Stimuleringsfonds Alkmaar

Voor 2022 is het opnieuw mogelijk om subsidie aan te vragen uit het Stimuleringsfonds.

Het Stimuleringsfonds Alkmaar financiert ideeën die vanuit het hart van Alkmaarders komen en onze gemeente veerkrachtiger maken. Wij hebben uw denkkracht nodig om gemeente Alkmaar sterk, gezond en veilig uit het coronatijdperk te laten komen.

In 2021 is het budget van 1,5 miljoen euro vergeven. Voor 2022 is opnieuw 1 miljoen euro beschikbaar voor de Alkmaarse sport, cultuur en economie.

De beoordelingscommissie helpt initiatiefnemers graag op weg. Heeft u behoefte aan advies, ondersteuning, inspiratie of hulp bij uw aanvraag? Stuur dan een mail naar stimuleringsfonds@alkmaar.nl. Dan plannen we zo snel mogelijk een belafspraak.

Logo voor wie - Stimuleringsfonds

Iedereen kan initiatieven aandragen

Steek de koppen bij elkaar in de vereniging, met ondernemers of in uw buurt! Het stimuleringsfonds heeft als doel om de gemeente weerbaar te maken tegen de gevolgen van de coronacrisis en de economie een extra impuls te geven. De subsidie uit het stimuleringsfonds is voor het uitvoeren van ideeën en initiatieven op het gebied van ondernemen, cultuur en sport die een economisch, breed en positief effect hebben op de gehele gemeente.

Logo budget - Stimuleringsfondss

Voor 2022 heeft de gemeenteraad 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Geef binnen het projectplan aan hoeveel u nodig hebt voor het uitvoeren ervan.

De beoordelingscommissie toetst of de opgegeven kosten passen bij het idee en de positieve effecten.

Stuur ons uw initiatief!

Het initiatief wordt getoetst door een beoordelingscommissie, die daarbij graag meedenkt.

De beoordelingscommissie brengt vervolgens een advies uit aan het College van B&W.

Veelgestelde vragen

Het stimuleringsfonds is opgericht om de gemeente weerbaar te maken tegen de gevolgen van de coronacrisis. Samen zorgen wij ervoor dat de gemeente Alkmaar hier sterk, gezond en veilig uit komt.

Het fonds financiert initiatieven die een breed en gezamenlijk belang dienen. Deze initiatieven kunnen door iedereen worden aangedragen. Zo benutten wij de denkkracht van inwoners en ondernemers.

Het initiatief is in ieder geval voorzien van:

 • een projectplan;
 • een begroting;
 • een ondertekening door de meewerkende partijen;
 • de gevraagde bijdrage uit het fonds is minimaal €5000,-;
 • de beoordelingscommissie verwacht een eigen bijdrage of cofinanciering van tenminste 25%.

Daarnaast geeft het projectplan antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat willen de initiatiefnemers bereiken met het initiatief?
 2. Hoe is de samenwerking met partners gezocht?
 3. In hoeverre draagt dit initiatief bij aan de doelstelling van het stimuleringsfonds?
 4. Op welke wijze vindt er financiering en stimulering plaats?
 5. Hoe krijgt de eigen bijdrage vorm in het initiatief?

Op deze subsidie zijn de algemene subsidieverordening en de nadere regels van toepassing.

 • Je kunt van 1 februari 2022 tot uiterlijk op 1 november 2022 een aanvraag indienen.
 • De aanvraag dient te worden uitgevoerd in 2022.

Neem eerst alle informatie op deze pagina door. Zorg ervoor dat uw initiatief voldoet aan de voorwaarden.

Vertegenwoordigers uit de economische, sport en cultuursector.

De leden van de adviescommissie doen hun werkzaamheden onbetaald.

Voorzitterschap : Farzad Ghaus (Stad & Co)

NaamOrganisatieSector
Rob NieleOndernemend AlkmaarBedrijfsleven
Ger WelbersAlkmaar MarketingMarketing  / Toerisme
Patrick van MilStedelijk Museum AlkmaarKunst / Cultuur
Bea den BakkerAlkmaar Sport / Horizon CollegeSport / Onderwijs
Peter VisserTaskforce / HorecaHoreca
Marie-José van den KommerRacktimeBedrijfsleven
Huub PurmerHet Nieuwe WarenhuisBedrijfsleven & onderwijs hbo

Verleende subsidies 2021:

NaamAanvragerBedrag Omschrijving
La Sfera Armoniosa – The Corona Files  


Stichting La Sfera Armoniosa€ 5000Tijdens de coronalockdown werkt La Sfera Armoniosa aan een serie videoclips met zangers uit verschillende landen die meer dan gemiddeld getroffen zijn door het coronavirus: China, Italië, Spanje en Engeland. 

