Tips om fietsendiefstal te voorkomen

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Tips om fietsendiefstal te voorkomen

Tips om fietsendiefstal te voorkomen

U kunt zelf veel doen om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt.

Fietsen

Tips om diefstal te voorkomen

  • Gebruik een 2e slot. Het kost dieven meer tijd om 2 sloten te forceren en verkleint dus de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom 2 (of 3) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
  • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan de ‘wereld’ vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld. Zo kan een dief uw fiets niet meenemen naar een rustiger en donkerder plekje om op zijn gemak het slot (of de sloten) te forceren.
  • Noteer vooraf de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen.
  • Zet uw fiets in een bewaakte stalling. In Alkmaar zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Wel op slot natuurlijk!

 Handige weetjes

  • Maak uw slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen. Dit is een bekende truc om sloten open te breken.
  • Bij een kettingslot is het beter om de ketting een paar keer om een paal en de fiets te wikkelen dan om hem los te laten bungelen.
  • Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
  • Bevestig een beugelslot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

Speciaal voor e-bikes

Als uw e-bike een afneembaar display heeft, haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Als de accu van uw e-bike een slot heeft, gebruik deze dan altijd. Zo niet, haal de accu dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Zet ook uw e-bike wel altijd op de bovengenoemde manieren op slot!

Laatste wijziging: 07 maart 2017