werking getreden.

Ondernemers met omzetverlies door de coronamaatregelen konden gebruikmaken van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De laatste TVL-periode sloot op 31 maart 2022. De definitieve hoogte van de subsidie wordt nog vastgesteld over de periode vanaf TVL Q3 2021. Hiervoor stuur je de werkelijk gemaakte omzet in die periode naar RVO. De TVL hielp bij het betalen van vaste lasten zoals huur, verzekeringen en leasecontracten. Loonkosten vielen hierbuiten. Ook de TVL-startersregeling is inmiddels gesloten.

Voor meer informatie: Coronaloket Kamer van Koophandel

Als je eerder een voorschot van de NOW hebt ontvangen, moet je op een later moment altijd nog een definitieve aanvraag ter vaststelling van de NOW indienen. Bij de bepaling van je voorschot is uitgegaan van het door jou opgegeven verwachte omzetverlies. Bij de vaststelling wordt uitgegaan van je daadwerkelijke omzetverlies. Ook wordt bij de definitieve vaststelling gekeken naar de daadwerkelijke loonsom in de NOW-periode. Bij de vaststelling wordt dus bepaald wat jouw definitieve NOW-tegemoetkoming is. Afhankelijk van de hoogte van je voorschot of uiteindelijke subsidie moet je een verklaring van een deskundige derde of een accountantsverklaring bijvoegen.

Voorzie je problemen voor wat betreft de betaling van de aan jou opgelegde gemeentelijke belastingen?

Neem dan contact op met Cocensus om tot een passende oplossing te komen. Dat kan telefonisch via nummer (023) 5 56 34 00, optie 1. Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Je kunt ook een e-mail sturen naar invordering@cocensus.nl.

Voor ondernemersvragen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving is het KVK Coronaloket in het leven geroepen.

Ook op het Ondernemersplein van de de KVK vind je veel informatie.

De accountmanagers van het Ondernemersloket staan ook voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.