Bespaartips voor VvE

Wilt u graag uw appartement energiezuiniger maken? In een appartementencomplex zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Als u de isolatie van een appartement wilt verbeteren, is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit geldt bijvoorbeeld ook voor plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak.

Boven- en benedenwoning

Een boven- en benedenwoning is formeel een appartement. Het hangt per situatie af hoe het eigendom is gesplitst. Vaak zijn in ieder geval de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Er zijn aantrekkelijke subsidies als u een VvE bent. Om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidie moet u samen met boven- of benedenburen een Vereniging van Eigenaren zijn. U moet u daarvoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zelf doen

Als appartementseigenaar kunt u zelfstandig een paar dingen doen voor een energiezuinige en duurzame woning. U zou een isolerende voorzetwand kunnen plaatsen voor de buitenmuur, en – afhankelijk van de afspraken binnen de VvE – HR++ glas in bestaande kozijnen. Misschien is een ventilatiewarmtepomp mogelijk, als de luchtafvoer daar geschikt voor is. Ook kunt u veel zelf doen voor een lagere energierekening door zuinige apparaten en verlichting te kopen, de verwarming slim te gebruiken en maximaal vijf minuten te douchen met een spaardouchekop. Lees meer over kleine maatregelen en bespaartips in huis.
  • Zoek enthousiaste medestanders. Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar met de eigenaren van andere appartementen binnen uw complex. Samen kunt u het bestuur van de VvE enthousiast maken en zorgen dat het een agendapunt op de Algemene Ledenvergadering wordt.
  • Maak een concreet voorstel. Een goede onderbouwing van de plannen is belangrijk. Vraag daarom samen een energieadvies aan. Dit energieadvies wordt, samen met het ondersteuningstraject voor de VvE, door de overheid gesubsidieerd.
  • Neem energiebesparing op in het onderhoudsplan. Maak ook het financiële plaatje inzichtelijk: wat betekent energie besparen concreet voor jullie complex? Wat kost het en wat levert het op? Neem de energiezuinige maatregelen als verbeteringen op in het meerjarenonderhoudsplan.
  • Zorg dat energiebesparing op de agenda van de Algemene Ledenvergadering komt en bekijk samen de vervolgstappen die genomen moeten worden.

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen voor uw VvE in uw gemeente of provincie zijn.