Terug naar het overzicht

Bert Waardijk luidt de Kaasbel

Aanstaande dinsdag, 16 augustus 2022 luidt Bert Waardijk om 19.00 uur de bel om de Alkmaarse kaasmarkt te openen. Dit doet hij op uitnodiging van het college van B&W ter gelegenheid van het honderdvijfenzeventig jarig bestaan van zijn schoenenwinkel aan de Langestraat. Gastheer op de markt is wethouder Robert te Beest.

Op 2 september 2022 viert familiebedrijf Waardijk Schoenen het 175-jarig bestaan. Met dit jubileum is Waardijk Schoenen het oudste schoenenbedrijf van Nederland. De geschiedenis van het familiebedrijf in schoenen gaat terug naar 1847 als “betovergrootvader” Jan Waardijk zijn schoenmakersdiploma haalt. In verband met het 175-jarig bestaan is onlangs het hofleveranciersschap verlengd. Het bord prijkt nog altijd op de gevel.

Snelle doorstart na brand

Op 1 januari 2015 werd bij een hevige brand een groot gedeelte van de historische binnenstad van Alkmaar verwoest. Daarbij brandde ook de winkel van van Waardijk volledig af. Voor de familie Waardijk en het personeel breekt dan een heftige periode aan. Samen bouwen ze in hoog tempo aan een snelle doorstart. Op 1 april 2015 opende de nieuwe winkel op de Langestraat 98. Tijdens de herstelwerkzaamheden vonden archeologen op deze plek het originele schoentje van Maria Tesselschade Roemers Visscher. Maria Tesselschade Roemers Visscher leefde in de 17 de eeuw en woonde in Alkmaar. Ze was een zangeres, dichteres en vooral ook een vroeg voorvechtster voor de zelfstandigheid van vrouwen. Van deze schoen van Maria Tesselschade Roemers Visscher is een aantal replica’s gemaakt.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.