Nieuws

RSS

Laatste maand subsidie voor energiebesparende producten

De laatste maand van de Regeling Reductie Energie is ingegaan. Alle woningeigenaren in Alkmaar kunnen sinds juli 2020 gebruik maken van de € 70,- waardebon voor energiebesparende producten. Er is nog budget over voor ongeveer 1.500 inwoners.

Gemeenten starten onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed

De gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar hebben besloten een onafhankelijk onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed te laten uitvoeren. Het betreft de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit uit Nijmegen en begeleid door het Regionaal Archief Alkmaar.

Gestickerde fietsen op station Alkmaar zijn klaar om opgehaald te worden

Op 30 november is er gestickerd op station Alkmaar! Het gaat hier om fietsen die al langere tijd op het station staan of verwaarloosd zijn. Er zijn welgeteld 160 fietsen gestickerd. De gestickerde fietsen zijn te herkennen aan het rode label met de tekst ‘zwerffiets?!’. Eigenaren van de fietsen kunnen deze tot maandag 6 december ophalen bij het station.

Start Alkmaarse campagne: Online oplichting heb je zelf in de hand

Iedereen koopt of verkoopt wel eens wat online. Zeker in december, dé maand om inkopen te doen voor de feestdagen. Hier maken cybercriminelen slim gebruik van. De gemeente Alkmaar is deze week gestart met een campagne om te laten zien hoe online oplichting eruit zien en wat je kunt doen om het te voorkomen. Er hangen niet alleen posters verspreid door de gemeente. Er staan ook op verschillende locaties enorme telefoons, die laten zien hoe iemand tijdens een online (ver)koop kan worden opgelicht.

Continuïteit in ondersteuning bij Hulp bij het huishouden

In Alkmaar streven we ernaar dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Als hulp van bijvoorbeeld familie, mantelzorgers of vrijwilligers niet mogelijk is, biedt de gemeente Alkmaar ondersteuning vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld door hulp bij het huishouden, om de woonruimte schoon en leefbaar te houden.

CO2-voetafdruk 2020: duurzaam tanken en verwarmen

De gemeentelijke organisatie verlaagde de CO2-uitstoot in 2020 met het tanken met hernieuwbare diesel en door het stadskantoor te verwarmen met groen gas. De CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie laat de CO2-uitstoot van vorig jaar zien. Wij willen 59 procent minder CO2 uitstoten in 2024 ten opzichte van het jaar 2018. Dat is een daling van bijna 12 procent per jaar.

Speelplekken en Cruijff Courts gemeente Alkmaar rookvrij!

De speelpleinen in de gemeente Alkmaar zijn binnenkort officieel rookvrij. Kinderburgemeester Livia Balder gaf op 17 november officieel daartoe het startschot. Zij deed dit door een informatiebord Rookvrije Generatie te onthullen bij het Cruijff Court aan de Johanna Naberstraat in Alkmaar-Noord.

Met je AlkmaarPas gratis naar het Grote Pietenhuis?

De Gemeente Alkmaar maakt het voor kinderen van 4 t/m 11 jaar uit gezinnen met een lager inkomen mogelijk om gratis naar het Grote Pietenhuis in de Grote kerk te gaan. Hiervoor staat een speciale voucher op de Alkmaar Pas. In het Grote Pietenhuis staat warme chocomelk, wat lekkers en een fantastische beleving op ze te wachten.

Noord-Hollandse jongeren leren over de kansen en risico’s van hun digitale talent

Op zaterdag 13 november organiseerden Noord-Holland Samen Veilig en de politie de re_B00TCMP, een evenement speciaal voor jongeren met sterk ontwikkelde IT- vaardigheden. In het H2O e-sports en gaming centrum in Purmerend kregen zij inzicht in de kansen en risico’s die hun talenten met zich meebrengen.

Damkampioen Vitalia Doumesh ontvangt gouden Sportspeld

Op dinsdag 16 november speelde wethouder Dijkman op het stadhuis een potje dammen met Damkampioen Vitalia Doumesh. Vitalia was op het stadhuis om de gouden Sportspeld van de gemeente Alkmaar in ontvangst te nemen. Zij werd afgelopen maand in Italië bij de landenwedstrijd Europees Kampioen Rapid Dammen en 3e bij het klassiek dammen.

Gemeente Alkmaar wordt JOGG-gemeente voor onbepaalde tijd

Gemeente Alkmaar en MEE & de Wering verlengen de samenwerking met JOGG Nederland als JOGG-gemeente. Op woensdag 10 november ondertekende wethouder Pieter Dijkman namens de gemeente Alkmaar de overeenkomst voor onbepaalde tijd als JOGG-gemeente.

P1 start binnenkort als parkeerdienstverlener in Alkmaar

P1 is per 1 januari 2022 de nieuwe parkeerdienstverlener van de gemeente Alkmaar. Het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad hebben onlangs kennisgemaakt met P1. Wat gaat P1 doen voor Alkmaar?

Structureel tekort aan pleeggezinnen

Er is al jaren een tekort aan pleegouders. Terwijl er jaarlijks juist meer kinderen pleegouders zoeken. De Week van de Pleegzorg, van 2 - 10 november, vraagt aandacht voor het belang van meer pleegouders. Als er meer pleegouders zijn, dan kan de juiste match voor een fijne plek eerder gevonden worden. Want ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin.

Gemeente onderzoekt hoe horeca wordt beleefd in Alkmaar

Gemeente Alkmaar doet onderzoek naar de horecasector. Zijn de inwoners tevreden over de horecabedrijven in Alkmaar? Wat kan/moet er beter? Vul de enquête in voor 14 november.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Grootschermer

In Grootschermer is bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

Alkmaar staat op tegen straatintimidatie

Alkmaar vindt dat straatintimidatie moet worden aangepakt. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Op deze manier krijgt Alkmaar een beter beeld van straatintimidatie in Alkmaar en dat helpt ons bij een succesvolle aanpak voor dit probleem.

Coming Out Dag 2021 in Alkmaar: jezelf kunnen zijn

Maandag 11 oktober is het Coming Out Dag. De landelijke dag waarbij aandacht besteed wordt aan het moment waarop lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen. Op deze dag opent op de Paardenmarkt de fototentoonstelling ‘Pride’ die tot 18 oktober te zien is.

Lever je steekwapen in tijdens Week van de Veiligheid

Volgende week kunnen inwoners steek- en nepwapens inleveren op het politiebureau van Alkmaar. Dat kan volledig anoniem en zonder een straf te riskeren. In de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober 2021, vindt namelijk de landelijke Steek- en nepwapen inleveractie plaats: ‘Drop je knife en doe wat je met life’.

P1 wordt de nieuwe parkeerdienstverlener

Vanaf 1 januari 2022 heeft gemeente Alkmaar een nieuwe dienstverlener op het gebied van parkeren: P1, onderdeel van Q-park. P1 is de grootste aanbieder in Nederland van off en on street -parkeerdienstverlening en doet dit voor meerdere gemeenten in Nederland.

Subsidie voor groene daken in Alkmaar

Vanaf 1 oktober kan voor het aanleggen van een groen dak in Alkmaar subsidie worden aangevraagd. De gemeente heeft hiervoor dit jaar € 60.000 beschikbaar. Groene daken passen in de groene ambitie van de gemeente, ze dragen bij aan vergroening, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De ambitie van de gemeente is om 1 hectare groen dak in Alkmaar te realiseren tussen nu en eind 2026.

Begroting 2022; Alkmaar investeert volop in de gemeente

Alkmaar blijft doorgaan op de ingeslagen weg en met de uitvoering van het coalitie-akkoord ‘Alkmaar aan zet’. Het college blijft zich daarmee inzetten voor de stad, de dorpen en alle inwoners. Aan de gemeenteraad wordt een sluitende programmabegroting aangeboden met ook nog budgettaire ruimte voor de volgende raadsperiode.

Centraal QR-Checkpoint in het Waaggebouw

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs toegang mogelijk in alle binnen horeca, bij evenementen en vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters). Gemeente Alkmaar en de horecaondernemers hebben afgesproken dat vanaf zaterdag op het Waagplein een centraal QR-Checkpoint wordt ingericht.

Dit jaar toch nog kaasmarkt in Alkmaar

Nu dat weer mogelijk is vindt er in Alkmaar dit jaar toch nog een kaasmarkt plaats. Op vrijdag 1 oktober ’s ochtends draven de kaasdragers weer als vanouds met hun berries vol kaas over het Waagplein.

Alkmaar Ontzet ONTZETTEND ANDERS

We weten het inmiddels allemaal. Ook dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet ONTZETtend anders. Via een livestream start op vrijdag 8 oktober om 19.00 uur het programma in de Grote Kerk. Burgemeester Anja Schouten spreekt de ONTZETrede uit en Trijn Rembrands zingt het Alkmaarse Stedelied. Daarna gaan we jullie kennis over Alkmaar weer op de proef stellen met de Ontzettend Alkmaarse Kennisquiz.

Makersimpuls biedt kansen voor creatieve makers

Gemeente Alkmaar doet een oproep aan startende en professionele makers om mee te doen aan de makersimpuls. De makersimpuls staat open voor individuele kunstenaars en/of artiesten die met en voor Alkmaarders actief zijn binnen de kunst en cultuur.

GGD vaccineert tijdelijk in wijkcentrum De Mare

GGD Hollands Noorden gaat in Alkmaar-Noord dicht bij huis vaccineren. U hoeft dus niet met de bus of de auto naar een vaccinatieplek. Lopend of op de fiets is het gemakkelijk te doen. Het vaccineren in de buurt gebeurt van 20 tot 26 september in Wijkcentrum De Mare Nostrum, Arubastraat 2. Iedereen die nog geen prik heeft gehad, mag langskomen.

Discriminatie: weet wat het voor een ander betekent

Om met elkaar te leven en er voor te zorgen dat er geen mensen of groepen worden uitgesloten, is het belangrijk elkaar te ontmoeten. Zodat je elkaars leefwereld en standpunten beter begrijpt en respecteert. Zodat je iemand hoort vertellen wat discriminatie en racisme met diegene doet. Door open te staan voor elkaars verhalen, begrijp je elkaar beter. Om die reden is in Alkmaar deze week de campagne ‘Alkmaar Ontmoet’ gestart.

Isoleren: warm in de winter, koel in de zomer

Isoleren doet veel meer dan uw huis warm houden, want in de zomer houdt isolatie ook uw huis koel. Vanaf 17 september staat de mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket op verschillende locaties in Alkmaar. Kom langs en leer alles over isolatie en energiezuinig wonen.

Duurzame Dinsdag: Dit doet Alkmaar tegen klimaatverandering

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Een goed moment om in beeld te brengen wat gemeente Alkmaar doet rondom duurzaamheid.

Duurzaam tankstation NXT Alkmaar breidt uit met waterstof

Bij het NXT tankstation op het Alkmaarse bedrijventerrein De Boekelermeer kan vanaf april volgend jaar waterstof worden getankt. Daarmee is dit het eerste waterstoftankstation in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De eerste klant wordt Stadswerk072.

Doe Duurzaam bus is terug, kom langs!

Vanaf woensdag 25 augustus rijdt de Doe Duurzaam bus weer door de wijken en dorpen van Alkmaar. Wij laten u dé simpele tips zien om energie te besparen. Energie besparen is goed voor het klimaat, want er hoeft minder energie te worden opgewekt. Daarmee verlagen we onze CO2-uitstoot. Een mooi voordeel: u vermindert energiekosten.

CO2-voetafdruk: besparing door stadswarmte en groen gas

De cijfers tot en met juni 2020 van de CO2-voetafdruk van de gemeente Alkmaar zijn bekend. Er is een vermindering van gas te zien en dat is te danken aan de zachte winter en het mooie voorjaar van 2020. De afgenomen uitstoot bij zakelijk reizen komt door het thuiswerken in de coronacrisis.

Kermis terug in binnenstad Alkmaar

De zomerkermis keert terug in de binnenstad van Alkmaar van 20 t/m 29 augustus. Om de drukte te reguleren is het rondje Kanaalkade-Paardenmarkt - Gedempte Nieuwesloot niet meer mogelijk. De kermis is opgeknipt in drie delen: de Kanaalkade, Overstad en de Paardenmarkt. Ook keert de vertrouwde poffertjeskraam weer terug op het Canadaplein.

Gebruik van lachgas verboden in Alkmaar

Omdat het gebruik van lachgas in Alkmaar voor veel overlast zorgt, is het vanaf donderdag 5 augustus verboden om lachgas te gebruiken in gemeente Alkmaar. Ook wanneer je voorbereidingen treft om lachgas te gaan gebruiken, ben je in overtreding en kun je een boete krijgen.

Vaccineren zonder afspraak

Vanaf maandag 9 augustus kan iedereen die dat wil zich zónder afspraak laten vaccineren bij GGD Hollands Noorden. Het vaccineren zonder afspraak geldt alleen voor mensen die een eerste prik komen halen. Voor de inwoners uit de regio die gebruik willen maken van deze dienstverlening ligt een vaccinatie klaar met het Pfizer-vaccin. Het vaccineren zonder afspraak geldt voor iedereen die voor vaccinatie in aanmerking komt. Dus vanaf 12 jaar.

Bent u mantelzorger? Vraag het mantelzorgcompliment aan!

Wie langdurig voor een familielid, vriend of een andere naaste zorgt, is mantelzorger. Ontvangt u zorg en/of begeleiding van een mantelzorger en wilt u uw mantelzorger hiervoor waarderen? Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk om voor uw mantelzorger het mantelzorgcompliment aan te vragen. De aanvraag kan dit jaar alleen digitaal.

Vernieuwde station Alkmaar Noord feestelijk in gebruik genomen

Met een feestelijke opening is gistermiddag het geheel vernieuwde station Alkmaar Noord officieel in gebruik genomen. Na een ingrijpende verbouwing, waarbij onder meer liften zijn geplaatst, is het station nu ook goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Opdrachtgever Prorail spant zich samen met NS in om alle stations in Nederland rolstoelvriendelijk te maken.

Vanaf 2 augustus nieuwe identiteitskaart

Er wordt een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Vanaf 2 augustus bevat de kaart een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN staat in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Europese School: ministerie kiest voor Alkmaar

Het Ministerie van OCW heeft bekend gemaakt Alkmaar voor te dragen als vestigingslocatie van de nieuwe Europese School. Eind 2021 volgt het definitieve locatiebesluit in de Europese Board of Governors.

Servicepunten voor burgerzaken vanaf 19 juli weer open

Vanaf 19 juli zijn de servicepunten voor burgerzaken van de gemeente Alkmaar weer open. Op afspraak kunt u er weer heen.

Onkruid op verharding wijk voor wijk aangepakt

Tussen juni en september is de jaarlijkse piek in de overlast van onkruid op verharding. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor de groei hiervan ook nog eens zeer gunstig. En dat merken ze bij Stadswerk072, het aantal meldingen neemt snel toe. Om het onkruid zo efficiënt mogelijk te bestrijden wordt de gemeente wijk voor wijk aangepakt.

100.000ste zonnepaneel via inkoopactie op dak in Alkmaar

Op het dak van familie De Maa in gemeente Alkmaar is het 100.000ste zonnepaneel geïnstalleerd via een gezamenlijke inkoopactie. De inkoopactie is georganiseerd door Noord-Hollandse gemeenten en Duurzaam Bouwloket. Met het bedrag van € 350,- financiert familie De Maa de eerstvolgende energiebesparende maatregelen.

Gemeente Alkmaar staat stil bij Keti Koti

Op 1 juli herdenken en vieren wij jaarlijks de afschaffing van de slavernij. We herdenken dat het 158 jaar geleden is dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In Alkmaar is er in toenemende mate aandacht voor onderwerpen als Black Lives Matter, discriminatie, racisme, ongelijke kansen en voor het slavernijverleden van Nederland met de vraag welke gevolgen dat in het heden heeft.

Geen heffingen voor evenementen en terrassen over heel 2021

Het college van B&W heeft besloten om ondernemers over heel 2021 geen leges en precario bij evenementen en precario voor terrassen in rekening te brengen. Met de groeiende stroom toeristen komt de vrijstelling van de toeristenbelasting vanaf 1 juli te vervallen.

Upcycle bicycle zorgt voor groen hergebruik van restafval.

Vanaf eind juni rijdt de ‘upcycle bicycle’ door het centrum van Alkmaar. Met deze elektrische bakfiets halen jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koffieprut en andere waardevolle groene grondstoffen op bij Alkmaarse restaurants en ondernemingen.

Accijnstoren heeft na groot onderhoud balustrade terug

Deze week heeft de historische accijnstoren in Alkmaar zijn houten balustrade terugkregen, die meer dan een jaar ontbrak. Bij schilderwerkzaamheden begin 2020 bleek dat de balustrade zodanig was aangetast dat groot onderhoud nodig was. Maar nu is hij terug!

Singelgarage vrijdag 2 juli weer open

Na een brand vorige zomer gaan bijna een jaar daarna de deuren van de Singelgarage weer open. Op vrijdag 2 juli vanaf 17.30 uur kun je weer parkeren in de parkeergarage in de binnenstad. De installaties zijn getoetst en technisch goedgekeurd door de certificerende instanties. Om de opening te vieren is het parkeren tot en met maandag 5 juli 10.00 uur gratis in de Singelgarage.

Afscheid van coronamaatregelen in de binnenstad

Met de versoepeling van de landelijke coronamaatregelen wordt afscheid genomen van een aantal maatregelen en voorzieningen, die zijn getroffen voor een veilige en gastvrije ontvangst van publiek in de Alkmaarse binnenstad. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand zijn/worden vanaf 26 juni de volgende maatregelen ingetrokken:

Gemeente Alkmaar hangt regenboogvlag uit tijdens wedstrijd Oranje

Gemeente Alkmaar steekt de regenboogvlag uit vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal in Hongarije. De vlag wappert vanaf het stadhuis, Stadskantoor, de Grote kerk in De Rijp en het Servicepunt in Stompetoren.

Gratis en op maat advies van Energiecoach

Er zijn genoeg kleine aanpassingen die u thuis kunt doen om energie en kosten te besparen, zónder dat het veel geld en tijd kost. Maar welke tips zijn voor u van toepassing? De energiecoach geeft u gratis telefonisch advies op maat. Zelfs wanneer u al energiebewust bent, geeft de energiecoach nieuw inzicht.

Anja Schouten burgemeester van Alkmaar

Woensdagavond 23 juni is Anja Schouten geïnstalleerd als burgemeester van Alkmaar. In de Grote Kerk van Alkmaar werd zij beëdigd door de commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer Arthur van Dijk. Vanwege coronamaatregelen was het niet de locoburgemeester, maar haar echtgenoot Pedro Blom die haar de ambtsketen mocht omhangen.

Schetsontwerp Laat West vastgesteld

Het college heeft het schetsontwerp voor de vernieuwing van Laat West vastgesteld. De komende jaren wordt het kernwinkelgebied van Alkmaar compacter en gemengder. Aantrekkelijker voor publiek uit de eigen gemeente en daarbuiten.

Wens de nieuwe burgemeester succes

Anja Schouten wordt op woensdag 23 juni geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Alkmaar. Wilt u als inwoner de nieuwe burgemeester welkom heten? Laat dan een berichtje voor haar achter.

Geen overeenstemming opvang statushouders Robonbosweg

Gemeente Alkmaar, het COA en de Rijksoverheid bereiken geen overeenstemming over de opvang van statushouders op de Robonsbosweg. Sinds begin dit jaar heeft de gemeente zich in gesprekken met het COA ingespannen om de opvang mogelijk te maken, maar uiteindelijk bleken de risico’s voor Alkmaar te groot.

Namenmonument op het stationsplein

Er komt een namenmonument voor de slachtoffers van de Holocaust op het stationsplein. Als alles volgens planning verloopt dan is de onthulling op 5 maart 2022.

Maak uw groene idee werkelijkheid!

Wilt u aan de slag met groen in uw buurt of leefomgeving? En heeft u daar een leuk idee voor? Gemeente Alkmaar en 'Groen Kapitaal in de Buurt' helpen uw idee te vormen en uit te voeren. Doe tijdens de eerste online bijeenkomst op dinsdagavond 22 juni 2021 inspiratie op en deel uw eigen wens of idee.

Enquête over concept Ontwikkelbeeld stationsgebied Alkmaar

NS Stations werkt samen met de gemeente Alkmaar aan een ontwikkelbeeld voor het stationsgebied. Een gebied in het hart van de stad. Een ontwikkelbeeld is een visie die aangeeft hoe het gebied zich in de komende jaren kan ontwikkelen. Het woord is nu aan de Alkmaarders om hun mening te geven.

Benoeming Anja Schouten als burgemeester van Alkmaar

Anja M.C.G. Schouten wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten haar voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in op 23 juni 2021.

Website Erfgoed Alkmaar in een nieuw jasje gestoken

De website en het digitale magazine van Erfgoed Alkmaar zijn vernieuwd. De vertrouwde verhalen en rubrieken hebben een nieuw fris uiterlijk gekregen. Ook voldoet de website nu helemaal aan de regelgeving voor privacy en toegankelijkheid waar alle overheidswebsites aan moeten voldoen.

Muziek- én alcoholverbod op Clarissenbolwerk en wateren

Het is voorlopig niet toegestaan om tussen 20.00 en 08.00 uur muziek op draagbare boxen/speakers af te spelen op het water en op het Clarissenbolwerk. Daar komt vanaf vrijdag 4 juni ook een alcoholverbod bij. Deze nieuwe maatregelen geldt tot zondag 27 juni. Beide pilots gaan ook gelden voor het water.

Doe mee aan de ambitietafel 'Ouders in zicht!'

Hoe raak je in het onderwijs de verbinding met ouders niet kwijt? Of: hoe versterk je de verbinding met ouders zodat je samenwerkt in het belang van het kind? Over dit thema wordt op woensdag 9 juni een digitale ambitietafel gehouden in Podium Victorie.

Alkmaar sluit aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’ voor zelfmoordpreventie

1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord. Inwoners die psychische problemen hebben, delen dat niet (graag) met anderen en vinden hulp zoeken moeilijk. Mensen die dichtbij hen staan, kunnen een cruciale rol spelen door een gesprek te beginnen. De gemeente Alkmaar sluit zich daarom aan bij de campagne ‘Vraag Praat Luister’

Livia Balder: eerste kinderburgemeester Alkmaar

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond is Livia Balder geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Alkmaar. Tijdens haar ambtstermijn zal zij bij officiële gelegenheden de burgermeester vergezellen en de gemeenteraad voorzien van advies.

Start actie: 250 nieuwe geveltuinen in Alkmaar!

Gemeente Alkmaar wil samen met de inwoners in 2021 maar liefst 250 geveltuinen planten. De actie start op de internationale Dag van de biodiversiteit, zaterdag 22 mei. Wie wordt er niet gelukkig van een geveltuin? Bewoners, voorbijgangers, vlinders en bijen in elk geval wel! Het draagt ook bij aan de vergroening van Alkmaar.

Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor de heer C.T.M. Odijk

Locoburgemeester Robert te Beest verrastte op woensdag 19 mei de heer C.T.M. (Kees) Odijk met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Kees Odijk was sinds 1989 huisarts in…

Livia Balder eerste kinderburgemeester gemeente Alkmaar

Groot nieuws op de Durvschool aan de Amstelstraat. Livia Balder (10) is namelijk verkozen tot de eerste kinderburgemeester van de gemeente Alkmaar. Livia kreeg in de klas het geweldige nieuws te horen van wethouder onderwijs, Elly Konijn-Vermaas. Op 27 mei wordt de tienjarige officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. Deze is live te volgen.

Aantal voortijdig schoolverlaters in regio Alkmaar licht gedaald

In de regio Alkmaar is het aantal jongeren dat voortijdig school verlaat licht gedaald van 449 in schooljaar 2018/2019 naar 439 in schooljaar 2019/2020. Jongeren die zonder startkwalificatie van school gaan hebben het vaak moeilijk om aan werk te komen en om werk te behouden. Daarom werken de gemeenten en het onderwijs samen om voortijdige schooluitval te voorkomen.

Muziekverbod op Clarissenbolwerk en wateren

Het is voorlopig niet toegestaan om tussen 20.00 en 08.00 uur muziek op draagbare boxen/speakers af te spelen op het water en op het Clarissenbolwerk. Dat heeft het college van burgmeester en wethouders bepaald in een zogeheten gebiedsaanwijzing. Deze nieuwe maatregel geldt tot vrijdag 4 juni.

Tulp voor Tante Truus gedoopt

Bij het beeld van Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenenbrug doopte burgemeester Emile Roemer vandaag de naamtulp voor Tante Truus. De tulp is ontwikkeld door twee gemotiveerde kwekers en heeft de Alkmaarse kleuren rood en wit.

Straatnaam voor Bram Daalder, anjerperk en verzetsheldenroute

Vandaag, 7 mei, onthulde burgemeester Emile Roemer samen met nabestaanden van Bram Daalder het straatnaambord van het Bram Daalderhof. Vanwege de coronamaatregelen vond de onthulling plaats in besloten gezelschap. De onthulling was tegelijkertijd de start van de verzetsheldenroute.

Cees Pronk ontvangt ere-insigne van de stad Alkmaar

Cees Pronk heeft vrijdag een ere-insigne in goud van de stad Alkmaar ontvangen van wethouder Pieter Dijkman. Zowel vanuit zijn werk als op vrijwillige basis was Pronk actief bij een…

Lintjesregen 2021: 8 Koninklijke onderscheidingen in gemeente Alkmaar

Dit jaar ontvingen acht inwoners van de gemeente Alkmaar een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Waarnemend burgemeester Emile Roemer ging bij de gelukkigen thuis langs om ze te verrassen met hun Koninklijke Onderscheiding. Uiteraard hoorde daar ook een bloemetje en een oranjebitter bij.

Welke coronamaatregelen gelden er vanaf 28 april in de binnenstad?

Vanaf 28 april mogen terrassen en winkels weer open. Onder voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers. Om bezoekers aan de Alkmaarse binnenstad te helpen drukte te vermijden, zet de gemeente…

Molenaarsvak biedt inspiratie voor kunstwerk in plan De Pauw

Een kunstwerk geïnspireerd op het molenaarsvak komt in de loop van dit jaar op de groene omloop van de nieuwe wijk De Pauw in De Rijp. Maker is kunstenaar Kathrin Schlegel.

Wethouder Te Beest neemt ANIMO-rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst

De vlindertuin in het park de Oosterhout vormt een natuurrijk decor voor een speciaal moment: wethouder Te Beest nam hier op donderdag 22 april het rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst van voorzitter Arie van Diepen van stichting ANIMO.

Meeuwen broedseizoen start weer; Wat te doen tegen meeuwenoverlast?

Ook dit jaar start de gemeente Alkmaar weer de campagne tegen meeuwenoverlast. Rond begin april begint altijd het broedseizoen van de meeuwen, vanaf dat moment neemt de overlast voor inwoners, bedrijven en bezoekers weer toe. Het broedseizoen loopt tot augustus.

Muziek en een speciale tulp voor Tante Truus

Dit jaar vieren we in Alkmaar de 125ste geboortedag van Tante Truus. Vanuit de Waagtoren klinkt speciale muziek, er wordt een Tante Truustulp gedoopt, een bordje onthult op het geboortehuis van Truus Wijsmuller en er is een online lezing over de Alkmaarse verzetsvrouw.

Mevrouw Schouten nieuwe burgemeester van gemeente Alkmaar

Anja Schouten (1968) is aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar. Dat heeft de gemeente Alkmaar donderdag 15 april 2021 bekend gemaakt. Mevrouw Schouten is thans Politiechef Eenheid Noord-Holland en portefeuillehouder Zorg en Veiligheid Politie Nederland. Verder is zij lid van de commissie Werken in de Zorg.

Toekomstverkenning Sportpaleis resulteert in renovatie en verduurzaming

Sportpaleis Alkmaar wordt gerenoveerd en verduurzaamd en krijgt extra functionaliteiten. Met een investering van € 6,7 miljoen wil het college van B&W de sportaccommodatie voor Alkmaar de komende decennia behouden en de functie van het Olympiapark als sportzone versterken.

Wethouders in gesprek met jongeren: Hoe gaat het met je?

Wethouders Elly Konijn en Paul Verbruggen spraken met ervaringsdeskundige jongeren van De Hoofdzaak. De Hoofdzaak is een cliëntenorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een gesprek over het belang van vragen stellen, praten en vooral: naar elkaar luisteren.

Alkmaar maakt zich sterk voor komst Europese School

Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar in januari het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Vandaag mag het bid eindelijk openbaar worden gemaakt. Nu kan de Gemeente Alkmaar alle betrokkenen bij de Europese school volledig informeren.

Gemeente Alkmaar en AZ zien scoringskansen

In het AZ-stadion deze keer geen handtekening van een nieuwe speler, maar van een Alkmaars wethouder. Onder de nieuwe stadionboog ondertekenden Pieter Dijkman en AZ-directeur Robert Eenhoorn het convenant Samenwerking. Daarin onder andere afspraken over communicatie, maatschappelijke thema’s en gebiedsontwikkeling.

Ook dit jaar weer extra beiaardmuziek in Alkmaar

Nu de lockdown voortduurt zorgt Gemeente Alkmaar ook dit jaar tijdens de lente en de zomer voor extra beiaardmuziek in de binnenstad. Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt van april tot en september ook op woensdag de carillons: van 13.00 tot 13.30 uur op de Waagtoren en van 14.00 tot 14.30 uur op de Grote Kerk.

Succesvolle Landelijke Opschoondag in gemeente Alkmaar

Zaterdag 20 maart was het Landelijke Opschoondag en ook in gemeente Alkmaar werden heel wat straten, buurten en pleinen zwerfafvalvrij gemaakt door inwoners. Verschillende initiatieven hebben zich deze dag met opschoonommetjes ingezet voor een schone leefomgeving en een beter milieu.

Alkmaar slaat handen ineen voor ‘Elk kind een fiets”

Alkmaar maakt zich sterk voor Alkmaar Fietsstad. Voor veel kinderen is een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Veel kinderen zijn hierdoor niet in staat om met vriendjes en vriendinnetjes mee te kunnen fietsen naar school of sport. Daarom is vanuit het programma “Alkmaar Fietst” het project “Elk kind een Fiets in Alkmaar” omarmd.

Informatiebijeenkomst De Tuinen van PEN-dorp

Benieuwd naar de plannen voor PEN-dorp? Sluit op 24 maart, 19.30 uur, aan tijdens de online informatiebijeenkomst. Deze avond is bedoeld voor belanghebbenden en toekomstige bewoners.

