Starterslening

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Bouwen en Wonen > Starterslening

Starterslening

Als u bij aankoop van uw woning de financiering net niet rond krijgt, kunt u in aanmerking komen voor een Starterslening.

Als u voor de eerste keer een woning wilt kopen en de financiering niet rond krijgt vanwege de hoogte van de hypotheek, dan kunt u in aanmerking komen voor een Starterslening. De Starterslening is een tweede hypotheek, naast de hypotheek die u zelf financiert op grond van uw inkomen.

Aanvragen

Dit doet u in twee stappen.

Stap 1:  Voldoen aan de voorwaarden


Nadat u uw handtekening heeft gezet voor de aankoop van een woning, stuurt u ons een kopie van het getekende voorlopig koopcontract (bestaande woning) of de getekende koopovereenkomst plus aannemingsovereenkomst (nieuwbouwwoning). Dit mag per mail naar omgevingsvergunning@alkmaar.nl.

Als u meerwerk laat uitvoeren of achterstallig onderhoud gaat aanpakken (opknappen of verbouwen van de woning), stuurt u ook het kostenoverzicht mee. Alleen met dit overzicht is te beoordelen of de totale kosten voldoen als aankoopkosten.

Als u voldoet aan alle voorwaarden, dan sturen wij u een officieel aanvraagformulier. Dit formulier is niet digitaal beschikbaar.

De voorwaarden staan genoemd in de Verordening starterslening. Dit zijn de voorwaarden in de verordening:

  • Er is geen leeftijdsgrens;
  • Het is uw eerste koopwoning
  • Maximale aankoopkosten € 175.000,-. Dit is de prijs van de woning inclusief  eventueel meerwerk/verbeterkosten.
  • De lening is voor ingezetenen (minstens 1 jaar ingeschreven in de Basis Registratie Personen) en mensen met een binding met Alkmaar;
  • Geen eigen bijdrage van de verkoper nodig;
  • De lening bedraagt maximaal € 35.000,-.


Stap 2: Invullen en opsturen


Vul het aanvraagformulier voor de Starterslening in en stuur het met alle gevraagde gegevens naar:

SVn
Postbus 40
3800 AA Amersfoort

SVn adviseert ons over de financiële mogelijkheden van de koper. Na ontvangst van dit advies besluiten wij over de toekenning en de hoogte van de starterslening.


Uitleg


Met de Starterslening van de gemeente sluit u een tweede hypotheek af, naast de hypotheek die u hebt op grond van uw inkomen. Het bedrag van de tweede hypotheek is het bedrag dat u tekort komt om de financiering rond te krijgen.

Voor de tweede hypotheek betaalt u de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Na drie jaar worden wel rente en aflossing voor de tweede hypotheek in rekening gebracht. De regeling  gaat er van uit dat mensen in drie jaar tijd een hoger inkomen krijgen en die extra lasten kunnen opbrengen.


Kosten


Een aanvraag indienen is gratis. Sluit u een starterslening af, dan rekent SVn afsluitkosten.

Vanaf het vierde jaar betaalt u rente en aflossing.

Contact


Bel bij vragen de unit Vergunning- en subsidieverlening via 14 072 of mail naar omgevingsvergunning@alkmaar.nl.