Terug naar het overzicht

Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor Cees Pronk

Wethouder Sport Pieter Dijkman verraste op vrijdag 30 april Cees Pronk met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Meer dan 15 jaar lang was hij van grote waarde voor Alkmaar en dan met name op het gebied van sport. Zowel vanuit zijn werk als op vrijwillige basis was hij actief bij een groot aantal lokale-, regionale- en (inter)nationale sportevenementen. Daarnaast ondersteunde hij de organisatie van het EK Wielrennen, dat in 2019 in Alkmaar werd verreden.

Sportorganisatie Le Champion organiseert jaarlijks 60 sportevenementen met behulp van 3500 vrijwilligers en 30 vaste medewerkers. Cees Pronk was sinds 1990 vrijwilliger bij Le Champion, waar hij in 2000 in dienst trad. De laatste jaren was hij er directeur Evenementen en Sponsoring. Op 1 mei 2020 legde hij zijn werk neer en droeg zijn taken over aan een ander. De geplande afscheidsreceptie ging vanwege de coronamaatregelen niet door. Nu – een jaar later –  wilde wethouder Sport Pieter Dijkman hem alsnog op passende wijze de erkenning geven die hij door de talloze activiteiten voor Alkmaar en de sport verdient: “Meer dan 15 jaar lang een vaste waarde bij sportevenementen. In het begin als vrijwilliger, later ook vanuit zijn werk. Met zijn tomeloze enthousiasme en Noordhollandse nuchterheid heeft Cees Pronk zowel Le Champion als Alkmaar op de kaart gezet. Mede door zijn inzet is Alkmaar Sportstad een begrip en het EK Wielrennen succesvol verlopen. Daarom reik ik graag het Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan iemand die hem in de ogen van het Alkmaarse college dik heeft verdiend.”

Motor achter sportevenementen

Cees Pronk was vanaf 1990 actief als vrijwilliger bij de Groet uit Schoorl Run. In 2000 pakte hij ook de Halve Marathon van Egmond op en later nog de Fjoertoer van Egmond. In 2000 trad hij in dienst bij Le Champion. De doelstelling van Le Champion is mensen aan het bewegen krijgen. Dit kwam tot uiting bij diverse sportevenementen op plaatselijk, regionaal en nationaal niveau. Cees Pronk was betrokken bij het organiseren van de Wielerronde van Noord-Holland en de Ronde van de Westfriese Omringdijk, beide met Alkmaar als start- en finishplaats, de Wandel-4-daagse Alkmaar en de Alkmaar City Run by Night. Dit laatste evenement was het vervolg op het bestaande kleinschalige evenement de Vestloop. De Alkmaar City Run by Night is inmiddels uitgegroeid tot een spektakel met 10.000 lopers, een Kids Run en een Busines Run. Naast deze activiteiten was Cees Pronk ook de man achter grote (inter-)nationale evenementen als de marathon van Amsterdam en de Dam tot Damloop. Met al zijn ervaring was hij in 2019 ook de grote ondersteuner bij de organisatie van het EK Wielrennen in Alkmaar., een sportevenement, waarmee hij de stad Alkmaar op de kaart heeft gezet.

Meer informatie:

Perstelefoon Gemeente Alkmaar: (072)548 9555

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 30042021-UItreiking-ere-insigne-Cees-Pronk-JJFoto-scaled.jpg
GEMEENTE ALKMAAR; GEM. ALKM. ERE INSIGNE VOOR DHR. C.S. PRONK (JJFoto)

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 548 9555.