Identiteitskaart

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Identiteitskaart

Identiteitskaart

Een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) / ID-kaart aanvragen of vernieuwen doet u persoonlijk. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, tot 18 jaar is dat 5 jaar. Ook het afhalen doet u zelf, dit geldt ook voor kinderen. Standaard ligt de identiteitskaart na 1 week klaar bij de locatie waar u de aanvraag deed.

U kunt ook uw identiteitskaart gratis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Paspoort, identiteitskaart of DigiD aanvragen als u in het buitenland woont

Als u in het buitenland woont maar een nieuw Nederlands reisdocument nodig heeft dan kunt u bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal een nieuwe aanvragen. Ook kunt u, als u op bezoek bent in Nederland voor bijvoorbeeld vakantie of zakenreis, hiervoor (op afspraak) terecht bij een aantal gemeenten of bij de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1). Bekijk eerst de voorwaarden en informatie bij paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland. Hier leest u ook hoe u gratis een DigiD kunt aanvragen. U kunt uw aanvraag dus niet in Alkmaar doen.

Aanvragen

Een identiteitskaart aanvragen en vernieuwen doet u persoonlijk bij de balie Burgerzaken.

De kosten betaalt u per pin bij de aanvraag. Bekijk de openingstijden per locatie.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Let op! Per afspraak behandelen wij 1 aanvraag voor een reisdocument
Wilt u voor meer personen een reisdocument aanvragen? Geef dan het aantal producten aan als u de afspraak maakt. Alle personen voor wie een reisdocument aangevraagd wordt, moeten meekomen bij de aanvraag. Hebt u ook andere producten nodig? Plan dan voor deze producten een aparte afspraak in.

Meenemen bij de aanvraag

12 jaar of ouder

 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
 • Uw huidige paspoort én ID-kaart, als u die hebt. Ook als deze verlopen zijn.
 • Bankpas voor pinbetaling

Tot 12 jaar

Bij de aanvraag én bij het afhalen moet de minderjarige zelf aanwezig zijn. Neem mee:

 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
 • Het huidige paspoort én ID-kaart, als de minderjarige die heeft. Ook als deze verlopen zijn.
 • Een van te voren ingevuld toestemmingsformulier ouders (pdf 183kB).
 • Van de bij de aanvraag aanwezige ouder een orgineel geldig identiteitsbewijs.
 • Van de niet aanwezige ouder bij voorkeur een origineel geldig identiteitsbewijs. Let op: dit mag ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs zijn. Op deze kopie moet de afwezige ouder de volgende tekst hebben geschreven: 'deze kopie mag alleen gebruikt worden voor de aanvraag van een paspoort voor (naam kind)' met datum en handtekening.
 • Bankpas voor pinbetaling

Spoedaanvraag

Zorg ervoor dat u op tijd een afspraak maakt om uw reisdocument aan te vragen. Doe een spoedaanvraag als u het paspoort binnen een week nodig heeft (aanvragen vóór 12.00 uur, zijn doorgaans de volgende werkdag klaar).  Per spoedproduct betaalt u € 47,55 extra naast de gewone aanvraagkosten.

Geef bij het maken van een afspraak en bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 072. In het telefoongesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de spoedprocedure.

Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Bekijk op de website van Rijksoverheid wanneer en hoe u een nooddocument kunt krijgen.

Gratis bezorgservice

Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocumenten gratis te laten bezorgen op het door u gekozen adres. U hoeft dan nog maar 1 keer naar het stadhuis te komen: alleen bij de aanvraag van uw reisdocument.Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw paspoort. De bezorgservice is gratis binnen afgesproken tijdsvakken.

Bekijk alle informatie over bezorgen van uw reisdocument.

Afhalen

Na 1 week kunt u de identiteitskaart persoonlijk afhalen bij de locatie waar u de aanvraag deed. U kunt ook uw identeitskaart laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen.

Stadskantoor: U kunt tijdens de openingstijden binnenlopen zonder afspraak.
Servicepunt De Mare: op afspraak.
Graft en Schermerhorn: 1 dag op afspraak en 1 dag vrije inloop, bekijk de openingstijden.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Kosten

 • Vanaf 18 jaar € 51,05  – jonger dan 18 jaar € 29,05
 • Extra kosten voor spoedprocedure: € 47,55

Vermissing of diefstal

Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen (maak eerst een afspraak). Geef de vermissing van paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Bekijk de eenvoudige uitleg hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Reizen met kinderen - soms toestemmingsverklaring nodig

Kinderen hebben altijd een eigen identiteitsbewijs nodig als zij naar het buitenland reizen. Soms is ook een toestemmingsverklaring nodig als bewijs dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft en dat het kind met toestemming het land verlaat. Bekijk op de website van Rijksoverheid in welke situaties een toestemmingsverklaring nodig is om met een minderjarig kind te reizen. Hier vindt u ook informatie over wanneer u reist met kinderen die niet van uzelf zijn.  

Kunt u niet zelf langskomen?

Als u door een beperking niet in staat bent om zelf langs te komen, neemt u contact op via 14 072 en dan bespreken we samen hoe we dit oplossen. U moet wel zelf voor een goede pasfoto zorgen.

Zie ook

Let op: mogelijke productiefout in Nederlandse reisdocumenten die zijn afgegeven in de periode 1 april - 30 juni. Lees meer.

 DigiD: uw eigen inlogcode voor de hele overheid