Kermis Alkmaar 2023

Vanaf vrijdag 25 augustus tot en met zondag 3 september staat de zomerkermis in de binnenstad van Alkmaar. Dit jaar zijn er maar liefst 73 attracties. 

Op deze pagina vind je praktische informatie over de kermis. Voor nog meer informatie ga je naar www.kermisalkmaar.nl.

De kermis is dagelijks geopend van 13.00 uur tot 00.30 uur, met uitzondering:

  • Vrijdagen van 11.00 tot 01.00 uur;
  • Zaterdagen van 11.00 tot 01.00 uur;
  • Zondag 27 augustus van 13.00 tot 01.00 uur;
  • Zondag 3 september van 13.00 uur tot 24.00 uur.

De verkoopzaken mogen dagelijks vanaf 10.00 uur geopend zijn.

Op dinsdagavond 22 augustus om 19.00 uur start de opbouw van de kermis en dinsdag 5 september om 05.00 uur moeten alle attracties verwijderd zijn.

De parkeergarages Karperton, Kanaalschiereiland, Schelphoekgarage en de Vest zijn normaal bereikbaar. Op de Koningsweg wordt het betaald parkeren tijdelijk omgezet naar parkeren voor vergunninghouders. Laden en lossen blijft hier altijd mogelijk.

Het gehele kermisterrein is vanaf dinsdagavond 22 augustus 19.00 uur tot uiterlijk dinsdag 5 september 5.00 uur afgesloten voor het verkeer.

Op de Kanaalkade wordt aan de huizenkant een strook van minimaal 3,5 meter vrijgelaten voor de hulpdiensten. Veiligheid staat voorop. Deze strook kunnen buiten de openingstijden van de kermis ook gebruikt worden om de winkels en de kermis te bevoorraden (voor de straten in het autovrije binnenstadsgebied blijven daarbij wel de reguliere
laad- en lostijden van kracht – maandag tot en met donderdag van 7.00 tot 11.00 uur en op vrijdag tot 10.00 uur). Het trottoir op de Kanaalkade, aan de kant van de huizen, wordt zoveel mogelijk vrijgelaten.

Alternatieve route voor vergunningshouders

De Koningsweg wordt aan de zijde van de Gedempte Nieuwesloot en de Minderbroederstraat wordt de alternatieve route. Alleen vergunninghouders en bestemmingsverkeer kunnen het Doelenveld en de Koningsweg bereiken via de Kaarsemakersgracht, Houttil, Marktstraat en de Ramen.

Alleen s ‘morgens tot 12.00 uur is het Doelenveld en de Koningsweg ook te bereiken en te verlaten via de Paternosterstraat, Paardenmarkt (voor Proeflokaal Bregje langs).

Lijn 3, 4, 10, 123, 129, 160, 162, 250 en N60 rijden van 22 augustus 18.00 uur t/m 5 september 9.00 uur via een omleiding. Vervallen halte: Kanaalkade. Tijdelijke halte: Kwakelkade.

Meer informatie vind je op www.connexxion.nl.

De zaterdagse warenmarkt, normaal gesproken op de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Laurensstraat en het Kerkplein, wordt tijdens de kermis verplaatst. De warenmarkten van zaterdag 26 augustus en 3 september zijn straks te vinden in de Koorstraat en de Heul.

Om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen, zullen geluidsbegrenzers worden geïnstalleerd. Het geluidniveau zal dusdanig worden afgesteld dat de geluidbelasting op de gevel van de dichtstbijzijnde woning 81dB(A) bedraagt. Voor aankondigingen en jingles en dergelijke zal een aanvullende begrenzer worden aangebracht waarmee het geluidsniveau incidenteel 5dB(A) meer mag bedragen dan het muziekniveau. Daarnaast gaat het geluidniveau een half uur voor het einde van de kermis helemaal uit met uitzondering van de laatste zondag waarop het geluid gelijk met de kermis om 24.00 uur stopt.

Door deze maatregelen proberen wij de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Om te zorgen dat alle attracties voor dinsdagochtend 5 september vertrokken zijn is het helaas niet te voorkomen dat de grotere attracties ook zondagavond na 24.00 uur nog bezig zijn met het afbreken van de attractie.

Voor kinderen van ouders met een gratis AlkmaarPas liggen er 7 gratis kermismuntjes klaar. De muntjes zijn voor kinderen van 7-17 jaar. Zij kunnen de muntjes tot en met zaterdag 2 september inwisselen op de kermis. Daarna vervalt het tegoed. Ouders en houders van een gratis AlkmaarPas ontvangen hierover bericht.