Terug naar het overzicht

Statement burgemeester Schouten: 'wangedrag sterk afkeuren'

Burgemeester Schouten reageert op de ongeregeldheden die helaas rondom de wedstrijd AZ-Westham United hebben plaatsgevonden: “wat een mooie voetbaldag had moeten zijn…”

Gister had een mooie voetbaldag moeten zijn. Deze is echter ontsierd door ongeregeldheden in de stad en absurd gedrag na afloop van de wedstrijd in het stadion. Voetbal is blijkbaar voor sommige mensen aanleiding voor gedrag dat nergens acceptabel is. En daar ben ik heel boos over. Zeker omdat de meeste fans geweldig met hun club hebben meegeleefd.

De wedstrijd is in nauw overleg met club, OM en politie intensief voorbereid, zoals gebruikelijk. Met onder andere het inrichten van een meeting point voor supporters van Westham op de Paardenmarkt zijn de supportersgroepen gescheiden. Vanaf die plek is ook busvervoer ingezet voor deze supporters naar het stadion.

Confrontatie

Vroeg in de middag is er een confrontatie geweest bij het stationsgebied van Alkmaar. Hier is ME ingezet. De vrije dag is door voetbalvandalen uit andere plekken van het land aangegrepen om in Alkmaar te komen rellen. Rellen hoort niet thuis in de stad, niet op een dag van een halve finale voor AZ en nooit niet. Gelukkig begrijpen de meeste supporters dat, en was het op veel plekken in de stad gezellig. Daar werd samen uitgekeken naar de wedstrijd.

In het stadion heb ik ‘s avonds vlak na afloop van de wedstrijd de aanval van een groep vandalen op de eretribune gezien. Een belachelijke actie waar ik van ben geschrokken, het was een bedreigende situatie voor de betrokkenen. Ik ben vooral geschrokken van hoe vandalen zich misdragen op een plek die bedoeld is om samen voetbal te beleven. Het overgrote deel van de supporters in het stadion keurde dit gedrag af. Zij floten de vandalen uit en scandeerden: ‘schaam je kapot’. En daar sluit ik mij onmiddellijk bij aan, want dit wangedrag is schadelijk en mag ons mooie voetbal niet gijzelen.

Gewone supporters hebben deze vandalen proberen te stoppen en tot rede willen brengen. Dat is te prijzen. Dat geldt ook voor de vrijwilligers van AZ en de veiligheidsdiensten. Zij hebben erger voorkomen, mijn dank daarvoor.

Diep triest

Het was een diep triest einde van een spannende en mooie voetbalavond. Een aantal mensen heeft zich sterk misdragen. Dit vertoonde gedrag is belachelijk en moeten we met zijn allen sterk afkeuren. Dit kan en zal niet zonder consequenties blijven. Daar zijn de eerste gesprekken gisteravond in de driehoek al over gestart. We moeten hier mee aan de slag, in gezamenlijkheid met politie, OM, AZ en gemeente.

AZ heeft een geweldig Europees seizoen achter de rug, helaas niet met het einde dag we hoopten: een plek in de finale. We zijn trots op de prestaties van AZ en ik wens ze het beste voor de rest van het seizoen.

burgemeester Schouten

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.