Wet maatschappelijke ondersteuning

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Zorg en Ondersteuning > Wmo > Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning

 afbeelding voor pagina wmo vk

In deze korte film (YouTube) en deze folder (pdf 598 kB) leggen we uit hoe de Wmo werkt.

Wmo, zo simpel kan het zijn

Iedere zorgvraag is anders en daarom past een standaardoplossing niet altijd. Er bestaan allemaal regels, maar gezond verstand helpt enorm om tot een passende oplossing te komen. Om die reden vroegen wij schrijver Richard Engelfriet om een Alkmaarse versie te maken van zijn boek ‘Zo simpel kan het zijn’. In dit boekje 'Wmo, zo simpel kan het zijn' (pdf 293 kB) zijn verschillende praktijkvoorbeelden opgenomen van Alkmaarse Wmo-consulenten.

Wmo, zo simpel kan het ook!

Vanuit de Wmo biedt de gemeente inwoners passende hulp om langer zelfstandig thuis te blijven wonen en om mee te blijven doen. Daarbij kijken we naar ieders persoonlijke situatie. De hulp die het Wijkleerbedrijf Alkmaar-Zuid, Voor Mekaar Oudorp en Goede Buur zijn hier een onderdeel van. In dit boekje (pdf 1 MB) vindt u praktijkvoorbeelden van deze hulp.

Handige links

Eigen bijdrage Wmo

De eigen bijdrage in 2019.

Wmo-ondersteuning aanvragen

Als u Wmo-ondersteuning aanvraagt, onderzoeken wij uw persoonlijke situatie. Hierbij houden we rekening met uw omstandigheden en behoeften. En met uw eigen mogelijkheden, uw eigen kracht. Hierdoor blijven voorzieningen in de toekomst beschikbaar en betaalbaar.

Zelf ondersteuning vinden

Mogelijk kunt u familie, vrienden of buren vragen om ondersteuning. In Alkmaar zijn ook vele organisaties actief waar u terecht kunt, zoals vrijwilligersorganisaties en mantelzorgorganisaties. Zie 'Zelf ondersteuning vinden'.