Huisvesting, vergunning

Een huisvestingsvergunning heeft u nodig voor het huren van een sociale huurwoning met een huur onder de huurtoeslaggrens. In 2021 is dat een huur tot € 752,33. Uw inkomen voor het huren van een sociale huurwoning mag in 2021 dan niet hoger zijn dan € 44.655,- per jaar.

De toewijzing van sociale huurwoningen gebeurt voor de regio Noord-Kennemerland via het SVNK. Zoekt u als huurder een woning en wilt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning dan moet u zich inschrijven bij het SVNK. U kunt daar reageren op het woningaanbod.

Gaat u een woning huren van een woningcorporatie? De woningcorporaties in Alkmaar zijn gemachtigd om namens de gemeente een huisvestingsvergunning af te geven. Zij zorgen voor de vergunning.

Gaat u een woning huren van een particuliere verhuurder? Dan moet de verhuurder de huisvestingsvergunning namens u aanvragen bij de gemeente. De verhuurder heeft dan een aantal gegevens van u nodig zodat zij de aanvraag voor u kunnen indienen. De gemeente geeft de huisvestingsvergunning af aan de huurder.

Voor het huren van een kamer is geen huisvestingsvergunning nodig.

Wanneer u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning van een particuliere verhuurder dan heeft de verhuurder de volgende documenten van u nodig:

  • Een inkomstenverklaring van de belastingdienst (IB60 formulier). U kunt dit opvragen via de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl of telefonisch via telefoonnummer 0800-0543.
  • Een recent bewijs van uw maandinkomen: bijvoorbeeld uw laatste loonstrook. Heeft u een weekinkomen? Dan de laatste vier loonstroken.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Komt een huurder in aanmerking voor een woning van een particuliere verhuurder waar hij zich voor ingeschreven heeft op de site van het SVNK?

U heeft van de huurder de volgende documenten nodig:

  • Inkomstenverklaring belastingdienst
  • Recente bewijs van inkomen zoals bijvoorbeeld een recente loonstrook
  • Een kopie van een gelding legitimatiebewijs.

 

Daarnaast moet u als particuliere verhuurder een bewijs van toewijzing van het SVNK uploaden.

€ 0,00

Is de aanvraag compleet en voldoet de huurder aan de voorwaarden, dan ontvangt de huurder ongeveer binnen 2 weken de huisvestingsvergunning.

De huisvestingsvergunning wordt op naam van de huurder afgegeven en wordt ook naar de huurder verzonden.

Op Mijn Alkmaar kunt u als huurder met DigiD en als verhuurder met eHerkenning inloggen om de status van de aanvraag te bekijken.

Neem dan contact met ons op via het contactformulier: