Bespaartips voor huiseigenaren

U kunt uw huis voorbereiden op gasvrij wonen op veel verschillende, vaak eenvoudige manieren. Welk alternatief voor aardgasvrij wonen u ook gaat gebruiken, energie besparen is altijd nodig.

Wat zijn de oplossingen?

Er zijn verschillende manieren om uw huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing. Kijk voor meer informatie op HIERverwarmt.

Hoe betaal ik die verduurzaming?

De meeste oplossingen vragen een bepaalde investering. Deze kosten verdient u vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt uw huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar u moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Hoe doet u dat? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kunt u beter een lening afsluiten? Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kunt u uw kosten flink omlaag brengen! Welke mogelijkheden er zijn leest u bij MilieuCentraal.

Energieadviseurs kunnen u precies vertellen wat de belangrijkste maatregelen zijn voor uw huis. Zo voorkomt u dat u niets over het hoofd ziet, en dat kan u heel wat kosten besparen! Interesse? Neem contact op met een van de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket.

Uw huis is nog niet aardgasvrij, maar uw ketel is aan vervanging toe? Wat kunt u dan het beste kiezen? Een nieuwe aardgasketel of een duurzamer alternatief? Hier vindt u tips en adviezen over de aanschaf van een warmtepomp.

Vervang uw gaskookplaat door een inductie kookplaat. Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken.

Steeds meer mensen gaan over op zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Het is inmiddels een zeer rendabele investering gebleken. Bekijk alle maatregelen en meest gestelde vragen over de aanschaf van zonnepanelen op: duurzaambouwloket.nl/maatregel/zonnepanelen.

Isoleren bespaart energie én maakt uw huis comfortabel. Denk bijvoorbeeld aan muur-, vloer- en dakisolatie en aanschaf van HR+++ glas. Meer mogelijkheden bekijkt u bij het Duurzaam Bouwloket. Met een duurzaamheidslening kunt u dit soort isolatiemogelijkheden financieren, kijk hiervoor op SVN.nl.

Als u toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager. Bovendien hebt u dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om uw huis voor te bereiden!

Ook kleine maatregelen helpen om gas te besparen zoals het plaatsen van tochtstripsradiatorfolie of dubbelglasfolie. Deze maatregelen kunnen uw verbruik én uw energierekening omlaag brengen.