Geveltuinen en boomspiegels

Geveltuin

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zie je in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Op die manier kunt u een bijdrage leveren aan de uitstraling en leefbaarheid in uw straat.

De meeste geveltuintjes liggen op gemeentegrond, maar bewoners mogen deze smalle strookjes wel als geveltuin gebruiken. U mag de tuintjes ongeveer een stoeptegel breed (30 cm) maken. Op de stoep moet voldoende ruimte overblijven voor voetgangers, kinderwagens en rolstoelen.

Actie 250 geveltuinen

Gemeente Alkmaar wil samen met de inwoners in 2021 maar liefst 250 geveltuinen planten. De actie is gestart op de internationale Dag van de biodiversiteit, zaterdag 22 mei. Wie wordt er niet gelukkig van een geveltuin? Bewoners, voorbijgangers, vlinders en bijen in elk geval wel! Het draagt ook bij aan de vergroening van Alkmaar. Wip daarom die tegels eruit, plaats een geveltuin.

Voor handige tips en aanmelden van uw geveltuin gaat u naar de website www.250geveltuinen.nl.

Subsidie voor aanleg meerdere geveltuinen in de straat

U komt als straat in aanmerking voor subsidie als er tenminste 5 geveltuinen in dezelfde straat worden aangelegd.

Een van de betrokken bewoners kan dan subsidie aanvragen. Informatie en aanvraagformulier vindt u via: https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/belastingen-en-subsidies/subsidie-groen-en-dieren/

Mocht u daar nog vragen over hebben, zoals de aanvraagtermijn, dan kunt u contact opnemen met groenbeleidadviseur Simone Stam via 14 072 (ma, di, do) of via sstam@alkmaar.nl.

Boomspiegels

Op steeds meer plekken in de stad maken bewoners kleine minituintjes rondom straatbomen en ‘vergroenen’ zo hun straat. Wilt u ook zo’n boomspiegel beplanten? U kunt zelf planten in de grond rond straatbomen zetten. Wees voorzichtig met de boomwortels.
U onderhoudt het tuintje zelf. De medewerkers van de Groendienst van de gemeente slaan dit tuintje over bij het onderhouden van gemeentelijk groen.

 • Het zand dat u uitgraaft, vervangt u door zwarte tuinaarde. U mag een geveltuin ook verhoogd aanleggen in een smalle plantenbak.
 • Vrijkomende stoeptegels kunnen gebruikt worden als kantopsluiting voor de verharding of als verhoogde rand.
 • Afgegraven zand moet verwijderd worden door de aanlegger van de geveltuin/boomspiegel.
 • Straatnaamborden moeten zichtbaar blijven.
 • Geveltuinen en boomspiegels mogen niet leiden tot gevaarlijke situaties of overlast.
 • Bij werkzaamheden aan kabels, leidingen of stoep in de buurt van uw geveltuin/boomspiegel draagt de gemeente geen verantwoordelijkheid voor beschadigingen.
 • Denk aan het openhouden van uw ventilatieroosters.
 • Snoei overhangende takken om overlast te voorkomen.
 • Let bij de aanschaf van planten op of uw geveltuin in de zon of in de (half)schaduw ligt.
 • Langs een gevel blijft het vrij droog. Geef de planten daarom regelmatig water.
 • Bemest uw geveltuin/boomspiegel af en toe met natuurlijke mest en haal dode bladeren van de takken. Dit  bevordert de groei.
 • Snoei bessenstruiken in de winter of in het vroege voorjaar, nadat de vogels de bessen hebben opgegeten en voordat zij gaan broeden (half maart).
 • Vogels houden van dichte struiken en (nuttige) insecten overwinteren tussen dode blaadjes en takken.

Als u zich aan de spelregels houdt, kunt u zonder toestemming van de gemeente een geveltuin/boomspiegel aanleggen.

 

Ja, wanneer u in de straat gezamenlijk geveltuinen wilt aanleggen bij 5 huizen of meer, kunt u subsidie ontvangen voor de aanleg van deze geveltuinen. Dien een aanvraag in voor de subsidie groen en dierenwelzijn.