Terug naar het overzicht

Kleine wasjes, grote wasjes…CWS doet het allemaal!

Op 17 november, de Dag van de Ondernemer, ging wethouder Economie Christiaan Peetom op bezoek bij diverse bedrijven. Eén daarvan was CWS Alkmaar. Deze specialist in hygiëne, bedrijfskleding, schoonloopmatten en cleanrooms zit al sinds jaar en dag op bedrijventerrein Beverkoog. Marcel de Vries laat de wethouder graag zien, wat er allemaal gebeurt als je je bedrijfskleding en -linnengoed door CWS laat reinigen. Ook accountmanager van het Ondernemersloket Isabel Straver liep mee met het rondje door de industriële wasserij.

Marcel de Vries (rechts) en Christiaan Peetoom in de industriële wasserij (Foto: I. Straver)

De letters CWS zijn eigenlijk de eerste letters van de naam van de oprichter van CWS: Conrad Wolfgang Schnyder. “Maar,” zo legt Marcel uit “tegenwoordig benoemen wij ze als Clean, Well, Safe. Dat is waar wij binnen het bedrijf ook voor staan: “Voor een gezonde en veilige toekomst”. Zowel voor onze producten, de bedrijfsvoering als ons personeel. We bieden onze klanten serviceoplossingen op maat. In heel Europa dragen zo’n 1,5 miljoen mensen bedrijfskleding van CWS. Dat wassen en onderhouden ze niet zelf. Bedrijven leasen hun kleding bij ons en wij zorgen ook voor het onderhoud en reiniging. Hierbij gaat het om meer dan zichtbare netheid. CWS Workwear vertrouwt op bijzonder hoge hygiënenormen zoals RABC (Risk Analysis and Biocontamination Control System) om klanten de hygiëneveiligheid voor hun textiel te bieden. Met elke klant bespreken de wensen en mogelijkheden en komen zo tot een maatoplossing. Ieder bedrijf is anders, maar ze willen allemaal dat hun bedrijfskleding schoon, netjes en veilig is. En daar zijn wij goed in.”

Meten is weten

Marcel: “We meten ook continu hoe dingen gaan, om te ontdekken waar het beter en veiliger kan. En de bedrijfsvoering wordt daar waar nodig dan ook op aangepast. Bij de invoering van deze manier van werken was er nog wel wat scepsis bij sommige medewerkers. Maar inmiddels ziet iedereen de resultaten, zoals minder bedrijfsongevallen, lager ziekteverzuim en meer tevredenheid bij zowel klanten als personeel. We doen ook twee keer per jaar een medewerkers tevredenheidsonderzoek. We willen graag dat ons personeel trots is op CWS.”

Over CWS

Marcel laat eerst een korte presentatie over CWS zien, voordat hij zijn gasten meeneemt de wasserij in. Het bedrijf is al heel lang gevestigd op de Beverkoog. Bij de meeste mensen gaat er wel een belletje rinkelen bij de namen Hokatex en Rentokil. Nu dus CWS Group, dat deel uitmaakt van het consortium van de Duitse familie Haniël. CWS Group is een internationaal bedrijf met zo’n 11.000 medewerkers. De Alkmaarse vestiging wast jaarlijks bijna 6 miljoen kledingstukken en ruim 6 miljoenstuks linnengoed en er werken zo’n 100 medewerkers waarvan 25 uitzendkrachten. Bij de bouw van het pand is rekening gehouden met het werkproces en is daardoor opgezet in een U-vorm. Dit zorgt voor een goede doorloop, betere scheiding van vuile- en schone kleding en textiel, aan- en afvoerlijnen en een betere hygiëne.

Duurzaamheid belangrijk

Waar binnen CWS ook veel aandacht voor is, is duurzaamheid. Marcel: “We kijken constant naar hergebruik van materialen. Niet alleen van de kleding die we verhuren, maar ook bijvoorbeeld van water. Hoe kunnen we daar optimaal gebruik van maken? Ook doneren we soms kleding aan goede doelen als het bij ons niet meer bruikbaar is. Onze doelstelling voor 2025 is om voor 90% duurzaam te zijn. Op dit moment zijn wij ook als enige bedrijf in onze sector gecertificeerd met CO2-Prestatieladder Niveau 5.”

Ook duurzaam personeel

“Overigens valt onder duurzaamheid ook ons personeel. Want we hebben hier veel repeterende werkzaamheden, waardoor bepaalde fysieke klachten kunnen ontstaan. Door medewerkers verschillende werkzaamheden te laten doen, lopen ze minder kans op blessures. Ook die veranderende manier van werken, werd niet door iedereen enthousiast ontvangen. Maar de gezondheid van medewerkers vinden wij als bedrijf belangrijk en het dalende ziekteverzuim spreekt voor zich,” aldus Marcel.

Innovaties

De Vries: “We zijn ook altijd bezig met nieuwe ideeën en manieren van werken. We repareren bijvoorbeeld ook bedrijfskleding als dat nodig is. Binnen de totale CWS groep gaat het om ongeveer 5 miljoen kledingstukken die hersteld moeten worden. Hiervoor hebben we nu een app, waarin medewerkers van een bedrijf kunnen aangeven dat er bijvoorbeeld een knoop van hun werkjas is. Als die jas dan bij ons binnenkomt, zien we dat herstel nodig is.”

Rondleiding

Na een korte presentatie gaan de veiligheidsjassen en -schoenen aan en volgt het gezelschap Marcel de bedrijfshal in. Om te zien wat er gebeurt met de kleding en textiel van hun klanten. Van het eerste moment dat het vies binnenkomt totdat het gewassen, gedroogd, hersteld, gevouwen, ingepakt en gecontroleerd weer de vrachtwagen ingaat naar de klant. Over alles is nagedacht en het proces maximaal geoptimaliseerd. “Het is een bijzonder gezicht om al die kledingstukken van allerlei bedrijven boven je hoofd voorbij te zien komen,” constateert wethouder Christiaan Peetoom. “Ik had er geen idee van wat er allemaal met bedrijfskleding gebeurt, maar het is bij jullie absoluut in goede handen. En wat mij persoonlijk bijzonder aanspreekt, is de manier waarop CWS met bedrijfsvoering bezig is. De cijfers spreken denk ik voor zich. Leuk om zo eens te mogen rondkijken in jullie bedrijf!”

Uw was ook naar CWS?

Lees er alles over op www.cws.com/nl-NL

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.