Huisartsenzorg

Huisartsenzorg is onmisbaar. Op deze pagina leest u hoe u zich inschrijft bij een huisartspraktijk. Verder vindt u informatie over de spoedzorg van de huisartsenpost.

Wij raden u aan om u in te schrijven bij een huisarts. Een vaste huisarts kent uw situatie en houdt zicht op veranderingen in uw gezondheid. Bovendien weet u waar u terecht kunt als u gezondheidsproblemen heeft.

U mag zelf een huisarts kiezen: in Nederland hebben we vrije artsenkeuze. Wel kan het gebeuren dat u niet terecht kunt bij de huisarts van uw keuze. Bijvoorbeeld omdat:

  • Die huisarts geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten. Op de website van de huisartsenpraktijk staat vermeld of de praktijk geopend is voor nieuwe patiënten.
  • U te ver weg woont van die huisarts. Het is handig om een praktijk te zoeken die niet te ver bij u vandaan is. Het is een goed idee om een huisarts te zoeken die bij nood binnen 15 minuten bij u kan zijn.

Op Kiesuwhuisarts.nl staan adressen van huisartsen in uw buurt (de indeling is op postcode).

U kunt ook kijken op zorgkaartnederland.nl. Als het niet lukt om een huisarts te vinden, kunt u uw zorgverzekeraar vragen om daarbij te helpen.

De huisartsenpost is er voor spoedeisende huisartsenzorg tijdens avond, nacht, weekenden en op feestdagen. Met spoed betekent dat de hulp van de huisarts niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag van uw eigen huisarts.

Uw huisarts werkt in de eigen praktijk op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Voordat u belt met de huisartsenpost doorloopt u eerst een aantal vragen via de website van Huisartsenpost Alkmaar.  De huisartsenpost geeft aan of u moet langskomen of beter een afspraak kunt maken met uw huisarts binnen zijn werktijden.

Neem altijd eerst contact op met uw huisartsenpost voordat u naar de spoedeisende hulppost gaat. Behalve bij een levensbedreigende situatie. Dan kunt u het beste direct 112 bellen.