Stoppen met roken

Stoppen met roken biedt veel voordelen. U heeft binnen korte tijd al meer energie en uw conditie verbetert ook. U voelt zich frisser, fitter en ziet er gezonder uit. Ook neemt de kans op het ontwikkelen van aan roken gerelateerde ziektes af.

Als u gaat stoppen met roken, dan kunt u dat op eigen kracht doen, of u kunt extra begeleiding/hulp krijgen.

Al wil het merendeel van de rokers liever gestopt zijn, slechtst 3-5 % slaagt er in om dat op eigen kracht te doen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je de kans om succesvol te stoppen.

Er zijn verschillende soorten begeleiding. U kunt kiezen voor gesprekken met de huisarts of begeleiding van een erkende coach. Bij begeleiding door de huisarts zijn er 3 tot 5 gesprekken. Bij coaching kunt u kiezen tussen telefonische coaching, online coaching, gesprekken op de praktijk of samen met andere stoppers in een groep. U heeft dan 6 tot 7 gesprekken of groepsbijeenkomsten in een periode van ongeveer 3 maanden.

Stoppen met roken begeleiding kan online, telefonisch of persoonlijk gegeven worden. Wilt u meer informatie over stoppen met roken en over welke methode voor u geschikt is? Bekijk de volgende uitklapvensters.

Ikstopnu.nl
Als u wilt gaan stoppen met roken, dan kunt u dat op eigen kracht doen of u kunt extra begeleiding krijgen. Voor een bruikbaar stappenplan voor als je wilt gaan stoppen, filmpjes, verhalen van anderen over stoppen met roken of advies over welke vorm van ondersteuning die bij u past, vindt u op deze website. Of bel de gratis Stoplijn 0800-1995

Jellinek
Voor iedereen die via internet anoniem en zelfstandig wilt stoppen met roken biedt Jellinek een online zelfhulp aan.

Thuisarts.nl
Bent u een patiënt met een chronische ziekte, zoals diabetes, COPD, astma en hart- en vaatziekten? Dan is stoppen met roken de belangrijkste stap die u kunt zetten om uw ziekte een gunstig beloop te geven.

Rokeninfo.nl
Wilt u meer informatie over stoppen met roken of heeft u een vraag over roken? Kijk dan op de website of bel  0800-1995 (€0,10/min)

Verzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering hulp bij stoppen met roken. Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding.

HONK
HONK biedt in samenwerking met de huisartsenpraktijken patiënten de mogelijkheid om individueel of in groepsverband te stoppen met roken.

Peukuit.nl
Peukuit.nl verzorgt in samenwerkingsverband met Noordwest Ziekenhuisgroep effectieve stoppen-met-roken trainingen. Het aanbod is zowel individuele begeleiding als groepstraining met grote kans om rookvrij te blijven onder professionele begeleiding.

Brijder
Ben je al in behandeling bij Brijder en je wilt óók stoppen met roken? Dan biedt Brijder via een extra module stoppen met roken aan.