Terug naar het overzicht

Straatnaam voor Bram Daalder, anjerperk en verzetsheldenroute

Vandaag, 7 mei, onthulde burgemeester Emile Roemer samen met nabestaanden van Bram Daalder het straatnaambord van het Bram Daalderhof. Vanwege de coronamaatregelen vond de onthulling plaats in besloten gezelschap. De onthulling was tegelijkertijd de start van de verzetsheldenroute, die wandelend of fietsend gevolgd kan worden.
De onthulling van het straatnaambord vond geheel passend plaats op de 101e geboortedag van Bram Daalder, op 7 mei. Het plantsoen dat nu zijn naam draagt, ligt aan de Snaarmanslaan, de straat waarin hij opgroeide. Hier is ook een informatiepaneel onthuld, dat vertelt over zijn leven. Burgemeester Emile Roemer deed de onthullingen samen met Daniëlle en Eric Daalder, de nicht en neef van Bram.

Eric en Daniëlle Daalder onthullen samen met burgemeester Emile Roemer het Bram Daalderhof. (Foto: JJFoto)

Anjerperk
Bij de entree is ook een anjerperk aangelegd. De anjer is een bloem met betekenis. De witte anjer stond tijdens de oorlog symbool voor verzet. Sindsdien staat het voor waardering en erkenning voor oorlogs- en vredesmissieveteranen. Het informatiebordje bij het perkje is daarom onthuld door veteraan Rob Kuiper. Het plantsoen is onlangs opgeknapt, samen met de buurtbewoners.

Veteraan Rob Kuiper onthulde het Anjerperk. (Foto: Dave van Aken)

Verzetshelden herdacht met route
De straatnaam voor Bram Daalder was aanleiding voor de gemeente om alle verzetsmensen die door oorlogsgeweld stierven meer onder de aandacht te brengen. Er werd een verzetsheldenroute gemaakt langs locaties waar gebeurtenissen plaatsvonden of worden herdacht. Burgemeester Roemer: “Door mijn persoonlijke band met het verzet, hecht ik grote waarde aan het levend houden van de namen van de mensen die stierven voor onze vrijheid. Deze verzetsheldenroute brengt deze personen bij jong en oud weer onder de mensen.”

Fietsen of wandelen
De route is geschikt voor wandelaars en fietsers. Op sommige plekken komt een informatiepaneel. De route wordt nog verder aangevuld en is samengesteld samen met het Regionaal Archief Alkmaar en de lokale erfgoedverenigingen Historische Vereniging Alkmaar, Historische Kring Ursem en Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland. Vanaf nu is de verzetsheldenroute te vinden op www.alkmaaropdekaart.nl

Eric en Daniëlle Daalder onthulden een informatiepaneel over hun oudoom: “de cirkel is rond, Bram is thuis”. (Foto: JJFoto)

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.