Om dit project op een passende wijze af te sluiten, nodigde La Sfera Armoniosa een aantal van deze musici om samen met hen het podium te betreden en de online samenwerking offline te doen. Ze reflecteren op de lockdown, online musiceren en het eindelijk weer samenkomen op het podium met liederen uit verschillende culturen en tijden. De voorstelling vond op 27 september plaats in De Grote Kerk in Alkmaar 
Terrastent Waagplein

Stichting evenementen Waagplein€ 58.800Idee is om terrassen op het Waagplein winterproof te maken door middel van het plaatsen van een tent door ’t Hekeltje. Deze tent heeft een open uitstraling door de glazen wanden en een doorzichtige dakbedekking. Het idee is dat de tent over de gehele lengte van het plein geplaatst wordt met een breedte van 15 meter. Doel is om de beperkte ruimte binnen in de gezamenlijke horeca in Alkmaar te vergroten om het winkelend, toeristisch en uitgaand publiek te kunnen voorzien van een hapje en drankje. De horeca heeft de terrassen nodig om deze winter de benodigde omzet te draaien en personeel aan het werk te houden. 
Peeshow

Unit 1€ 30.000De aanvraagt betreft een coronaproof en verplaatsbaar/mobiel kunstpaviljoen en theater waar 40 bezoekers per keer een voorstelling kunnen bijwonen. Het mobiele theater bestaat uit 40 bouwtoiletten in een cirkel. De PEESHOW wordt ontwikkeld in culturele broedplaats HAL 25. Naast dat HAL 25 er vanaf februari 2021 tijdelijk in zal programmeren, is het theater flexibel inzetbaar voor de stad. Vanaf mei 2021 is de PEESHOW beschikbaar voor andere organisaties in Alkmaar, op de pleinen, in de wijken, en voor verhuur daarbuiten. 
Winterterras Platte Stenenbrug

Horeca Platte Stenenbrug€ 56.000De horeca die terrassen voeren op de platte Stenenbrug willen als pilot een winterterras neerzetten. Het terras zal door een lokaal bedrijf worden neergezet “Het Hekeltje” en zal een bij het stadsbeeld passende uitstraling krijgen. Het terras zal alleen wanneer het hard nodig is verwarmd worden en dan niet met gasheaters. De verlichting wordt zoveel mogelijk in led uitgevoerd. De ventilatie vindt natuurlijk plaats, het blijft tenslotte een winterterras. De initiatiefnemers vragen een bedrag aan van € 56.000.  
Vergroening prachtstraatjes

Alkmaars Bolwerk€332.296Alkmaars Bolwerk en de centrummanager hebben voor het vergroenen van de kleinere winkelstraten in de binnenstad bij het stimuleringsfonds aangeklopt. Doel: het vitaliseren en het aantrekkelijker maken van de binnenstad. Hiermee werken ze aan een gastvrije binnenstad waar het aangenaam verblijven is. Duurzame vergroening zorgt voor een mooiere maar ook betere binnenstad (denk hierbij aan verkoeling). Dit project helpt bij het tegengaan van leegstand en het aantrekken van bezoekers.
JumpstartJumpstart e.a.

€ 16.000Jumpstart Alkmaar is een accelerator programma bedoeld om startups in de regio Alkmaar een “boost” te geven. Het programma beslaat 90 dagen en kent 13 trainingsmomenten. De trainingen worden gegeven door lokale experts. Doelgroepen zijn pas afgestudeerde startende ondernemers, freelancers en start-ups met betalende klanten voor een concept met groeipotentieel. Deze groepen zijn door de corona-crisis onevenredig hard geraakt. Dit programma wil hen niet afhankelijk laten zijn van de steunmaatregelen, maar hen helpen te werken aan financiële onafhankelijkheid door een succesvolle onderneming op te zetten. De aanvraag is gedaan voor een pilot en eerste versie, om uiteindelijk het programma zelfstandig te kunnen laten draaien. Deelnemende ondernemers betalen een eigen bijdragen en hebben per definitie baat bij het programma. Jumpstart Alkmaar werkt samen met Urban Nomads en het nieuwe Warenhuis en meerdere lokale ondernemers.
Artiance pakt door

