Hulp en advies dichtbij

Kunt u wat hulp gebruiken?

In de gemeente Alkmaar zijn verschillende organisaties die u graag helpen. Denk aan boodschappen doen, hulp bij uw administratie, hulp in en rondom uw woning of de hond uitlaten.

U kunt ook op meerdere plekken terecht voor een kopje koffie of een luisterend oor. Verder zijn er lezingen of bijvoorbeeld een maaltijd. Deze plekken vindt u dichtbij huis, in het wijk- of buurtcentrum.

 

 

Als u hulp nodig heeft is het fijn als iemand met u meedenkt. In veel gevallen is dat iemand uit uw familie, vrienden of kennissenkring.

Soms is het prettig als er iemand met u meedenkt bij een gesprek. Zoals een gesprek met een instantie, of met de gemeente.

U kunt hiervoor gratis de hulp inschakelen van een cliëntondersteuner.

Hulp bij onderhoud van uw tuin, het uitvoeren van technische klusjes, een kleine reparatie: soms is een extra handje welkom.

WonenPlus Alkmaar, Stichting Present Alkmaar of de Regionale Stichting Wonen Plus kan u die helpende hand bieden.

Lukt het u niet om (in uw eentje) de boodschappen te verzorgen? Dan kan het fijn zijn als iemand het voor u of samen met u doet. Meer weten? Neem contact op met Team Vrijwillig, WonenPlus Alkmaar of de Regionale Stichting Wonen Plus.

In verschillende wijk- en buurtcentra kunt u terecht voor een maaltijd. Bekijk het overzicht van de verschillende locaties. Ook is het mogelijk om bij Resto van Harte te eten.
Wilt u liever een maaltijd thuis laten bezorgen? Dat kan bij Tafeltje Dekje Alkmaar.

Een luisterend oor, samen een wandeling maken, winkelen: maatjes zijn er voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wilt u meer weten over een maatje? Neem contact op met Humanitas of kijk op Alkmaar voor elkaar.

In de Alkmaarse wijk- en buurtcentra zijn verschillende activiteiten.

Veel centra bieden sociale eetcafés, koffiemomenten, spelletjesochtenden (bridge, klaverjas), gezamenlijk sporten, en andere activiteiten.

U kunt in het centrum ook navragen of de Max Mobiel beschikbaar is. Dat is een vervoersdienst voor de rit van en naar het wijk- en buurtcentrum.

Bekijk het overzicht van alle wijk- en buurtcentra.

Hebt u hulp nodig bij het ordenen en opruimen van administratie? Of heeft u zorgen om uw financiën? Neem dan contact op met MEE & de Wering. 

Ook WonenPlus Alkmaar , Regionale Stichting Wonen Plus en Humanitas zijn beschikbaar voor thuisadministratie.

Veel aanbod van hulp en ondersteuning is toegankelijk via internet en met uw smartphone, laptop of computer. Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij het gebruiken van uw computer, tablet of telefoon? Neem dan contact op met Bibliotheek Kennemerwaard of WonenPlus.

Hebt u persoonlijke vragen? Over bijvoorbeeld relaties, zelfstandig wonen of eenzaamheid? Dan kan het fijn zijn om met iemand te praten.

De consulenten en ouderenadviseurs van MEE & de Wering  en Humanitas kunnen u verder helpen.

Bent u op zoek naar ondersteuning bij de zorg voor een iemand uit uw omgeving? Dit kan een partner, ouder, kind, ander familielid of bekende zijn. Kijk dan eens Mantelzorg en het Mantelzorgcentrum.

Heeft u hulp nodig bij vervoer? Er zijn veel mogelijkheden, zie Ondersteuning bij vervoer.

Heeft u een (tijdelijk) hulpmiddel nodig? Kijk dan op Medipoint. Daar vindt u een groot aanbod van hulpmiddelen.

Heeft u een vraag over een hulpmiddel dat u nu al heeft? Neem dan contact op met de leverancier van het hulpmiddel. 

Lukt het niet om in uw omgeving hulp te vinden?

Bezoek dan de pagina Aanmeldpunt Wmo.