Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling is het weggooien van eten en drinken dat nog eetbaar of drinkbaar is, het onnodig verliezen van eten tijdens de productie en het weggooien van eten en drinken dat niet wordt opgegeten of gedronken. Bij het maken van eten wordt ook veel weggegooid. Bijvoorbeeld in een fabriek, bij landbouw en door winkels. Maar het meeste eten wordt thuis weggegooid: meer dan 50% van het weggegooide eten!

Volgens het Voedingscentrum wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer 34 kilogram voedsel per persoon verspild. Dit komt neer op ongeveer 540 miljoen kilogram per jaar in Nederland.

Klimaat

Voedselproductie en vervoeren en verpakken van eten heeft een groot effect op de natuur en het klimaat. Doordat nu nog 1/3e van het eten wordt weggegooid helpt het verminderen van voedselverspilling het aanpakken van het klimaatprobleem.

Wat kan ik doen?

Als inwoner kunt u ook helpen met het verminderen van voedselverspilling door uw koop- en eetgedrag aan te passen. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat u nodig heeft, eten te bewaren voor later, restjes opnieuw te gebruiken en te kiezen voor producten die minder snel bederven.

Lees tips van het WWF

Wat doet de gemeente?

Het verminderen van voedselverspilling is een belangrijk aandachtspunt in de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Alkmaar. Er zijn verschillende maatregelen die we kunnen nemen om voedselverspilling te verminderen. Denk aan het verbeteren van de opslag en het transport van voedsel, het veranderen van de koopgedrag van consumenten en het verbeteren van de planning en het beheer van de voedselvoorziening. Wat gaan we de komende tijd doen?

We werken aan verschillende projecten om voedselverspilling te verminderen. Ook besteden we aandacht aan activiteiten van ondernemers en (partner)organisaties. We sluiten aan bij lokale onderwijsprogramma’s en ondersteunen verschillende leuke activiteiten in de stad.

Voedsel Verbindt

Zo zijn we aangesloten bij Voedsel Verbindt, een activerend netwerk voor Noord-Holland en Flevoland voor duurzame Agri & Food activiteiten, ontwikkelingen en projecten. De aandacht ligt vooral op het thema voedsel uit de regio. Daarnaast zetten we uiteraard ook in op voedselverspilling verminderen bij onze eigen catering.

Meer over Voedsel Verbindt

Samen Tegen Voedselverspilling

Gemeente Alkmaar is aangesloten bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het is dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten. Hiermee worden we koploper in het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3.

Adviesgesprekken Greendish met Alkmaarse horecaondernemers

Wilt u als horecaondernemer geld besparen en uw menu verduurzamen? Tien horecaondernemers uit gemeente Alkmaar kunnen een gratis en vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek met een expert aanvragen.

Meer over de adviesgesprekken met Greendish

Blijf op de hoogte.

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Alkmaar Duurzaam.