Regionale Energiestrategie (RES)

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Regionale Energiestrategie (RES)

Regionale Energiestrategie (RES)

 

Meewerken aan plannen voor duurzame energie

In 2019 hebben de Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt om samen te gaan werken om verdere opwarming van de aarde te voorkomen: het Klimaatakkoord. De afspraken gaan onder andere over het energieverbruik en de opwek van duurzame energie. De gemeente Alkmaar is samen met de regio actief aan de slag om deze doelstellingen te behalen. Wij gaan dit samen doen met inwoners en ondernemers.

Meer dan zonnepanelen

De opwek van duurzame energie is in Nederland al op veel plekken zichtbaar. Ook in Alkmaar. Veel mensen isoleren hun woning of nemen andere duurzame maatregelen. Op bedrijventerrein de Boekelermeer worden duurzame manieren van energieopwekking ontwikkeld. Toch zijn we er daarmee nog niet. We moeten verder denken om al onze energie duurzaam te krijgen. We moeten verder denken om al onze energie duurzaam te krijgen. Daarom zoeken wij naar meer manieren in de regio om energie op te wekken, bijvoorbeeld met zon en wind.

Nog geen concrete plekken

Alle gemeenten in Nederland zijn nu aan het uitzoeken hoe en waar die duurzame energie kan worden opgewekt. Dit doen we via Regionale Energiestrategieën. Gemeente Alkmaar is onderdeel van de regio Noord-Holland Noord. Samen met onze buurgemeenten en met professionele partijen zoals netwerkbeheerders maken we dit plan en kijken we naar de mogelijkheden. We hebben nog geen concrete plekken waar iets komt. Wel hebben we ideeën en denkrichtingen. Die willen wij graag aan de inwoners en ondernemers voorleggen. 

Een avond samenwerken

De gemeente Alkmaar vraagt inwoners en ondernemers om een avond mee te werken. Nadenken over hoe wij samen met onze buurgemeenten meer duurzame zon- en windenergie kunnen opwekken. Zodat we uiteindelijk geen fossiele brandstoffen, zoals steenkool aardgas en olie, meer nodig hebben.

De avonden vinden plaats op:

21 januari om 19:00 uur in het Dorpshuis onder de Boom in De Rijp 

28 januari om 19:00 uur in de Grote Kerk in Schermerhorn 

30 januari om 19:00 uur in het Stadshuis van Alkmaar  

Kans op een duurzaamheidsscan

Wij vinden het belangrijk dat u mee denkt, daarom verloten wij onder alle deelnemers aan de meedenkavonden 3 scans van Duurzaam Bouwloket. Deze scan laat u zien op welke vlakken u, uw woning of pand kunt verduurzamen. 

Voor iedereen

Iedereen mag meedoen, het gaat over de over leefomgeving van de inwoners en ondernemers. Zij worden niet gevraagd om technische plannen te beoordelen of een keuze te maken tussen de verschillende mogelijkheden, meningen en ideeën zijn belangrijk. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar managementondersteuning@alkmaar.nl.

Meer informatie over de regionale energiestrategie?

Bekijk hier de informatievideo op YouTube,

Laatste wijziging: 13 januari 2020