Paspoort of identiteitskaart aanvragen, jonger dan 18 jaar

Een paspoort of identiteitskaart aanvragen doe je zelf met één van je ouders of iemand anders die het gezag over je heeft. Je doet dit bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ben je 12 jaar of ouder, dan mag je een identiteitskaart ook alléén aanvragen. Bij een paspoort kan dit pas vanaf 18 jaar. Wij bezorgen jouw paspoort of identiteitskaart gratis en veilig bij je thuis, op het werk of een ander door je gekozen adres.

De identiteitskaart heeft vanaf januari 2021 een extra functie. Je kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of je pensioenfonds. Als je identiteitskaart bezorgd is ontvang je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD om de inlogfunctie te activeren. Vanaf 4 januari 2021 staat meer informatie hierover op de website van DigiD.

Paspoort

 • € 56,55
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 50,91 extra

Identiteitskaart

 • € 32,91
 • Spoed: het bedrag van de aangevraagde identiteitskaart en € 50,91 extra

 

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  Heb je nog geen goede pasfoto? Maak dan gebruik van de fotobooth op het Stadskantoor. Let op: niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar! Je kan contactloos betalen, maar wij adviseren om voor de zekerheid 6 euro gepast mee te nemen. De fotocabine accepteert elke munt vanaf 20 cent en alleen briefgeld van vijf euro. Wij raden een online pasfotoservice af. De kans dat pasfoto’s dan niet aan de pasfoto-eisen voldoen is erg groot.
 • Je pinpas. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • Ben je onder de 12 jaar: jouw ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • De geldige legitimatiebewijzen van allebei jouw ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft).
 • Bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar: een ingevuld formulier toestemming afgifte reisdocument minderjarigen met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft).
 • Bij aanvraag paspoort tot 18 jaar: een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft).

 

In verband met het coronavirus wordt jouw aangevraagde paspoort of identiteitskaart gratis en veilig bij je bezorgd. Dit duurt minimaal een week. Hierover informeren wij je bij de aanvraag.

Heb je je paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 072 voor een spoedaanvraag.

Als je hem voor 12.00 uur aanvraagt, kun je hem meestal de volgende dag ophalen.

Let op:
Wij kunnen niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van het bedrijf dat de documenten levert. Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Noodpaspoort

Vertrekt je vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.