Alkmaar Fietst

Alkmaar staat het komende jaar in het teken van de fiets! De gemeente Alkmaar investeert in blijvende fietsinfrastructuur en stimuleert inwoners om te blijven fietsen. Concrete acties zijn onder andere:

  • het aanpakken van onveilige kruispunten,
  • uitbreiden van stallingsmogelijkheden en
  • het stimuleren van recreatief fietsen.

Corona en Alkmaar Fietst
In verband met het coronavirus staan helaas veel activiteiten stil of worden uitgesteld. Zodra het veilig is om bepaalde activiteiten en evenementen weer door te laten gaan zullen wij hierover communiceren. Het jaar van de fiets zal daarom ook doorlopen in 2021.

Meer informatie

Pilot Fiets parkeervakkenStart: mei 2020Op diverse plekken in de binnenstad zijn tijdelijke fietsparkeervakken bij wijze van proef aangebracht.
Scholen in beweging ChallengeMogelijke start september 2020In verband met het coronavirus wordt er nog gekeken of de start van deze activiteit ook in september kan plaatsvinden.
Unieke FietsspelenMogelijke start september 2020In verband met het coronavirus wordt er nog gekeken of de start van deze activiteit ook in september kan plaatsvinden.
FietsverlichtingscampagneOktober 2020Start in samenwerking met de ANWB en de politie
Ice Games op IcebikesMaart 2021Elk jaar organiseert Alkmaar Sport Een uniek beweegprogramma voor basisscholen op de ijsbaan van De Meent. De leerlingen kunnen zelf kiezen hoe zij lekker bewegen op het ijs door bv een IceBike te gebruiken
DoortrappenVanaf mei 2020Doortrappen is een programma met activiteiten die ertoe leiden dat fietsers van 60 jaar en ouder veilig blijven deelnemen aan het verkeer. Gemeente Alkmaar doet hier in samenwerking met Alkmaar Sport aan mee.

Wil je meer weten over een bepaald project? Neem dan contact op via alkmaarfietst@alkmaar.nl.

Elk kind een fiets
Voor veel kinderen is een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Veel kinderen zijn hierdoor niet in staat om met vriendjes en vriendinnetjes mee te kunnen fietsen naar school of sport. Daarom is vanuit het programma “Alkmaar Fietst” het project “Elk kind een Fiets in Alkmaar” omarmd. Lees meer over dit bijzondere project.

fietsvak, alkmaar fietst, pilot fietsvakken binnenstad alkmaar, corona

Pilot Fietsparkeervakken
Op diverse plekken in de binnenstad zijn tijdelijke fietsparkeervakken bij wijze van proef aangebracht. De vakken zijn bedoeld om fietsen op een ordelijke manier en voor een korte tijdsduur te parkeren. Na een periode wordt gekeken hoe de vakken functioneren en of er aanpassingen nodig zijn.

Doorfietsroute HHW – Uitgeest

Alkmaar, de gemeenten in de regio en provincie Noord-Holland hebben het regionale fietsnetwerk in beeld gebracht. Waaronder de doorfietsroute. Hierbij is gekeken of er problemen zijn in de doorstroming of verkeersveiligheid. En of de route overal aansluit om goed door te kunnen fietsen. Lees meer over de doorfietsroute en bekijk de kaart waar de route gaat lopen.

Solar verlichting Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen. Stadswerk072 heeft zestien Solar masten geplaatst zodat het pad vanaf nu goed verlicht is in de avonduren. Lees het volledige bericht.

Fietsoversteek Noorderkade / Tesselsebrug

Deze fietsoversteek is veiliger gemaakt door het aanbrengen van een rode deklaag en duidelijke blokmarkering en haaientanden. Hierdoor valt de oversteek meer op en is het voor automobilisten duidelijker dat fietsers voorrang hebben.

Fietspaden Olympiapark

In het Olympiapark werken we aan een uitbreiding van de fietsinfrastructuur. Het fietsnetwerk wordt uitgebreid door het aanleggen van nieuwe fietspaden en ook komen er oplaadpunten voor elektrische fietsen in het gebied.

Project Doortrappen

Ook oudere mensen blijven steeds langer actief op de fiets. Dit is echter niet zonder risico’s en jaarlijks belanden er flink wat fietsers met verwondingen bij de eerste hulp posten. Doortrappen is een veilig fietsen programma voor de oudere doelgroep wat samen met de landelijke overheid, de gemeente en Alkmaar Sport is opgezet. Met een paar simpele maatregelen blijf je doen wat je altijd doet en trap je zeker, veilig en plezierig door. Via de interventie ‘Doortrappen’ worden ter plaatse FietsFit clinics voor de aanwezigen verzorgd.

Bekijk hier de video met uitleg wat Doortrappen allemaal inhoudt.

Bekijk de introductievideo en de video’s met verschillende oefeningen van Alkmaar sport.

Landelijke pagina: www.doortrappen.nl/.

Elk Kind een Fiets

Alkmaar maakt zich sterk voor Alkmaar Fietsstad. Voor veel kinderen is een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Veel kinderen zijn hierdoor niet in staat om met vriendjes en vriendinnetjes mee te kunnen fietsen naar school of sport. Daarom is vanuit het programma “Alkmaar Fietst” het project “Elk kind een Fiets in Alkmaar” omarmd. In de vlog neemt Daan je mee door het hele proces. Zo kunnen kinderen weer lekker fietsen op goedwerkende fietsen!

Kick-off Alkmaar Fietst!

Op 30 januari 2020 trapte het project Alkmaar Fietst af door op toepasselijke wijze leuke fietsactiviteiten te organiseren tijdens een kick-offbijeenkomst.

Een impressie van de kick-off: