Verhuizen naar het buitenland, emigreren

We noemen een verhuizing naar het buitenland emigratie als u minimaal 8 van de 12 maanden  in het buitenland gaat wonen. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Met deze melding laat u zich uitschrijven uit de basisregistratie personen (BRP). Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uit laten schrijven.

Alle personen die naar het buitenland vertrekken, geven persoonlijk op het gemeentehuis hun verhuizing door. Maak hiervoor een afspraak. Ook minderjarige kinderen komen mee bij de afspraak.

Meer informatie

Voor vertrek melden

U geeft uw verhuizing op zijn vroegst 4 weken van tevoren en op zijn laatst op de dag van vertrek.

Al in het buitenland?

Geef uw vertrek zo snel mogelijk door aan de gemeente. In dit geval geldt de dag van het doorgeven als verhuisdatum. Een datum in het verleden opgeven is niet mogelijk.

Heeft u nog geen buitenlands adres? Geef dan uw eerste verblijfplaats op. Gaat u op wereldreis? Vermeld dan alleen het land.

Een geldig identiteitsbewijs.

Wij schrijven u uit in onze administratie. Daarna sturen wij uw gegevens door naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten.

Als u emigreert en u zich bij de gemeente aan de balie uitschrijft, dan kan de gemeente u een bewijs van uitschrijving geven. Dit kan alleen op de dag van uitschrijving. Een bewijs van uitschrijving is gratis.

Heeft u zich al uitgeschreven, dan vraagt u het bewijs van uitschrijving aan bij een van de 18 Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) loketten.

Ja, dat kan als je voor een korte tijd (minder dan 8 maanden) gaat studeren in het buitenland.

Als u geëmigreerd bent, vraagt u een uittreksel Registratie Niet-Ingezetenen. Ga naar Uittreksel RNI aanvragen.