Vervroegd stemmen in Alkmaar verloopt voorspoedig

Vandaag is de eerste van drie dagen dat kiezers kunnen stemmen in het stemlokaal. Minister Kajsa Ollongren reist door het land om te kijken hoe deze Tweede Kamerverkiezing verloopt. Vandaag was zij in Alkmaar, waar zij met burgemeester Roemer een bezoek bracht aan een stembureau.

Ontheffing voor laden en lossen in de binnenstad tijdens lockdown

Het college van burgemeester en wethouders besloot deze week tot het voortzetten van de lokale laad- en losontheffing voor ondernemers gevestigd in het afgesloten winkelgebied in de binnenstad.

Campagne om inwoners te helpen veilig te wonen ‘Woongemak is kinderspel’

De gemeente Alkmaar sluit aan bij het project van de brandweer, de Veiligheidsregio Noord- Holland Noord, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden om inwoners te helpen hun woning veiliger te maken. Inwoners krijgen concrete tips en instructies waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Ook start Alkmaar met een pilot voor slimme sensoren.

Brug tussen De Pauw en De Meelzak wordt niet verplaatst

Het woongebied De Pauw in De Rijp is bijna klaar. Onderdeel van dat plan is een brug aan de noordzijde van het woongebied, die De Pauw met De Meelzak verbindt. Vanuit het burgerinitiatief voor De Meelzak is gevraagd of de brug kan worden verplaatst. Het college heeft besloten om vast te houden aan de locatie die is opgenomen in het huidige bestemmingsplan.

Spooraanpassingen tussen Alkmaar en Amsterdam ter inzage

Tussen Alkmaar/Heerhugowaard en Amsterdam gaan in de toekomst meer treinen rijden. Om dat mogelijk te maken moet het bestaande spoor worden aangepast. Ook is er meer plek nodig voor het parkeren van treinstellen. Van 3 maart tot en met 13 april 2021 kunt u een zienswijze indienen over het ontwerp-tracébesluit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Alkmaar – Amsterdam.

Versnelling woningbouw in de Sperwerstraat

EFY group bouwt 14 duurzame eengezinswoningen in de Sperwerstraat. Het project heet NEST. Het gaat om een bouwproces op basis van geprefabriceerde houtskeletbouwelementen. Ter plaatse wordt de fundering gelegd waarna vanuit de fabriek de elementen en modulaire units (toilet, badkamer) worden aangevoerd en op locatie gemonteerd. Tenslotte worden de installaties met elkaar verbonden. Hierdoor zijn de woningen snel klaar.

Openbaar toilet op Kerkplein weer in gebruik

Het openbare toilet op het Kerkplein zal vanaf donderdag 4 maart 2021 weer in gebruik zijn. Voor een gastvrije en veilige ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn naast de toiletten diverse andere maatregelen en voorzieningen getroffen.

Singelgarage in juli weer open

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het herstel van de Singelgarage, die na de brand van vorig jaar flink beschadigd raakte. Als alles verloopt volgens planning gaat de ondergrondse garage in juli weer open. De -1 verdieping wordt als eerste geopend, drie weken later volgt verdieping -2.

Wijziging luchthavenverkeer Schiphol ter inzage

Van dinsdag 2 maart tot en met maandag 29 maart 2021 kunt u uw zienswijze geven over de ontwerpwijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol en het daarvoor opgestelde milieueffectrapport. Meer informatie over de procedure om zienswijzen in te dienen, vindt u op RVO vergunningaanvraag Schiphol

Zonnecarport af bij parkeerplaats De Meent

In plaats van alleen duurzaam sporten, kunnen sporters nu ook duurzaam parkeren bij De Meent. Er zijn 858 zonnepanelen geplaatst boven de parkeerplaats aan de zuidzijde van de ijsbaan. Aan de hand van 16 extra laadpunten kunnen in totaal 20 elektrische auto’s opladen.

Kanaaldijk 301: volgende stap transformatie Alkmaars Kanaal

Christian Braak, wethouder Gemeente Alkmaar en Peter van Oeveren, projectdirecteur BPD Gebiedsontwikkeling, hebben een overeenkomst ondertekend voor de herinrichting van Kanaaldijk 301, het voormalige districtskantoor van Rijkswaterstaat. Er wordt nu een ontwerpbestemmingsplan gemaakt.

Participatietraject de Laat-west gestart

De komende jaren wordt het kernwinkelgebied van Alkmaar compacter en gemengder. Aantrekkelijker voor publiek uit de eigen gemeente en daarbuiten. Een belangrijk deel van het winkelgebied is de Laat, vooral de westkant. Dit is het stuk tussen de de Huigbrouwerstraat en de Koorstraat (tussen ijssalon Laan en de oude Fermento).

Veilig stemmen op 15, 16 en 17 maart: zo doen we dat in Alkmaar

Op 15, 16 en 17 maart kiezen we in Nederland de leden van de Tweede Kamer. Zij zetten zich de komende vier jaar in voor de belangen van alle Nederlanders. Het is dus belangrijk dat iedereen veilig kan stemmen op een kandidaat van zijn of haar keuze. Vanwege de coronamaatregelen, gaat dat deze keer anders dan normaal.

Winactie: hoeveel stenen haalt u eruit voor een appelboom?

Onze leefomgeving wordt steeds warmer en natter. Veel plant- en diersoorten verdwijnen. Gelukkig kunnen we er samen wat aan doen. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Daarom is er nu een leuke winactie!

Veiligheidsmonitor: Hoe veilig is uw buurt?

Gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat inwoners zich veilig en prettig voelen in hun buurt. Hiervoor kijkt de gemeente niet alleen naar de politiecijfers. Om inzicht te krijgen in het veiligheidsgevoel van inwoners, doet de gemeente jaarlijks onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid van wijken en buurten.

Gemeente Alkmaar behaalt CO₂-Prestatieladder certificaat

Het is gelukt. De organisatie van de gemeente Alkmaar en verbonden partijen behalen het CO₂-Prestatieladder certificaat. Met dit certificaat laat de gemeente zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie. De verbonden partijen zijn Alkmaar Sport, Stadswerk072, Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk.

