Terug naar het overzicht

Dekkerautogroep; honderdjarig familiebedrijf timmert aan de weg

Wethouder Pieter Dijkman voert (video)gesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Dankzij het verruimen van de maatregelen schuift de wethouder weer eens letterlijk ‘aan tafel’. Ditmaal bij de heer Dekker, met zijn 90 jaar nog altijd actief als directeur van Dekkerautogroep, dealerbedrijf van Ford in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Ook aangeschoven is adjunct-directeur Michiel Sterk.

Wat leuk om u te ontmoeten, een 90-jarige ondernemer. Daar hebben we er niet zoveel van in onze gemeente. Ik heb over u gelezen en ken u nog als markante ondernemer uit mijn tijd in Zaanstad. Hoe staan de zaken?

Nou, ik val maar meteen met de deur in huis. Wij zijn vereerd met uw bezoek als wethouder, maar wat voor merk auto rijdt u?

Volvo! hoezo?

Jammer, ik interesseer u natuurlijk graag voor onze Fordmodellen. Misschien is de nieuwe geheel elektrische Ford Mustang iets voor u?

Haha, u zult toch nog even moeten wachten. Ik heb mijn auto net nieuw! Maar ik begrijp het is uw vaste openingsvraag van een mogelijk verkoopgesprek. Bent u ook zo in het bedrijf gerold?

Het bedrijf is gestart in 1920 door de heer C. Steemeijer in Zaandam, als handel in fietsen en motorfietsen. Daarvoor was hij monteur bij de fameuze autofabrikant Spyker. In 1923 verwierf hij het dealerschap van Ford automobielen voor de Zaanstreek. Tot voor kort zat onze vestiging in Zaandam aan Zeemansstraat nog altijd op de oorspronkelijke plek. Ik ben zelf in 1954 in het bedrijf gekomen – u begrijpt – als autoverkoper!

Dat was toen nog wel even wat anders dan de onlineverkoop van nu?

Wat u zegt, ik ging eerst met de fiets langs de deur bij mensen met een tas met folders. Dat kon natuurlijk niet, een autoverkoper op een fiets! Ik kreeg dus al snel een Ford Anglia, een tweede hands weliswaar. Het was koude acquisitie. Je belde aan en zei ‘ik ben die en die’ en probeerde interesse te wekken en een verkoopgesprek te regelen. Ja, ik heb toen uit beleefdheid wel avonden bij mensen thuis tv gekeken. Maar je moet geluk hebben en zakelijk inzicht. Later krijg je een netwerk en dan gaat het gemakkelijker! In de jaren zestig, zeventig heb ik geleidelijk de aandelen van de N.V. over kunnen nemen en werd ik in 1975 volledig eigenaar.

Hoe kwam het bedrijf uit Zaandam ook in Alkmaar terecht?

Op zoek naar een groter werkgebied namen we in 1980 Forddealer Willem Schmidt op het Nassauplein over. In 1991 zijn we in gesprek gegaan met de gemeente Alkmaar over de locatie van een nieuwe vestiging hier op het zogenaamde ‘Nollenoor’ aan de Hertog Aalbrechtweg. We kozen bewust niet voor vestiging bij de concentratie van autobedrijven op de Beverkoog, maar voor deze zichtlocatie. Mooi strategisch gelegen ten opzichte van het noordelijk deel van Noord-Holland en daar hebben we nooit spijt van gehad! We zitten hier midden in de bewoonde wereld en dat past heel goed bij ons als familiebedrijf.

Hoe heeft de Corona ingegrepen op de bedrijfsvoering?

Voor de coronatijd was er al sprake van een grote omslag naar de productie en verkoop van elektrische auto’s, en een steeds verdergaande concentratie van dealerbedrijven. Wij hebben in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal een stevige positie, en volgen deze ontwikkelingen nauwlettend. Schaalgrootte en efficiency in de bedrijfsvoering zijn voor autodealer een kritische factor. Door corona zijn daar nu nog eens de leveringsproblemen door een tekort aan chips bijgekomen. De voorraden en de verkoop zijn daarmee – met een blik op het buitenterrein – zichtbaar teruggelopen. Dit jaar verwacht de branche een derde minder auto’s te verkopen dan voor corona. Die schaarste geldt inmiddels ook voor occasions, waar een grote vraag naar is ontstaan. We hopen dat het volgend jaar beter wordt.

Hoe ziet u de ontwikkelingen voor de toekomst?

Wij geloven heilig in de toekomst van dealerbedrijven. Mensen willen een auto zien en voelen. Online verkoop ten spijt, het kopen van een auto blijft emotie en mensenwerk. We investeren daarom dan ook in ons bedrijf als groep, maar ook hier op deze locatie aan de Hertog Aalbrechtweg. Vernieuwing van het complex en uitbreiding van de parkeercapaciteit zijn daarbij belangrijke zaken.

Bent u bekend met de ontwikkelingen hier in het stationsgebied Alkmaar-Noord?

Ja, we zijn blij met de opwaardering van het gebied. De projectleider van de gemeente heeft ons eerder bijgepraat over de op stapel staande ruimtelijke plannen, zoals de woningbouw op de post-NL-kavel en de mogelijke komst van de Europese School. Wij blijven mede in het licht van onze eigen plannen graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen hier.

Hoe kijkt u op uw leeftijd aan tegen de toekomst als familiebedrijf?

Wij geloven er in dat we juist als familiebedrijf toegevoegde waarde kunnen blijven geven. Het vertrouwde, het gemoedelijke blijft in onze branche belangrijk. Met 150 medewerkers in dienst, waarvan 45 in Alkmaar, gaan we als familiebedrijf ook humaan om met onze medewerkers. We hebben een trouw en vast personeelsbestand. In ons honderdjarig bestaan als bedrijf en met zoveel jaren persoonlijke ervaring houden we, ongeacht toekomstige veranderingen in de automobielbranche, vast aan deze waarden.

Foto: Poserend bij de nieuwe Ford Mustang v.l.n.r. Michiel  Sterk, de heer Dekker en wethouder Pieter Dijkman

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 548 9555.