Coronavirus, informatie voor (culturele) ondernemers

Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers. Hieronder hebben we veel gestelde vragen en aangeboden regelingen voor u neergezet. Ook treft u op deze pagina handige links.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Van de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar? Schrijf u dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van het Ondernemersloket.

Voor een overzicht van alle actuele algemene coronamaatregelen kunt kijken op: Het coronavirus: overzicht maatregelen.

Vanaf 30 september is de Tozo regeling stopgezet. Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers in plaats daarvan een Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)-uitkering aanvragen. Van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022 worden de voorwaarden voor de periodieke uitkering tijdelijk versoepeld. Vanaf 1 januari 2022 treedt de reguliere Bbz-regeling weer in werking. Een aanvraag kunt u doen via Financiële ondersteuning na Tozo (haltewerk.nl).

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Alle ondernemers die in het eerste kwartaal van 2022 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het 1e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020 komen in aanmerking voor de regeling. Ook ondernemers die eerder geen TVL hebben aangevraagd kunnen een aanvraag indienen. Voor meer informatie en een aanvraag, ga naar: TVL: tegemoetkoming vaste lasten (kvk.nl).

Met de tegemoetkoming NOW kunt u uw werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen tot eind 2021 de NOW 5 aanvragen.
Daarnaast kunnen er van januari tot en met maart aanvragen worden gedaan voor de NOW 6.
Als u eerder een voorschot van de NOW heeft ontvangen, moet u op een later moment altijd nog een definitieve aanvraag ter vaststelling van de NOW indienen.
Kijk voor meer informatie op Informatie voor vaststelling NOW | Coronavirus: financiële regelingen | Rijksoverheid.nl.

Voorziet u problemen voor wat betreft de betaling van de aan u opgelegde gemeentelijke belastingen?

Neem dan contact op met Cocensus om tot een passende oplossing te komen. Dat kan telefonisch via nummer 023 556 34 00, optie 1. Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar invordering@cocensus.nl.

Voor uw ondernemersvragen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving is het KVK Coronaloket in het leven geroepen.

Ook op het Ondernemersplein van de de KVK vindt u veel informatie.

Rijksoverheid: informatie voor ondernemers en bedrijven over het coronavirus.

Op deze pagina van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen die het coronavirus heeft voor de culturele sector. Bijvoorbeeld welke locaties open zijn, welke activiteiten zijn toegestaan en informatie over financiële steun.

Voor deze instellingen wordt indien nodig huurvermindering toegepast tot openstelling weer mogelijk is. Het college bekijk voor huurders van commerciële bedrijfsruimten in gemeentelijk eigendom per geval de situatie. Zo kan worden bepaald of en hoe huurders worden gesteund zolang de crisis aanhoudt.

De accountmanagers van het Ondernemersloket staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

U kunt hen bellen via telefoonnummer 14 072.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Van de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar?

Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van het Ondernemersloket.