Gemeente rondt onderzoek naar phishingmail af

Gemeente Alkmaar heeft onderzoek laten doen naar de oorzaak van een onregelmatigheid in een mailaccount. De afwijking kwam eind vorig jaar aan het licht en komt door het klikken op een phishingmail. Als gevolg hiervan was deze mailbox enige tijd toegankelijk en zijn er mails bekeken door onbevoegden. Gemeente heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte bij politie.

Laat je inspireren tijdens de Week van de Circulaire Economie

Tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie (1 tot en met 5 februari) organiseert de gemeente Alkmaar in samenwerking met de regio West-Friesland en de Omgevingsdienst NHN een serie…

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Plannen Europese School Alkmaar ingediend bij Ministerie OCW

Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces enthousiast meegedacht en het Alkmaarse bidbook wordt ondersteund door de hele kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven.

Alkmaar verhoogt maximale woningprijs voor starterslening

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar stelt de gemeenteraad voor om de maximale woningprijs voor startersleningen te verhogen van € 207.000,- naar € 248.000,-. Dat is het bedrag voor een sociale-koopwoning. Deze wijziging gaat in per 1 maart 2021.

Vraag nu de papieren bezoekerskaart aan

Naast de digitale bezoekerskaart voor vergunninghouders, is het vanaf nu weer mogelijk om de papieren bezoekerskaart aan te vragen. Met een bezoekerskaart mag uw bezoek in uw wijk parkeren op de parkeerplaatsen voor bewoners. Dit product is op veler verzoek opnieuw verkrijgbaar. U kunt een aanvraag doen via de website van Parkeerservice. Dat geldt voor iedereen, dus ook als u eerder een papieren bezoekerskaart had.

Alkmaar vraagt mee te denken over kerkenvraagstuk

Veel kerken in ons land worden bedreigd met sluiting. Daarom wordt in diverse gemeentes een kerkenvisie opgesteld. Ook in Alkmaar wordt aan een toekomstvisie gewerkt. Dit gebeurt in samenspraak met de kerkeigenaren.

Gemeenteraad benoemt Robert te Beest tot wethouder

De gemeenteraad van Alkmaar heeft op 12 januari jl. op voordracht van de fractie van het CDA de heer Robert (R.G.) Te Beest benoemd tot wethouder.

Feitenonderzoek voormalig Vegroterrein

Eind 2020 heeft de burgemeester het eindrapport ontvangen van het onafhankelijk feitenonderzoek dat door Hoffmann Bedrijfsrecherche is uitgevoerd. De doelstelling van het feitenonderzoek was: “Vaststellen of de (interne) regelgeving (procedures, richtlijnen, protocollen, beginselen) binnen de gemeente Alkmaar is gevolgd inzake het voormalige Vegroterrein”. Bekijk het rapport nu online.

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Op dinsdag 12 januari was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. De belangrijkste dingen leggen we uit.

Locatie Stadswerk072 maakt plaats voor woningbouw

Het college van B&W ziet kansen voor woningbouw op de huidige locatie van Stadswerk072. B&W stellen voor om de locatie aan de Herculesstraat vrij te maken voor de noodzakelijke woningbouw. Hiervoor wordt Stadswerk072 overgebracht naar de locatie van de Huisvuilcentrale (HVC). Hiermee zet het college een grote stap in de woningbouw ambities aan het Alkmaars Kanaal.

Houtrook: wat kan ik doen om overlast te voorkomen?

In de zomer met de familie barbecueën of in de winter samen rond de kachel. Dit kan heel gezellig zijn, maar het kan ook voor overlast zorgen. En u en uw buren kunnen er gezondheidsklachten door krijgen. Hoe kun je dit voorkomen?

Noord-Holland Noord op zoek naar ervaringsdeskundigen

In Noord-Holland Noord willen organisaties die werken aan de Aanpak Huiselijk Geweld en kindermishandeling meer ervaringsdeskundigen inzetten om de aanpak te versterken. Op dit moment wordt er gezocht naar ervaringsdeskundigen

Nieuwjaarswens van de burgemeester

Namens het college wens ik u een goed en gezond 2021! Het jaar 2020 is afgesloten. Het zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de wereldwijde coronapandemie. De pandemie is nog zeker niet voorbij, maar nog lang zal over 2020 gesproken worden dat het een raar, verdrietig, beangstigend, dramatisch of lockdown jaar is geweest.

Oud en Nieuw in Alkmaar

Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis in kleine kring. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij.

Kerstwens

Wij wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2021. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Het college van burgemeester en wethouders.

Alkmaar verlengt financiële steun ondernemers

Gemeente Alkmaar komt de ondernemers, waaronder de hotel-, restaurant- en cafébranche, het eerste kwartaal van 2021 opnieuw financieel tegemoet vanuit het lokale noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis. De sectoren, die hard zijn getroffen door de COVID-19 maatregelen, hebben de gemeente verzocht om verlenging van de eerder verleende financiële steun.

Nieuwe identiteitskaart krijgt in 2021 een inlogfunctie

Vanaf maandag 4 januari 2021 krijgt de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie voor DigiD. De identiteitskaart moet het inloggen bij DigiD nog veiliger maken. Het aanvragen van een identiteitskaart zonder inlogfunctie, of een ander reisdocument, kan in 2020 tot uiterlijk 30 december 2020 om 15.30 uur.

Zeer strenge maatregelen tot 19 januari

Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet op 14 december besloten tot zeer strenge maatregelen. Zo gaan bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, musea en bioscopen dicht met ingang van dinsdag 15 december. De scholen sluiten vanaf woensdag 16 december. Alleen winkels voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten, groentewinkels, bakkers en slagers blijven open. De maatregelen gelden in elk geval tot dinsdag 19 januari.

Doorstroomvoorrang ‘Van klein naar groot’ uitgebreid

In Regio Alkmaar kunnen woningzoekenden sinds april al voorrang krijgen als ze verhuizen naar een woning die beter bij hen past. De mogelijkheden voor voorrang worden nu uitgebreid voor mensen die te klein wonen. De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2021.

Paarse Vrijdag: Alkmaar maakt zich sterk voor LHBTI’ers

Vandaag, op Paarse Vrijdag, openen wethouder Diversiteit Paul Verbruggen en Meltem Bartels van MEE & de Wering het platform Veilige Haven Alkmaar. Ook presenteren GGD Hollands Noorden en de gemeente Alkmaar de resultaten van het gezondheidspanel over de LHBTI-acceptatie in Noord-Holland-Noord.

