Paspoort of identiteitskaart aanvragen, 18 jaar of ouder

Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Wij bezorgen uw paspoort of identiteitskaart gratis en veilig bij u thuis, op het werk of een ander door u gekozen adres.

De identiteitskaart heeft vanaf januari 2021 een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Als uw identiteitskaart bezorgd is ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD om de inlogfunctie te activeren. Vanaf 4 januari 2021 staat meer informatie hierover op de website van DigiD.

Paspoort

 • € 74,77
 • Tweede paspoort of zakenpaspoort: € 74,77
 • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort: € 56,55
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 50,91 extra

Identiteitskaart

 • € 64,03
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde identiteitskaart en € 50,91 extra

Heeft u recht op kwijtschelding van de gemeentebelastingen? Dan heeft u ook recht op kwijtschelding voor de kosten van uw identiteitskaart

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

  Indien u nog niet beschikt over pasfoto’s die voldoen aan de pasfoto-eisen, dan kunt u gebruik maken van onze fotocabine op het Stadskantoor. Let op: niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar! U kunt contactloos betalen, maar wij adviseren u om voor de zekerheid 6 euro gepast mee te nemen. De fotocabine accepteert elke munt vanaf 20 cent en alleen briefgeld van vijf euro. Wij raden een online pasfotoservice af. De kans dat uw pasfoto’s niet aan de pasfoto-eisen voldoen is dan erg groot.

In verband met het coronavirus wordt uw aangevraagde paspoort of identiteitskaart gratis en veilig bij u bezorgd. Dit duurt minimaal een week. Hierover informeren wij u bij de aanvraag.

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 072 voor een spoedaanvraag.

Vraagt vóór 12.00 uur een reisdocument aan, dan kunt u dit doorgaans de volgende werkdag ophalen.

Let op:
Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van het bedrijf dat de documenten levert. Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Noodpaspoort

Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland downloaden.

Bel met 14 072 voor meer informatie.

Let op dat u wel aan de voorwaarden voldoet voor een tweede paspoort en de juiste documenten meeneemt. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.