Terug naar het overzicht

Gouden Kaasmes voor ‘Kaas van Daan en meer’

Kaas van Daan beste van Nederland

Tijdens het 2-jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten wonnen Daan en Jolanda Blankendaal het Gouden Kaasmes. Hun zaak ‘Kaas van Daan en meer’ werd uitgeroepen tot Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2022. Daarnaast werden zij 2e in de categorie Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas. En hoe trots ze daar op zijn, bleek wel tijdens het bezoek van wethouder Economie Pieter Dijkman aan hun winkel aan de N.G. Piersonstraat.

Vrijdag is de dag van de kaasmarkt, maar deze vrijdag ook van het bezoek van wethouder Dijkman aan ‘Kaas van Daan en meer’. Achteraf niet de meest handige dag, want het is erg druk in de relatief kleine winkel. Veel klanten komen vandaag bij het rijtje verswinkels hun weekendboodschappen doen. “Maar het is elke dag druk hoor,” meldt Daan Blankendaal, terwijl hij nog even helpt met het tillen van baal noten. Met zijn vrouw Jolanda, met wie hij al 33 jaar samen is, runt hij al 20 jaar de zaak. Als geboren en getogen Alkmaarders zit kaas in hun DNA. Jolanda was vroeger al kaasmeisje en deelde op vrijdagen kaasblokjes uit in d’Oude stad. Ook het ondernemerschap hoort bij hen en ze zijn dan ook bewust zelfstandig gebleven en houden het bij één winkel. Ze vertellen de wethouder graag meer over hun visie op hun zaak, het ondernemerschap en het behalen van deze felbegeerde prijs

 “Allereerst gefeliciteerd met deze prijs. Een titel om trots op te zijn! Jullie winkel ziet er geweldig uit. Wat onderscheidt jullie van anderen waardoor jullie zijn uitgeroepen tot winnaar?”
Dank je wel. Ja we zijn superblij en trots op deze vakprijs, die we samen met ons geweldige team hebben gewonnen. Maar ook onze klanten zijn trots dat ‘hun’ kaaswinkel de beste van Nederland is. We hebben de afgelopen 3 weken zoveel leuke reacties, bloemen en kadootjes gekregen. Echt helemaal geweldig. We beginnen nu net weer een beetje te landen en het besef dringt nu pas echt door. Wat ons onderscheidt is ons assortiment, onze manier van werken en hoe we ons personeel opleiden. Een smile achter de toonbank en kwalitatief goede producten. Voor goede producten gaan we ook zelf op bezoek bij leveranciers en kiezen die ook zelf uit. Alhoewel we tegenwoordig ook vaak benaderd worden door boeren of we hun producten in onze winkel willen verkopen. We hebben liefde voor ons vak en wilden deze prijs dan ook heel graag winnen. We deden al eerder mee, maar wonnen nog nooit. Daarom legden we daar 5 jaar geleden onze focus op. We keken wat we konden verbeteren en hebben daar hard aan gewerkt. Dat we hem nu winnen in het jaar dat we 20 jaar bestaan, maar het natuurlijk extra mooi!

“Kunnen jullie iets meer vertellen over hoe jullie weg naar victorie?”
We zitten al 20 jaar op deze plek en besloten 5 jaar geleden, dat we deze prijs ook echt wilden winnen. We keken wat er allemaal nog beter kon. We veranderden de naam in Kaas van Daan, ontwierpen een nieuw logo en verbouwden de zaak. De indeling werd praktischer. Samen met ons personeel – dat we ook zelf opleiden – staat de winkel er de hele week goed bij, niet alleen voor het weekend. Onze producten zijn vers en van goede kwaliteit. We snijden bijvoorbeeld pas de kaas als een klant het wil kopen. We hebben een eigen kaaslijn – Boeren Blankendaal – en branden zelf onze noten in arachide olie. Op onze site www.kaasvandaan.nl staan leuke recepten en we geven graag advies over bijvoorbeeld welke kaas lekker is bij bepaalde wijn, bier of thee. Ja echt, thee en kaas combineren zelfs beter dan wijn of bier met kaas. We verkopen verder naast Hollandse kaas ook buitenlandse kazen, olijven, eieren, zuivel in flessen van De Klompenhoeve en de Noorderhoeve. We werken graag samen met (zorg-)boerderijen uit deze regio. Ook door bezoeken aan onze leveranciers, weten we bijvoorbeeld hoeveel liter melk ze voor een kaas gebruiken, waar de koeien hebben gegrazen en wat ze hebben gegeten. Belangrijk, want dat heeft effect op de smaak van de kaas. Winterkaas smaakt anders dan kaas die in de zomer is gemaakt als de koeien in de wei vers gras eten.

