Terug naar het overzicht

Oud-burgemeester Bruinooge opent de kaasmarkt

Piet Bruinooge luidt op vrijdag 13 mei 2022 precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt burgemeester Anja Schouten de oud-burgemeester en zijn vrouw Elly.

Als burgemeester heeft Piet Bruinooge vele mensen uitgenodigd om de bel voor de kaasmarkt te luiden. Nu is aan hem de eer de kaasmarkt te mogen openen. Piet Bruinooge was tussen 2007 en 2020 burgemeester van Alkmaar en is van grote waarde geweest voor de stad en de regio. Vanwege zijn inzet ontving hij vlak voor zijn vertrek in oktober 2020 het insigne in goud van de stad Alkmaar. 

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.

Rijke geschiedenis

Piet Bruinooge was een laagdrempelige en aanspreekbare burgemeester voor de Alkmaarse inwoners, bedrijven en instellingen en stond dicht bij de ambtelijke organisatie. In tijden van crisis, en zeker ook aan het begin van de coronacrisis, stond hij klaar voor de bevolking van Alkmaar. Voordat Piet Bruinooge bestuurlijk actief werd, was hij leraar geschiedenis en Nederlands. Geen wonder dan ook dat hij bovengemiddeld geïnteresseerd was en is in de rijke geschiedenis van de stad Alkmaar.

Pop Up museum Truus Weismuller

Truus Weismuller-Meijer maakt onderdeel uit van die geschiedenis. Deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, redde in de Tweede Wereldoorlog 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s. Na de opening van de kaasmarkt verrichten burgemeester Anja Schouten en Piet Bruinooge samen de opening van het pop up museum over het leven van deze bijzondere vrouw. De expositie over haar leven is tot eind juni 2022 te zien aan het Waagplein. Ter nagedachtenis aan Truus werd twee jaar geleden al een beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.