Hout stoken en het milieu

Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid en kan overlast bij u in de buurt veroorzaken. Veel mensen gebruiken inzethaarden of houtkachels om hun huis geheel of deels te verwarmen. Helaas levert de houtrook soms ook overlast en extra milieuvervuiling op. Gelukkig zijn er maatregelen die we kunnen treffen om rekening met elkaar te houden. Wij geven u graag een aantal stooktips.

Let op: Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de website stookwijzer.nu ziet u wanneer u beter niet kunt stoken.

  • Stook alleen droog, gekloofd hout van maximaal 7 cm dik. Hout is goed gedroogd als het 2 jaar buiten onder een afdak heeft gelegen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
  • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout (tuinhout): bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat mag niet vanwege de lijm die erin zit. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen.
  • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  • Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk, want u kunt niet alles verbranden in een allesbrander. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Afval verbranden is verboden.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
  • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Op deze wijze wordt de toevoer van verse lucht en zuurstof niet beperkt en kan het verbrandingsproces optimaal verlopen.
  • Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en u ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg in dit geval voor voldoende luchtaanvoer.
  • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
  • Bij het aansteken van de kachel kunt u het beste de Zwitserse methode gebruiken. Op het internet zijn veel filmpjes terug te vinden met tekst en uitleg hierover.
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer; zet ook de uitlaatklep van kachel of open haard helemaal open.
  • Laat tenminste één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.