Recreatie

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Afval en Milieu > Recreatie

Recreatie

Wandel- en fietsroutes

De brochures Stinzenflora en Bomenrand en Waterkant zijn samen door stichting ANIMO, het KNNV en de gemeente opgezet. De uitgezette wandelingen laten de diversiteit aan groen in het centrum van de stad zien. De brochures met uitgebreide informatie vindt u hieronder op de pagina en op het Stadskantoor, VVV en de Openbare Bibliotheek.

Kwaliteit zwemwater

De gemeente Alkmaar verwijst u graag naar de site van zwemwater.nl voor de actuele status van hygiëne en veiligheid van officiële buitenzwemplekken. Deze site is de gezamenlijke website van Rijkswaterstaat, de provincies en de waterschappen. Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gemeten en beoordeeld.

Alkmaardermeer/Uitgeestermeer

Het Alkmaardermeer / Uitgeestermeer is gelegen in het zuiden van Alkmaar richting Haarlem. Zowel op als rond het meer zijn er tal van recreatiemogelijkheden. Het 660 hectare grote meer is bij uitstek geschikt om te zwemmen, surfen, kanoën en varen. Aan het meer liggen verschillende recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied rondom het meer zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Een aanrader voor fietsers is de bekende Pontjesroute.

Voor meer informatie over de wandel- en fietsroutes, recreatiemogelijkheden en voorzieningen kijkt u op de website van het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Geestmerambacht

Recreatiegebied Geestmerambacht ligt ten noorden van Alkmaar en omvat een groot natuurlijk gebied aangelegd rond een groot meer. U kunt er zwemmen, zonnen en surfen maar ook wandelen en fietsen in een natuurlijke omgeving.

In het recreatiegebied Geestmerambacht zijn verschillende plantensoorten, zoals de koekoeksbloem, de smeerwortel, de moerasmelkdistel, heelblaadjes en orchideeën. Vanaf 1994 grazen in het recreatiegebied Schotse Hooglanders. Van de zes Noord-Hollandse recreatiegebieden heeft het recreatiegebied Geestmerambacht de grootste kudde Schotse Hooglanders.

Het recreatiegebied Geestmerambacht wordt beheerd door recreatieschap Geestmerambacht. Het recreatieschap is een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Holland, de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Bergen. Voor meer informatie over de activiteiten, wandel- en fietsroutes, voorzieningen en honden losloopgebieden kijkt u op de website van het recreatieschap Geestmerambacht.

Op de website van het recreatieschap vindt u de agenda en bestuursstukken van het algemeen bestuur.

Laatste wijziging: 09 augustus 2018