Coronavirus, informatie voor (culturele) ondernemers

Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers. Hieronder hebben we veel gestelde vragen en aangeboden regelingen voor u neergezet. Ook treft u op deze pagina handige links.

Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken, de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van het Ondernemersloket.

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt.  Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Het coronavirus: overzicht maatregelen (kvk.nl)

Dit vindt u terug in de noodverordeningen van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Meer informatie vindt u op de website van Alkmaar Prachtstad.

Voor ondernemers is de coronacalculator beschikbaar gemaakt. Dit is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland. De coronacalculator berekent in hoeverre u in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen.

De coronacalculator zet alle steunmaatregelen eenvoudig op een rij. U krijgt snel inzicht in welke regelingen op u van toepassing zijn. Ook krijgt u een indicatie van tegemoetkomingen, kredietmogelijkheden en belastinguitstel.

De calculator geeft u verder een indicatie van de persoonlijke liquiditeitspositie de komende periode, gebaseerd op uw eigen bedrijfsgegevens. De coronacalculator is veilig en overzichtelijk en werkt snel.

VNO-NCW en MKB-Nederland werken de tool dagelijks bij. Actualisaties in de regelgeving worden door vertaald in de calculator, zodat de ondernemer zijn sommen en aanvragen kan maken op grond van de meest actuele inzichten.

Naar Coronacalculator.nl.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers geldt voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. Ook zelfstandige culturele- en sport ondernemers met financiële problemen kunnen gebruik maken van deze tijdelijke regeling. Indien voldaan wordt aan de voorwaarden kan bij de woongemeente ondersteuning worden aangevraagd voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal.

De TOZO wordt uitgevoerd door Halte Werk. Voor het aanvragen en nadere informatie over de voorwaarden gaat u naar de website van Halte Werk.

Halte Werk doet haar best om uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling te nemen. Dit kan tot 4 weken duren. Er komen veel aanvragen bij ons binnen. Wij willen u in verband met de drukte vragen om de uitkomst van uw aanvraag af te wachten. Het is niet nodig tussentijds contact op te nemen met Halte Werk. De behandeltijd zegt niets over de uitkomst van uw aanvraag.

Tozo 1 liep eind mei af, Tozo 2 eind september. De Tozo is verlengd tot 1 juli 2021. Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021 en Tozo 4 loopt van 1 april tot 1 juli 2021. Over Tozo 4 wordt begin 2021 informatie bekendgemaakt

https://www.kvk.nl/corona/tozo-inkomensondersteuning-en-leningen/

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen van TVL Q4 2020 kan tot en met 29 januari 2021 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Je vindt de SBI-code waarvoor je TVL aanvraagt in de adviestool TVL bij RVO. Wijzigen van je SBI-code in het KVK Handelsregister heeft geen invloed op je aanvraag TVL.

TVL: aanvragen tot eind juni 2021 (kvk.nl)

Met de NOW-regeling kun je personeel doorbetalen tijdens de coronacrisis. De NOW 3.1. is op 27 december 2020 gesloten, aanvragen is niet meer mogelijk. Vanaf 15 februari 2021 tot en met 14 maart 2021 gaat NOW 3.2 open.

NOW-regeling: tegemoetkoming in loonkosten (kvk.nl)

Belastingdienst

Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis

Update: 10 december 2020

Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kunt u tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Hebt u al bijzonder uitstel van betaling? Dan kunt u ons vragen het te verlengen. Ook dit kan tot 1 april 2021.

Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis (belastingdienst.nl)

Cocensus

Ondernemers, dit inclusief ZZP-ers en eenmansbedrijven, hebben voor de betaling van gemeentelijke belastingen tot 1 september 2020 uitstel van betaling gekregen. De invordering van deze uitgestelde betalingen zal vanaf september weer opgestart worden.

In verband met de uitgestelde betaling zal geen invorderingsrente in rekening gebracht worden.

Voorziet u problemen voor wat betreft de betaling van de aan u opgelegde aanslagen gemeentelijke belastingen, neemt u dan contact op met Cocensus.

Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur telefonisch via nummer 023 556 34 00, optie 1. U kunt dit ook via de mail doen: Invordering@cocensus.nl.

Cocensus-Alkmaar – Belastingmaatregelen voor ondernemers.

Voor uw ondernemersvragen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving is het KVK Coronaloket in het leven geroepen.

Ook op het Ondernemersplein van de de KVK vindt u veel informatie.

Rijksoverheid: informatie voor ondernemers en bedrijven over het coronavirus.

Op deze pagina van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen die het coronavirus heeft voor de culturele sector. Bijvoorbeeld welke locaties open zijn, welke activiteiten zijn toegestaan en informatie over financiële steun.

Voor deze instellingen wordt indien nodig huurvermindering toegepast tot openstelling weer mogelijk is. Het college bekijkt voor huurders van commerciële bedrijfsruimten in gemeentelijk eigendom per geval hoe ze kunnen worden gesteund zolang de crisis aanhoudt.

Het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) is sinds 18 maart 2020 uitgebreid met een extra module, een borgstelling voor een overbruggingskrediet (BL-C). Gezonde land- en tuinbouwbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

Op 10 april 2020 is het BL-C aangepast. Ook visserij- en aquacultuurbedrijven kunnen met terugwerkende kracht vanaf 18 maart hiervan gebruik maken. Aanvragen lopen via uw bank.

Voor nadere informatie; https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/overbruggingskrediet-bl-c-voor-coronacrisis-uitgebreid

De sierteeltsector, delen van de voedingstuinbouw en telers van fritesaardappelen zullen ook ondersteuning krijgen. Deze regeling wordt momenteel nader uitgewerkt. Nadere informatie treft u hier aan. https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/steun-voor-sierteelt-en-voedingstuinbouwsector-en-fritesaardappeltelers

Ook de gemeente Alkmaar neemt ondersteunende maatregelen:

  • Uitstel van betalingen voor alle ondernemers, dus ook zzp’ers, tot 1 september 2020;
  • Uitstel van betalingen voor de toeristenbelasting over 2019 tot eind 2020. Aangifte 2019 blijft uiteraard wel gewoon nodig. Voor dit jaar geldt vrijstelling;
  • De precariobelasting 2020 voor terrassen wordt kwijtgescholden
  • 25 procent van de reclamebelasting 2020 wordt niet in rekening gebracht, dit geldt voor alle Alkmaarse ondernemers;
  • Niet doorbelasten van rente in verband met latere betalingen;
  • Uitstel van betaling van gemeentelijke leges tot 1 september 2020 voor vergunningen die aangevraagd zijn voor 1 maart 2020;
  • Een economisch/maatschappelijk Stimuleringsfonds is in het leven te geroepen. Voor dit Stimuleringsfonds is de gemeenteraad gevraagd om 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen;
  • Het Ondernemersloket is ingericht als tijdelijke adviesdienst voor ondernemers met vragen over de crisis.

Meer over de maatregelen leest u in onderstaande nieuwsberichten:

Alkmaar ondersteunt ondernemers

College helpt Alkmaarse economie met Noodfonds

De accountmanagers van het Ondernemersloket staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

U kunt hen bellen via telefoonnummer 14 072.