“De winkelgalerij is een mooi rijtje verswinkels, met een patisserie, bakker, keurslager en groentespecialist. Hoe is dat voor jullie?
Klopt en dat is heel fijn. Mensen kunnen hier terecht voor al hun versproducten. Het enige nadeel is dat mensen een paar keer achter elkaar moeten afrekenen, terwijl ze in supermarkt alles in 1 winkel hebben. Maar de zaken gaan goed. We willen hier ook zeker niet weg en blijven een éénmanszaak. Onze liefde voor kaas komt zo het best tot zijn recht. Heel misschien als één van de buren er mee stopt, dat we dat pand willen toevoegen, maar ik hoop dat ze gewoon lekker blijven. Ook in tijden van corona bleven klanten komen. Het was wel wat moeilijker natuurlijk, want de horeca viel stil en daar leveren wij ook aan. Gelukkig ligt dat nu achter ons.

“Jullie vinden dat ondernemers ook een sociale rol hebben en zijn voor onderlinge samenwerking. Kunnen jullie dat eens uitleggen?”
Zo zien wij dat inderdaad ja. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk, dat ‘onze’ boeren een goede prijs voor hun melk krijgen. Ook produkten van zorgboerderijen verkopen wij graag, omdat daar mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt. Door producten dichtbij in te kopen, zorgen je ook voor minder CO2-uitstoot. Wij verkopen bijvoorbeeld 700 kilo kaas per week, dat zijn al ca 8 wagens die producten afleveren. Mensen mogen bij ons ook zelf bakjes van huis meenemen, die wij dan afvullen. Dat scheelt afval. Verder plaatsen wij soms producten in de app To good to go. Beter dan weggooien. Samenwerken als ondernemers is ook belangrijk, daarmee hou je de branche sterk.

“Nog tips voor andere ondernemers en is het een aanrader om mee te doen aan een branchewedstrijd?”
Zeker! Als ondernemer is het belangrijk om je open te stellen voor de mening van anderen, want als je wilt groeien, moet je tegen deuren aanlopen. In de 20 jaar die wij ondernemen, hebben we ook tegenslagen gehad. Wij vertellen graag over onze zaak en iedereen mag altijd komen kijken. Maar zo’n wedstrijd geeft je een extra boost. Er komen ook echt meer klanten uit binnen- en buitenland. Veel klanten zeggen trosts “mijn kaaswinkel is de beste van Nederland en staat gewoon in Alkmaar”. Maar laat dat gewoon er maar af. In Alkmaar zijn we vaak veel te bescheiden. Er zit veel kennis in deze stad en bij de Alkmaarse ondernemers. Dat mogen we best meer uitdragen en trots op zijn!” 

“Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?”
Eigenlijk staan we daar niet zo bij stil. We genieten nog even een beetje na van de winst. Dat gevoel toen we daar stonden en Humberto Tan ons als winnaar bekend maakte, is bijna niet te omschrijven. Waanzinnig leuk. En we mogen 2 jaar lang zeggen dat we de beste van Nederland zijn. Voor pensioenplannen zijn we nog te jong en onze 3 kinderen tonen nog geen interesse om in de zaak te komen. We laten ze lekker doen wat ze zelf willen. Uiteraard helpen ze wel eens als we een grote klus hebben en zijn ze blij en trots dat hun ouders de beste van Nederland zijn. Wij gaan voorlopig gewoon lekker door zoals we nu doen! 

Fotobijschrift: Daan, Jolanda tonen met trots het Gouden Kaasmes aan Pieter Dijkman (Foto: Eigen foto)

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.