Terug naar het overzicht

Gezamenlijk bericht van de voetbalvierhoek Alkmaar

De voetbalvierhoek Alkmaar- burgemeester, politie, openbaar ministerie, voetbalclub AZ –  vindt dat er afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd AZ-NEC een grens is overschreden. Tijdens de wedstrijd vond een georganiseerde actie plaats door ‘supporters’ die het stadion binnendrongen. Zij staken vuurwerk af en richtten dat onder meer op politie en stewards, braken door de hekken en begaven zich op en aan de rand van het veld. De wedstrijd is stilgelegd, maar kon uiteindelijk weer hervat worden. Politie start naar aanleiding van de ongeregeldheden een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Het gaat hier om vormen van geweld en intimidatie, die niet getolereerd kunnen worden, zo vindt de vierhoek. De actie is door medewerkers van AZ in en om het stadion als intimiderend en bedreigend ervaren. Ook is er materiele schade aangericht. Daarnaast heeft de vierhoek zorgen over het zeer gevaarlijke vuurwerk dat tijdens de actie is afgestoken. Het vuurwerk dat wordt gebruikt kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen. De vierhoek vraagt zich af of deze ’supporters’ zich wel realiseren hoe gevaarlijk dit soort vuurwerk is.

Direct na de ongeregeldheden op zaterdagavond werd een voetbalvierhoek voor maandag ingelast om de problematiek te bespreken. De leden van de vierhoek hebben besproken dat ze samen zullen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld. Elk lid van de vierhoek neemt daarbij de benodigde maatregelen.

De vierhoek geeft tot slot aan dat ook zij niets liever heeft dan een stadion vol publiek tijdens de thuiswedstrijden van AZ. Op dit moment is dat vanwege de COVID-maatregelen niet mogelijk. Dat kan echter nooit aanleiding zijn voor dit soort acties.

Dit bericht is in gezamenlijkheid opgesteld namens burgemeester, politie, openbaar ministerie en AZ

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.