Artiance€ 16.546Er is een enorme behoefte aan fysieke ruimte voor culturele organisaties en zelfstandig professionals. Vanwege de coronacrisis zijn de eigen speelplekken, ateliers en podia te klein geworden om aan de nieuwe 1,5-metereis te kunnen voldoen. Ook is behoefte aan ruimte om nieuwe initiatieven te blijven ontwikkelen zodat de werkgelegenheid en culturele sector een nieuwe impuls krijgt.  De stichting wil zich middels het initiatief Artiance Pakt Door zowel faciliterend als regisserend opstellen in het culturele veld.    
Cultureel VarenMuseum Broekerveiling e.a.€ 10.000Varen op zich is al een leuke belevenis, het is nog leuker als er in de omgeving en per boot bereikbaar, leuke en interessante culturele instellingen zijn om te bezoeken en locaties om te overnachten. Door de ontwikkeling van vaarroutes vanuit en bootverhuur door de musea naar andere musea en andere interessante bezienswaardigheden worden meer mensen, ook die traditioneel niet naar musea gaan, op een leuke en duurzame manier, uitgenodigd om naar musea in Alkmaar en omgeving te komen.
Horeca symposiumVan Alkemare Horecamakelaardij€ 14.028,30De initiatiefnemers hopen met dit evenement een vliegende start te maken aan herstel van de horeca in Alkmaar. Een moment van bezinning en overleg, waarbij horecaondernemers, marktpartijen beleidsmakers samenkomen om de ontwikkelingen en gevolgen van het afgelopen jaar te bespreken en samen doelen voor het aankomende jaar te stellen
Alkmaar AcousticsStichting vreemde vogels € 7.500Voor het eerst strijkt het Alkmaar Acoustics festival in 2021 drie maanden lang, elk weekend weer, neer op de meest opvallende – soms nieuwe, maar altijd unieke – locaties van Alkmaar. Elke zaterdag en zondag van de maanden mei, juni en juli wordt de bezoeker meegevoerd door de stad, op zoek naar bijzondere plekken en vernieuwende acts.
De FilmcommissieM@rit€ 32.500Door het voor filmproducenten, tvmakers en de aanverwante creatieve industrie extra interessant te maken om Alkmaar als locatie te kiezen,creëert de Filmcommissie extra exposure voor de stad en al zijn schoonheid. Daarnaast creëert de Filmcommissie werkgelegenheid voortvloeiend uit de opnames en zorgt zij voor een eerlijke vertegenwoordiging van de locatiehouders. De Filmcommissie voert verschillende werkzaamheden uit die dienstverlenend zijn aan de verschillende partijen en stroomlijnt tegelijkertijd het proces voor alle partijen.
KUUB in bewegingStichting KUUB€ 15.000Stichting KUUB zet zich sinds 2016 in voor de zichtbaarheid en promotie van de veelzijdigheid en het plezier van amateurkunst in Alkmaar en haar regio. KUUB heeft een manier gevonden om deze missie dit jaar toch vorm te geven. Offline en online concepten vullen elkaar aan met een Creatieve Bootcamp in mei, een Kunst Estafette en een festivalmoment met voorgenomen datum 12 juni 2020. We nemen de successen van de afgelopen editie mee en zijn er klaar voor om de gemeente in beweging te brengen!
Gezond perspectiefBedrijventerrein Beverkoog€ 50.000De bedrijvenvereniging Beverkoog bestaat 40 jaar in 2021. De vereniging wil dit moment gebruiken om te investeren in een gezond perspectief voor de Beverkoog om het niveau van het bedrijventerrein minimaal te consolideren en daar waar mogelijk te verbeteren. De toekenning uit het stimuleringsfonds wordt ingezet voor het professionaliseren van de communicatie tussen de bedrijven en voor het ontwikkelen van een meerjarenprogramma en toekomststrategie.
OverbruggingEconomisch Forum Holland Boven Amsterdam€ 10.000Het georganiseerde bedrijfsleven in Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal), is verenigd in het Economisch Forum. Het Economisch Forum wil actief meewerken aan de versterking van de positie van Alkmaar en de regio. Het Economisch Forum ondersteunt ambities door krachten te bundelen, strategisch mee te werken, zich op te stellen als (positief-kritisch) gesprekspartner en barrières uit de weg te ruimen.
