Vluchtelingenpaspoort

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Vluchtelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument (en legitimatiebewijs) voor vluchtelingen.

Een vluchtelingenpaspoort is een paspoort voor vluchtelingen die in Nederland wonen en geen paspoort van hun eigen land kunnen krijgen. Voor een vluchtelingenpaspoort is asielstatus of een verblijfsvergunning type III of IV nodig. Het paspoort is geldig in alle landen in de wereld, behalve het land waarvan u de nationaliteit heeft.


Het aanvragen en afhalen doet u zelf bij de gemeente waar u ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP). Dit geldt ook voor kinderen.

U kunt ook uw vluchtelingenpaspoort gratis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Grote drukte bij aanvraag reisdocumenten

Verleng uw reisdocument ruim voordat u op vakantie gaat. Dan weet u zeker dat u het nieuwe reisdocument op tijd ontvangt. Als u online uw afspraken inplant, hebt u nog de meeste keuze in onze agenda voor een datum en tijd.

Aanvragen

Aanvragen doet u persoonlijk bij de balie burgerzaken. Doe een spoedaanvraag als u het vluchtelingenpaspoort binnen 1 week nodig heeft (bij aanvragen vóór 12.00 uur, doorgaans de volgende werkdag gereed).

De kosten betaalt u per pin bij de aanvraag. Bekijk de openingstijden per locatie.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Met DigiD kunt u met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op websites van de overheid. Door DigiD kunnen organisaties uw digitale identiteit verifiëren.

Let op! Per afspraak behandelen wij 1 aanvraag voor een reisdocument
Wilt u voor meer personen een reisdocument aanvragen? Geef dan het aantal producten aan als u de afspraak maakt. Alle personen voor wie een reisdocument aangevraagd wordt, moeten meekomen bij de aanvraag. Hebt u ook andere producten nodig? Plan dan voor deze producten een aparte afspraak in.

Meenemen bij de aanvraag

18 jaar of ouder
 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf
 • Verblijfsvergunning type III of IV
 • Alle Nederlandse en buitenlandse paspoorten en ID-kaarten die u heeft, geldig èn ongeldig
 • Bankpas voor pinbetaling
Tot 18 jaar

Bij de aanvraag en bij het afhalen moet de minderjarige zelf aanwezig zijn. Neem in alle gevallen mee:

 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf
 • Verblijfsvergunning type III of IV
 • Alle Nederlandse en buitenlandse paspoorten en ID-kaarten die de minderjarige heeft, geldig en ongeldig
 • Een van de ouders moet aanwezig zijn én de andere ouder of gezaghouder moet apart toestemming geven door een toestemmingsformulier ouders/voogden (pdf, 183kB) ingevuld mee te nemen.
 • Van beide ouders of van degene die het gezag heeft een geldig origineel identiteitsbewijs (geen kopie). Bij gezag van derden: beschikking rechtbank
 • Bankpas voor pinbetaling

Spoedaanvraag

Zorg ervoor dat u op tijd een afspraak maakt om uw reisdocument aan te vragen. Doe een spoedaanvraag als u het paspoort binnen een week nodig heeft (aanvragen vóór 12.00 uur, zijn doorgaans de volgende werkdag klaar).  Per spoedproduct betaalt u € 47,55 extra naast de gewone aanvraagkosten.

Geef bij het maken van een afspraak en bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 072. In het telefoongesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de spoedprocedure.

Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Gratis bezorgservice

Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocumenten gratis te laten bezorgen op het door u gekozen adres. U hoeft dan nog maar 1 keer naar het stadhuis te komen: alleen bij de aanvraag van uw reisdocument.Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw paspoort. De bezorgservice is gratis binnen afgesproken tijdsvakken.

Bekijk alle informatie over bezorgen van uw reisdocument.

Afhalen

Na 1 week kunt u uw vluchtelingenpaspoort persoonlijk afhalen bij de locatie waar u de aanvraag deed. U kunt ook uw paspoort laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Stadskantoor: U kunt tijdens de openingstijden binnenlopen.
Servicepunten De Mare, Graft en Schermerhorn: op afspraak.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Kosten

 • Vluchtelingenpaspoort: € 52,00
 • Extra kosten voor spoedprocedure: € 47,55

Vermissing of diefstal

Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen (maak eerst een afspraak). Geef de vermissing van paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Bekijk de eenvoudige uitleg hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Reizen met kinderen, soms toestemmingsverklaring

Kinderen hebben altijd een eigen identiteitsbewijs nodig als zij naar het buitenland reizen. Soms is ook een toestemmingsverklaring nodig als bewijs dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft en dat het kind met toestemming het land verlaat. Bekijk op de website van Rijksoverheid in welke situaties een toestemmingsverklaring nodig is om met een minderjarig kind te reizen. Hier vindt u ook informatie over wanneer u reist met kinderen die niet van uzelf zijn.  

Kwijt of gestolen

Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U vult een verklaring van vermissing in en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen. Doe in geval van diefstal eerst aangifte bij de politie en neem het proces-verbaal mee. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen identiteitsbewijs nodig als zij naar het buitenland reizen. Sommige landen eisen een toestemmingsverklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft en dat het kind met toestemming het land verlaat. Meer informatie en de toestemmingsverklaring op de site van de Rijksoverheid.

Vermelding naam (voormalig) partner of echtgenoot

Hebben uw kinderen de achternaam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner en heeft u zelf een andere achternaam? Dan kunt u ervoor kiezen om de naam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner in uw paspoort te zetten. Hierdoor staat in uw paspoort dezelfde naam vermeld als in het identiteitsbewijs van uw kinderen. Dit kan misverstanden voorkomen als u alleen met uw kinderen reist.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag nemen wij vingerafdrukken van u af. Meer informatie over vingerafdrukken in het paspoort.

Zie ook

DigiD logo DigiD: uw eigen inlogcode voor de hele overheid