Ondersteuning bij wonen (Wmo)

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Zorg en Ondersteuning > Wmo > Ondersteuning bij wonen (Wmo)

Ondersteuning bij wonen (Wmo)

Door ziekte, handicap of ouderdom kan het niet makkelijk zijn om zelfstandig uw huishouden te regelen. Het kan zijn dat u problemen heeft met het schoonhouden van uw woning, het wassen van uw kleding, het doen van de boodschappen, het eten koken of het verzorgen van uw kinderen.

Bekijk eerst hoe u zelf ondersteuning vindt. Als u geen hulp kunt krijgen, vraag dan om Wmo-ondersteuning.

Zelf ondersteuning vinden

Wmo-ondersteuning

Als u Wmo-ondersteuning aanvraagt, onderzoeken wij uw persoonlijke situatie. Hierbij houden we rekening met uw omstandigheden en behoeften. En met uw eigen mogelijkheden, uw eigen kracht. Hierdoor blijven voorzieningen in de toekomst beschikbaar en betaalbaar.

Tijdelijk ondersteuning na opname

Het kan zijn dat u binnenkort wordt geopereerd en daarna hulp nodig heeft, Als er geen hulp aanwezig is bij u thuis of in uw naaste omgeving dan kunt u een beroep doen op het transferpunt van het ziekenhuis. Het ziekenhuis maakt dan een melding direct bij het Wmo. De melding wordt als een reguliere melding behandeld, spoed is niet mogelijk. Huishoudelijke zorg wordt gezien als uitstelbare (niet direct noodzakelijke) zorg. 

Hulp bij het huishouden

  • Voor verlengen neemt u acht weken vóór afloop van de indicatie zelf contact op met de afdeling Wmo.
  • Als u een klacht heeft of uw hulp is niet komen opdagen dan meldt u dit bij de thuiszorgorganisatie die de hulp levert (bijvoorbeeld AZA of ActieZorg).

Naar een zorgwoning

De afdeling Wmo kijkt naar uw woonprobleem. Als dat niet in uw huidige woning op te lossen valt of de kosten zijn heel hoog, én u kunt hierin niet zelf voorzien,  dan kan de WMO een huisvestingsindicatie voor een zorgwoning afgeven.

Laatste wijziging: 11 juli 2019