Alkmaar voorbeeldstad in Europees project POCITYF

Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar  groener, slimmer en leefbaarder te maken. Alkmaar is samen met Évora (Portugal) binnen het project een lighthouse city (een ‘vuurtoren stad’). De twee voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere historische steden in Europa van leren. Zij passen die duurzame oplossingen vervolgens ook toe. De anderen deelnemende steden zijn Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije). Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen.

Energie Positieve Gebieden

Wat project POCITYF uniek maakt, en waar het zijn naam aan te danken heeft, komt doordat er wordt gewerkt aan Energie Positieve Gebieden. Dat houdt in: gebieden (of gebouwen) die meer duurzame energie produceren dan dat ze zelf gebruiken, geven hun overtollige energie aan omliggende gebouwen.

Deelprojecten in Alkmaar

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar, zoals de Kanaal Zone. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.

De Meent

940 zonnepanelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark wordt voorzien van een laadplein met 16 laadpunten voor auto’s en 20 voor fietsen. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. Naast het zonnepark wordt een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzame warmte en koude te leveren. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt. In de zomer wordt hetzelfde systeem gebruikt om het sportcomplex te koelen.

Van de Veldelaan

Het plan van woningcorporatie Woonwaard is om het flatgebouw aan de Van de Veldelaan te verduurzamen met een powernest. Een powernest is een innovatieve oplossing waarmee op duurzame wijze stroom kan worden gemaakt uit zon- èn windenergie. Ook wordt de flat voorzien van aanvullende zonnepanelen en duurzame circulaire isolatie.

Bloemwijk

Van Alckmaer werkt aan een nieuwe en duurzame Bloemwijk. De plannen worden nog concreet. Bezoek www.bloemwijkalkmaar.nl voor meer informatie.

Benieuwd naar de plannen van de ander steden of meer informatie over POCITYF? Lees meer op www.pocityf.eu.

Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie, Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 864400.