Stenen eruit Groen erin

Alkmaar wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere hoogheemraadschappen, de Hortus, Stadswerk072 en andere samenwerkingspartners hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Niet alleen kijken we daarbij naar de openbare ruimte. Ook willen we inwoners enthousiast maken voor groene, klimaatbestendige tuinen. Dat doen we met Stenen eruit, Groen erin.

Uw tuin toekomstbestendig

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente werkt samen met diverse partners om onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Wij hopen inwoners enthousiast te maken. Toekomstbestendige tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid. Doet u mee?

Stenen eruit, groen erin

Probeer in de tuin zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand van de border kun je maken van de weggehaalde tegels, dat scheelt weer geld. Vervang het bestratingszand voor het planten wel eerst door tuinaarde zodat de plant voedingsstoffen kan opnemen.

De volgende websites bieden inspiratie om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendiger te maken.