Showmans FairStichting Dynamiek Fantastiek€ 15.000Showmans Fair is een driedaags festival dat plaatsvindt op 20 t/m 22 augustus 2021 in Alkmaarderhout. Het festival focust op verbinding in de samenleving en is een feest voor alle bewoners van de stad, inclusief gezinnen. Het evenement is een coronaproof festival met open tenten, overdekte tafels en podium en aanvullende beeldbepalende attracties. Het festival biedt een podium aan kunstenaars, artiesten en theatermakers. Vernieuwend aan het festival is het uitgangspunt dat door dit concept met name lokale/regionale (amateur) artiesten/groepen, (culturele) ondernemers en instellingen en cateraars betrekt om samen het festival verder vorm en inhoud te geven
De Grote SinterklaasfilmMessercola Drama€ 30.000Messercola Drama ontwikkelt al jaren Nederlandse Bioscoopfilms, waaronder ‘De Grote Sinterklaas’ films met Bram van der Vlught. Dit jaar staat er wederom een Sinterklaasfilm op de planning met Robert ten Brink in de hoofdrol. De initiatiefnemer wil van De Rijp ‘Het Sinterklaasdorp van Nederland’ maken door het dorp als decor te gebruiken voor de film. De film wordt gevuld met veel (buiten)shots van mooie straten, de lokale ondernemers en de inwoners. Doordat de benodigde inkopen worden gedaan bij lokale ondernemer spelen zij zowel ín de film als achter de schermen een rol.
WonderlichtStichting CreAtuur€ 75.000Wonderlicht neemt je mee voor een avondwandeling over het historische Bolwerk waar je langs bakens van licht en vuur wordt verrast met straattheater met internationale allure. De Magische Theaterwandeling is één grote belevenis voor jong en oud en start elk kwartier vanaf het Festivalhart op het Canadaplein. De route leidt je door het historische stadspark dat is aangelicht met fakkels, vuurbomen en vuurkorven. onder voorbehoud staat het festival gepland voor 11 t/m 13 februari 2022.
Alkmaar Light FestivalDe Karavaan€ 58.500,00In samenwerking met partijen als Le Champioen, Horizon College en hart van Alkmaar krijgt het Alkmaar Light Festival in 2021 een vervolg. In het eerste weekend van de wintertijd worden diverse binnen-en buiten locaties van Alkmaar getransformeerd door vernieuwende licht-en video kunst in combinatie met live performances van lokale, nationale en internationale kunstenaars en bedrijven. Met de verschillende locaties en thema wordt verbinding gelegd tussen de oude en de nieuwe stad.
Building Scalable VenturesStichting Scalable Ventures€ 65.000,00Het initiatief betreft de organisatie van een tweedaagse internationale conferentie in de Grote Kerk (vooralsnog gepland op 16 & 17 november 2021). Het programma is gevuld met lezingen, discussies, workshops en coaching van en met ervaren (internationale) ondernemers en specialisten. De doelstelling van de conferentie is tweeledig: enerzijds de bezoekers voorzien van extra kennis, netwerk en vaardigheden om de slagingskans van een nieuwe onderneming te verhogen. Anderzijds het versterken van het ondernemingsklimaat en de infrastructuur in Alkmaar en het internationaliseren van Alkmaar door internationale experts en ondernemers aan te trekken.
De verschrikkelijke VondelingStichting Theater de Vest en Grote Sint Laurenskerk € 20.000,00In 2020 is een serie familievoorstellingen (De Verschrikkelijke Vondeling) ontwikkeld, welke uitgevoerd wordt in de Grote Kerk. De voorstellingen worden zonder pauze gespeeld en duren relatief kort. Bezoekers van buiten de binnenstad, en zeker van buiten Alkmaar, krijgen dus alle gelegenheid om langer in het winkel- en horecagebied te verblijven om hun verblijf in Alkmaar op een aangename wijze voort te zetten. 
Collectieve promotie tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier en de Bergense SchoolHet Stedelijk Museum Alkmaar€ 90.000,00Het Stedelijk Museum Alkmaar programmeert in de periode van 18 februari – 12 juni 2022 een van zijn meest ambitieuze tentoonstellingen ooit. Onder de titel Van Gogh, Cezanne, Le Fauconnier en de Bergense School presenteert het museum een tentoonstelling over de Franse invloeden op de eerste Nederlandse expressionistische kunststroming, de Bergense School. Het museum wil deze tentoonstelling aangrijpen om zoveel mogelijk bezoekers naar Alkmaar te trekken. In samenwerking met Alkmaar Marketing en met financiële steun van het Stimuleringsfonds willen ze daarvoor een landelijke marketingcampagne opzetten, waarmee een vliegwieleffect voor de stad wordt genereerd.
