Terug naar het overzicht

Positieve uitdaging in hectisch jaar

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Krista en Vince Spijkerman, eigenaren van Patisserie en chocolaterie de Roset, die op 7 mei de deuren openden van hun vierde vestiging aan de Europaboulevard in winkelcentrum De Mare.

Patisserie en chocolaterie de Roset is een begrip in de regio, is het een familiebedrijf?
Vince Spijkerman: “De geschiedenis van de Roset gaat al heel wat jaren terug. Overigens zijn wij  geen familie van de vorige eigenaar, de heer Langeveld. Voor de overname, nu zo’n anderhalf jaar geleden, werkte ik al een jaar of acht in de banketbakkerij. In die jaren dacht ik mee over het assortiment en de ontwikkeling van nieuw gebak, dus ik voelde me wel al onderdeel van het bedrijf voordat Krista en ik de eigenaren werden. Voor Krista was dat anders, zij moest meer omschakelen dan ik.” Krista vult aan: “Inderdaad, hiervoor had ik een goedlopende medisch pedicurepraktijk, dus dat was wel even anders. Nu ben ik werkzaam in de winkels en verantwoordelijk voor de aansturing van de winkelmedewerkers. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat we elkaar wel vaker zien. Vince, lachend: “En dat bevalt gelukkig heel goed”.

Jullie hebben al drie zaken in de regio, en nu de eerste in Alkmaar?
De basis voor de Roset werd gelegd in Castricum. Voor wethouder Dijkman is de smaak van Roset-gebak een jeugdherinnering: “Inmiddels geniet ik natuurlijk óók van de Victorientjes, een van de Alkmaarse specialiteiten. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat we met jullie komst in Alkmaar nog meer variatie hebben in gebak.” Vince Spijkerman: “Inderdaad, en ook wij hebben onze specialiteit: het Heerlijkheidje, een amarettokoek met mocca-crème en chocolade. En de verschillende taarten, waaronder bruidstaarten uiteraard. Overigens werken we nog steeds alleen met de beste producten, waaronder natuurlijk de melk waar het allemaal mee begonnen is. Die halen we nog steeds vers bij een boer in de buurt om er onder andere ons heerlijke ijs mee te maken.”

Vanwaar de keuze voor De Mare en vanwaar juist nu?
“De Roset heeft twee vestigingen in Castricum en één in de Middenwaard in Heerhugowaard. We zochten naar een vestigingsmogelijkheid daar tussenin, dichterbij Alkmaar en Bergen. De ruimte in De Mare kwam vrij, dus we hebben onze kans gegrepen. We besloten gelijk maar ‘toe te happen’ zogezegd.”
Een mooie bijkomstigheid van de opening van een extra filiaal in Alkmaar is de mogelijkheid om meer samen te werken, vertelt deze enthousiaste ondernemer: “Als banketbakker is het prettig om samen te werken met een ander filiaal. Dan kun je zaken opvangen: als er iets in het ene filiaal op is en er is vraag naar in het andere, bijvoorbeeld. Ook met personeel is het handig: als er in het ene filiaal iemand ziek is, kan er iemand uit het andere bijspringen. Die mogelijkheid tot samenwerking is een mooie bijkomstigheid voor De Roset in Middenwaard.”
Wethouder Dijkman kan zich voorstellen dat dat geen gemakkelijke beslissing was, zo middenin de coronacrisis. De positief ingestelde Spijkerman antwoordt ontspannen: “Dat was qua timing misschien niet de meest logische keuze, maar de gelegenheid deed zich voor, dus we wilden deze kans om uit te breiden in Alkmaar niet laten lopen. Bovendien: het was toch al een hectisch jaar, dus een beetje meer hectiek kon er ook nog wel bij.”

Hebben jullie veel last gehad van de coronacrisis?
“Natuurlijk is de coronacrisis niet onopgemerkt aan ons voorbij gegaan. Zo waren in Middenwaard veel winkels gesloten, ik denk wel zo’n 70%. Dat had uiteraard ook invloed op het aantal klanten in onze zaak. Krista vult aan: “In het begin zijn we ook gaan bezorgen. Wel een leuke service, maar niet vol te houden helaas.” Vince: “Gelukkig liep alles evengoed wel door en hebben we ons personeel kunnen behouden. Ons geluk is dat we niet afhankelijk zijn van de horeca voor de verkoop van ons gebak.”

Wethouder Dijkman vraagt zich af of Vince nog wel aan zijn eigenlijke vak toe komt met nu drie en straks vier zaken. Spijkerman lacht: “Inderdaad, naast banketbakker ben ik inmiddels ook manager. In het hoogseizoen werken er zo’n 95 mensen bij de Roset, seizoensmedewerkers (bijvoorbeeld voor de ijsverkoop) meegerekend. Ik zie het als mijn voornaamste taak om de kwaliteit te bewaken, dus ben evengoed nog wel bezig met het product. Alles vers staat bij ons voorop. We hebben een naam hoog te houden.”

En na de Mare, nog andere toekomstplannen?
“Op dit moment richten we ons eerst op de opening van het filiaal in De Mare. Eerst maar eens kijken hoe dit loopt. En we hopen natuurlijk dat de tearoom in ons filiaal aan de Burgemeester Mooijstraat in Castricum weer open kan om mensen te laten genieten van onze zoete heerlijkheden en lunchgerechten. Als dat allemaal draait zijn we al heel trots op wat we in zo’n korte en lastige tijd evengoed bereikt hebben.”

Banketbakkerij De Roset
Krista en Vince Spijkerman van De Roset (foto: Vincent de Vries)

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 548 9555.