Wat kan ik doen?

Voor inwoners

Wat fijn dat u als gastgezin vluchtelingen wilt opvangen. Er is vooral zelfstandige woonruimte nodig, waar mensen uit Oekraïne zelfstandig wat langer kunnen verblijven.

U kunt zich aanmelden voor het bieden van huisvesting via Takecarebnb. Dit kan ook via de site van Vluchtelingenwerk Nederland. Het kan zijn dat u niet gelijk reactie krijgt. Dat zegt niets over de noodzaak van particuliere opvang of het aantal beschikbare plekken, maar het is nu eenmaal veel werk om mensen goed te matchen.

Het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils hebben gezamenlijk de taak om vluchtelingen uit Oekraïne onder te brengen bij particulieren die vrijwillig een opvangplek hebben aangeboden.

Heeft u specifieke vragen over verzekeringen, rechten, vergoedingen, en/of juridische zaken? Belt dan met het landelijke telefoonnummer van Vluchtelingenwerk, telefoonnummer (020) 6 27 77 45.

Wat fijn dat mensen op de vlucht bij u een plek hebben gevonden. Het is belangrijk dat zij zich laten registreren bij de gemeente; een zogenoemde inschrijving in de BRP bij de gemeente Alkmaar. Zo kunnen we hen gezamenlijk de hulp bieden die nodig is.
U kunt hen helpen een afspraak te maken via 14 072. Door zich in te laten schrijven, krijgen zij een burgerservicenummer waarmee ze kunnen werken in Nederland en gebruik kunnen maken van de regeling waarbij leefgeld wordt uitgekeerd aan vluchtelingen (nog in ontwikkeling).

Meer informatie over opvang van mensen uit Oekraïne leest u in de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners van de Rijksoverheid.

Veel praktische informatie is ook te vinden op de site van Refugeehelp: informatie voor vluchtelingen in het Oekraïens, Engels, Russisch en Nederlands. Hier vindt u algemene informatie over onderdak, rechtsbijstand, zorg, mobiel & internet, bankieren, onderwijs en meer.

Neem contact op met de gemeente via 14 072 om een nieuwe opvangplek voor deze mensen te zoeken.

Het aanbod aan hulp is geweldig en overweldigend. We willen graag dat hulp en goederen goed terechtkomen. Daarom is het belangrijk om de hulp enigszins de reguleren en de vraag naar goederen of vrijwilligers te koppelen aan het aanbod.

Wilt u spullen doneren? Dat kan bijvoorbeeld via de website Goods4Ukraine.eu.

Langsbrengen bij een kringloopwinkel kan uiteraard ook.

Ook Vluchtelingenwerk stemt vraag en aanbod van zowel spullen als opvang op elkaar af.

Voor ondernemers

Mocht u als organisatie locaties willen aanbieden, dan kunt u direct contact opnemen met de gemeente via Oekraine@alkmaar.nl. De gemeente is samen met de Veiligheidsregio NHN verantwoordelijk voor de inrichting van de (nood)opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zaken doen met dit land.

Lees meer over alle sancties op de website van RVO.

Contactgegevens van RVO voor vragen over de sancties die de Europese unie heeft ingesteld tegen Rusland: contact RVO.

Informatie over welke rol de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid speelt in deze situatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Dagelijkse updates over de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne voor handel en logistiek vindt u op: evofenedex.nl/inval-oekraine.

Alle veel gestelde vragen over bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws rondom de inval vindt u op https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/oorlog-in-oekraine.html.

Als u meer wilt weten over de digitale veiligheid kunt u terecht bij het Nationaal Cyber Security Centrum (Digitale aanvallen oorlog Oekraïne | Nationaal Cyber Security Centrum (ncsc.nl).