Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs.

Hoe lang dat is kunt u nalezen op de website van het RDW.  Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente.

Lees hier of en hoe u het rijbewijs kunt omwisselen.

Bij het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs moet u dit document meteen inleveren bij de aanvraag voor de omwisseling. U heeft het document dus enkele weken niet in uw bezit.

U ontvangt een afhaalbewijs, maar deze bevat geen afhaaldatum. Dit is slechts het bewijs van de omwisseling. Let op: dit geeft geen recht op een geldige verzekering.

U dient rekening te houden met een omwisselingsperiode van enkele weken.  Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het RDW.

Doordat het voor ons niet duidelijk is wanneer uw nieuwe rijbewijs gereed is, is het niet mogelijk om het nieuwe rijbewijs thuis te laten bezorgen.

U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen in de volgende gevallen:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
 • Uw rijbewijs is afkomstig uit de Europese Unie (EU), een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of uit een land waarmee Nederland een overeenstemming heeft gesloten. Een overzicht van deze landen vindt u bij Landen geschikt voor omwisseling.
 • Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor omwisseling. Kijk hiervoor bij Voor uw werk in Nederland.
 • Is uw rijbewijs afgegeven buiten EU/EVA? Dan kunt u alleen omwisselen als u in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond.
 • Het rijbewijs moet geldig zijn.  Een Europees rijbewijs mag wel verlopen zijn. Heeft u een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Dan moet u nog een extra verklaring meesturen. Zie onder Zo werkt het.

Het nieuwe rijbewijs kost € 41,60

 • Uw buitenlandse rijbewijs
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • 1 recente pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  Heeft u nog geen goede pasfoto? Dan adviseren wij een pasfoto bij de vakfotograaf te laten maken. Een online pasfotoservice raden wij af. De kans dat de pasfoto’s niet aan de pasfoto-eisen voldoen is daarbij erg groot. Op het stadskantoor is géén fotocabine aanwezig. In De Mare en Schermerhorn wel, neem hiervoor 7 euro in gepast contant geld mee.

 

Omdat het RDW verantwoordelijk is voor het aanmaken van uw nieuwe Nederlandse rijbewijs, kunnen wij geen specifieke informatie geven wanneer u uw rijbewijs ontvangt.

U dient rekening te houden met een omwisselingsperiode van enkele weken. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het RDW.

Omdat het voor ons niet duidelijk is wanneer uw nieuwe Nederlandse rijbewijs gereed is, is het niet mogelijk om het thuis te laten bezorgen.

Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs is geen spoedmogelijkheid.