Tweede paspoort

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Tweede paspoort

Tweede paspoort

Een tweede paspoort vraagt u aan als u regelmatig naar landen reist die met elkaar in conflict zijn of als u tijdelijk niet over uw paspoort kan beschikken door een visumaanvraag.

Een tweede (zaken)paspoort vraagt u aan als u regelmatig naar landen reist die met elkaar in conflict zijn. Stempels in uw paspoort kunnen problemen geven bij de toelating tot die landen. Ook als u tijdelijk niet over uw paspoort kan beschikken door een visumaanvraag. Het aanvragen en afhalen doet u zelf, dit geldt ook voor kinderen. U moet wel de noodzaak van een tweede paspoort aantonen en daarvoor bewijsstukken meenemen als u de aanvraag doet. Een tweede paspoort is maximaal 2 jaar geldig en ligt na een week klaar.

Paspoort, identiteitskaart of DigiD aanvragen als u in het buitenland woont

Als u in het buitenland woont maar een nieuw Nederlands reisdocument nodig heeft dan kunt u bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal een nieuwe aanvragen. Ook kunt u, als u op bezoek bent in Nederland voor bijvoorbeeld vakantie of zakenreis, hiervoor (op afspraak) terecht bij een aantal gemeenten of bij de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1). Bekijk eerst de voorwaarden en informatie bij paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland. Hier leest u ook hoe u gratis een DigiD kunt aanvragen. U kunt uw aanvraag dus niet in Alkmaar doen.

U kunt ook uw tweede paspoort gratis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Voorwaarden

 • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
 • U moet de noodzaak van een tweede paspoort aantonen met bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever, reisbescheiden of ontvangstbewijzen van ambassades
 • U reist regelmatig naar landen met een visumplicht en u kunt uw paspoort niet gebruiken omdat het op een ambassade ligt voor een visumaanvraag
  en/of u reist regelmatig naar landen die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw eerste paspoort kunnen dan problemen veroorzaken bij de toelating in een ander land.
 • Meer informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanvragen

Aanvragen doet u persoonlijk bij de balie burgerzaken. Geef daar aan dat u een tweede paspoort wilt aanvragen. U kunt ook een tweede zakenpaspoort met meer ruimte voor stempels en visa aanvragen.

Bekijk de openingstijden per locatie. Maak een afspraak voor het product reisdocument aanvragen en vermeld dat het om een tweede paspoort gaat.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Meenemen bij de aanvraag

 • Uw eerste paspoort (dat nog minimaal 6 maanden geldig is).
 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf
 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, geldig èn ongeldig
 • Bankpas voor pinbetaling
 • Bewijs waaruit de noodzaak voor een tweede paspoort blijkt, bijvoorbeeld:
  • Bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u stempels in uw paspoort heeft
  • Bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen
  • Of andere vergelijkbare documenten (bijvoorbeeld verklaring werkgever)

Eerste paspoort bij ambassade of consulaat? Neem dan ook mee:

 • Kopie van de houderpagina van uw eerste paspoort. De houderpagina is de pagina met uw foto.
 • Kopie van de pagina’s met visa en stempels
 • Verklaring of ander bewijs van de ambassade of het consulaat, waaruit blijkt dat uw eerste paspoort daar ligt.

Spoedaanvraag

Zorg ervoor dat u op tijd een afspraak maakt om uw reisdocument aan te vragen. Doe een spoedaanvraag als u het paspoort binnen een week nodig heeft (aanvragen vóór 12.00 uur, zijn doorgaans de volgende werkdag klaar).  Per spoedproduct betaalt u € 47,55 extra naast de gewone aanvraagkosten.

Geef bij het maken van een afspraak en bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 072. In het telefoongesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de spoedprocedure.

Let op: Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Gratis bezorgservice

Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocumenten gratis te laten bezorgen op het door u gekozen adres. U hoeft dan nog maar 1 keer naar het stadhuis te komen: alleen bij de aanvraag van uw reisdocument.Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw paspoort. De bezorgservice is gratis binnen afgesproken tijdsvakken.

Bekijk alle informatie over bezorgen van uw reisdocument.

Afhalen

Na 1 week kunt u uw tweede paspoort persoonlijk afhalen bij de locatie waar u de aanvraag deed.U kunt ook uw tweede paspoort laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 
Stadskantoor: U kunt tijdens de openingstijden binnenlopen.
Servicepunten De Mare, Graft en Schermerhorn: op afspraak.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Kosten

 • Tweede (zaken)paspoort: vanaf 18 jaar €65,30 – jonger dan 18 jaar €52,00
 • Extra kosten voor spoedprocedure: €47,55

Vermissing of diefstal

Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen (maak eerst een afspraak). Geef de vermissing van paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Bekijk de eenvoudige uitleg hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag nemen wij vingerafdrukken van u af. Meer informatie over vingerafdrukken in het paspoort.

Zie ook

Logo DigiD DigiD: uw eigen inlogcode voor de hele overheid