Tentoonstelling Stedelijk Museum deel 2Het Stedelijk Museum Alkmaar€ 90.000,00De aanvullende aanvraag voor de invulling van de city marketing. In samenwerking met Alkmaar Marketing plannen uitgewerkt voor stadsprogramma, city marketing, city dressing, arrangementen en evenementenprogramma samen met ondernemers in de binnenstad
Little AlkmaarLittle Alkmaar€ 15.600,00Little Alkmaar is een cultuurhistorische stadsroute langs miniatuurmensjes – op vensterbanken, in muurvoegen, in nissen verborgen. Met de route wordt de bijzondere cultuurhistorie van Alkmaar meer onder de aandacht gebracht, op een actieve (sportieve) manier. Bij elk micro-tafereeltje komen QR-codes hangen die verwijzen naar een kort, treffend verhaal van die specifieke plek of gebouw. Deze verhalen worden samengesteld in samenwerking met de Historische Vereniging Alkmaar.
Welkomsbogen Oude Stadd’Oude Stad€ 5.698,00De Oude Stad kampt al een aantal jaren met matige passantenaantallen als het gaat om winkelend publiek. Dit wordt bevestigd door de cijfers van Locatus. De uitdaging zit hem in het trekken van passanten en het bekend maken van de Oude Stad als winkelgebied bij voornamelijk lokaal en regionaal publiek. Het verduidelijken van de entree van dit (unieke) winkelgebied met veel historie is daarom van groot belang. Ondernemersvereniging d’Oude Stad wil klassieke welkomsbogen (her)plaatsen. De klassieke bogen zijn niet nieuw en ook niet innovatief, maar de inhoud van de Oude Stad is wel de toekomst van de middelgrote binnensteden.
Project Het Grote RaamStichting het Grote Raam€ 150.000In 2023 wordt 450 jaar Alkmaar ontzet gevierd. Een dergelijk jubileumjaar vraagt om een hoogtepunt waar de Alkmaarders naar toe kunnen werken en wat hen verbindt. Om die reden is een initiatief ontwikkeld dat een drievoudige werking heeft. Het moet een blijvende herinnering zijn aan dit jubileum, de Alkmaarders moeten het zien als product van hun samenwerking en het moet Alkmaar in de rest van Nederland op de kaart zetten. Aan die eisen voldoet een door een kunstenaar ontworpen raam in het zuidtranseptvenster van de Grote kerk, op afstand het grootste van West-Europa. Het openbaar deel van het project begint op 9 september met het tonen van het ontwerp en de de aftrap van de wethouder van twee jaar publieksactiviteiten die doorgaan tot 7 oktober 2023, het moment waarvoor de koning is uitgenodigd het raam met het thema ‘Het licht van de vrijheid’ te onthullen.
It’s Up To YouDOSS Event Support€ 36.300IT’S UP TO YOU is een duurzaamheidsfestival, in de Grote Kerk Alkmaar, het omliggende plein en de winkelstraten en bedoeld voor een brede (jonge) doelgroep. Het programma bestaat uit workshops, theater, films, lokaal eten, kunst en inspiratie en veel ‘doen’. Het festival laat op een innovatieve manier zien dat duurzamer leven voor iedereen binnen handbereik ligt en het festival poogt aan te zetten tot een mindset-verandering, door te laten zien dat het erg leuk is om met duurzaamheid aan de slag te gaan.
#DOESGOEDStichting de Waaier€ 26.128Met de campagne #DOESGOED zal Stichting de Waaier lokale ondernemers inspireren en motiveren om maatschappelijke betrokken te ondernemen. Met o.a. een campagnefilm, online advertising en een volgserie worden lokale ondernemers geïnspireerd en gemotiveerd om Maatschappelijk Betrokken Ondernemen een (vaste) plek te geven binnen de bedrijfsvoering. Door het organiseren van een match-event, een actiedag en challenges krijgen ondernemers (én het onderwijs) handvatten om invulling te geven aan hun betrokkenheid en om duurzame verbindingen te leggen met het maatschappelijk veld.
Totaal€1.330.896,30

Geeft deze pagina geen antwoord op je vraag? Neem contact op via stimuleringsfonds@alkmaar.nl