Paspoort of identiteitskaart aanvragen, 18 jaar of ouder

Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak een afspraak om langs te komen.

Hulp nodig bij het digitaal aanvragen van een product of dienst? Ga naar het digivangnet

Paspoort

  • € 83,87
  • Tweede paspoort of zakenpaspoort: € 83,87
  • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort: € 63,42
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 57,09 extra

Identiteitskaart

  • € 75,80
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde identiteitskaart en € 57,09 extra

Kwijtschelding

Heeft u recht op kwijtschelding van de gemeentebelastingen? Dan heeft u ook recht op kwijtschelding voor de kosten van uw identiteitskaart

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen;
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag;
  • 1 recente pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud, die voldoet aan de pasfoto-eisen. Indien u nog niet beschikt over pasfoto’s die voldoen aan de pasfoto-eisen, adviseren wij u een pasfoto bij de vakfotograaf te laten maken. Een online pasfotoservice raden wij af. De kans dat uw pasfoto’s niet aan de pasfoto-eisen voldoen is dan erg groot. Op het stadskantoor is géén fotocabine aanwezig. In Schermerhorn is wel een fotocabine. U kunt alleen met pin betalen. Voor €9 krijgt u 5 pasfoto’s. 

Uw aangevraagde paspoort of identiteitskaart wordt gratis en veilig bij u thuis, op het werk of een ander gekozen adres bezorgd. Dit duurt meestal 1 week. Hierover informeren wij u bij de aanvraag. U hoeft dus nog maar één keer naar de gemeente te komen voor uw reisdocument.

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 072 voor een spoedaanvraag. Een spoedaanvraag kunt u alleen via een afspraak op het Stadskantoor doen, niet bij de servicepunten. Vraagt u vóór 12.00 uur een reisdocument aan, dan kunt u dit doorgaans de volgende werkdag ophalen. Let op: Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van het bedrijf dat de documenten levert. Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Noodpaspoort

Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Op de website van de Rijksoverheid kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland downloaden.

Bel met 14 072 voor meer informatie. Let op dat u wel aan de voorwaarden voldoet voor een tweede paspoort en de juiste documenten meeneemt. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

Dit kan digitaal via het afsprakensysteem