Tot aan de lente goedkoper parkeren op Harddraverslaan

Tijdelijke parkeeroplossing voor zuidwestelijk deel binnenstad. Vanaf 21 november is parkeren op de Harddraverslaan daarom de eerste twee uur slechts € 1,00 per uur. Ook kunnen ondernemers uit dit deel van het centrum uitrijkaarten met korting aankopen.

Jongeren uit Alkmaarse dorpen mogen gezien worden

In de eerste week van december organiseerde Link Jongerenwerk weer een fietsverlichting actie in samenwerking met Straatgeluid, gemeente Alkmaar, politie en handhaving. Op een enkeling na, was iedereen goed verlicht op weg naar school of werk. 

Helderseweg voorgesteld als nieuwe locatie nachtopvang dak- en thuislozen

Het college van burgemeester en wethouders wijst in een voorgenomen besluit de locatie Helderseweg 8 (het deel van de Brandweerkazerne) aan als nieuwe locatie voor de opvang van de dak- en thuislozen in de regio Alkmaar. Met het voorgenomen besluit geeft het college uitvoering aan de motie van de raad om de huidige nachtopvang aan de Jan de Heemstraat te verplaatsen.

Alkmaar maakt werk van het versnellen van de woningbouw

Het moet eenvoudiger, duidelijker en sneller gaan om woningbouwplannen te voorzien van een bouwvergunning. De krapte op de woningmarkt in Alkmaar en de regio is groot. Het college heeft de…

Draag bij aan Alkmaar vuurwerkvrij

Alkmaar start een vuurwerkinzamelactie. Daarmee wil de gemeente de zorg, politie, brandweer en handhaving ontlasten. Om ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers te ontzien geldt er in heel Nederland een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling van 2020 – 2021. Dit betekent dat vuurwerk niet mag worden verkocht of worden afgestoken.

Project Your Next Step! voor jongeren gaat weer van start

Net als de afgelopen jaren organiseert de gemeente Alkmaar voor gemotiveerde jongeren van 16 jaar tot 23 jaar het programma Your Next Step! Het project helpt bij het zetten van de volgende stap richting opleiding en werk.

Burgemeester Roemer brengt tekeningen naar Sinterklaas in Soestdijk

Vorige week deed burgemeester Roemer een oproep aan alle Alkmaarse kinderen om hun tekeningen voor Sinterklaas naar hem op te sturen. En dat hebben jullie massaal gedaan! Gisteren ging de burgemeester de tekeningen persoonlijk overhandigen aan de Sint.

Stappen naar aardgasvrij Alkmaar: laatste oplevering aardgasvrije woning Schelphoek

Na 14 jaar is de laatste woning opgeleverd en is de Schelphoek een aardgasvrije wijk. De wijk bestaat nu uit 440 woningen die zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en daardoor geen aardgas verbruiken. In 2006 startte de plannen voor de nieuwbouwwijk. HVC won de aanbesteding om de energievoorziening te organiseren.

Kermisman Jan Boots nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Op dinsdag 1 december verraste burgemeester Emile Roemer Jan Boots met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van deze Koninklijke onderscheiding vond plaats in het stadhuis van Alkmaar.

Start pilot innovatieve combipaal op Voordam

De gemeente Alkmaar start met een pilot voor een innovatieve combipaal in het centrum van Alkmaar. Alkmaar voert als eerste in Nederland de pilot uit. De combipaal is een lantaarnpaal met twee laadpunten voor elektrische auto’s en twee laadpunten voor elektrische plezierboten. Er wordt hiervoor een bestaande lantaarnpaal op de Voordam omgebouwd.

Mondkapjesplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje dragen.

Een kijkje bij het reliëf van Karrèr

De restauratie van het reliëf van Karrèr op de hoek van de Vondelstraat de Albertina Agnesstraat is voltooid. Het kunstwerk is in 1968 gemaakt ter verlevendiging van de grote woonflat op de hoek. Met de uitgebreide renovatie van de flat, werd ook gekozen om het reliëf op te knappen. Een grote onthulling in deze periode van Corona was geen optie.

Samenvoeging Heerhugowaard en Langedijk

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal is begonnen met de voorbereiding van het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. In een brief heeft de commissie de gemeente Alkmaar gevraagd bekend te maken dat betrokkenen en belangstellenden commentaar in kunnen dienen op het wetsvoorstel.

Derde Tiny Forest in Alkmaar

Basisscholen De Regenboog en Durv in Huiswaard plantten deze week Tiny Forest nummer drie: ‘Regenboogbos voor Durvals’. Vorige week plantte basisschool de Cocon in Daalmeer al de tweede Tiny Forest in de gemeente Alkmaar. De basisscholen adopteren de minibossen. Zij kunnen het gebruiken voor buitenlessen en meehelpen in het onderhoud.

Handen op elkaar voor Orange the World

Vanaf vandaag wappert de Orange the World-vlag op het stadhuis in Alkmaar. Dit is in het kader van de 16 daagse internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen en meisjes. Over de hele wereld vinden acties plaats. Die zijn hard nodig volgens de UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties.

Onderzoeksraad adviseert APK voor grote publieke gebouwen

Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Bij gebouweigenaren staat de zorgplicht niet op het netvlies en de overheid houdt geen actief toezicht. Dit concludeert de Onderzoeksraad van Veiligheid naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion.

940 extra zonnepanelen bij De Meent via Europees project

Het verder verduurzamen van De Meent is van start! De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF. 940 zonnepanelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark wordt daarnaast voorzien van een laadplein met 16 laadpunten voor auto’s en 20 voor fietsen.

Gemeente zoekt gedupeerde ouder van toeslagenaffaire kinderopvang

Bent u iemand die in de problemen is gekomen door de kinderopvangtoeslag? Dan komt de gemeente graag met u in contact.

Huis in Koedijk winnaar Duurzame Huizen Route

In de categorie ‘Woning tot 1945, kleiner dan 150 m2’ koos de jury van de Duurzame Huizen Route de woning in Koedijk van Paul Woudstra. Het gaat om een landelijke verkiezing.

Kom winkelen in Alkmaar als het rustig is

Funshoppen voor sinterklaas of kerst zit er vanwege corona even niet in dit jaar. Maar de winkeliers hebben de decemberpiek wel hard nodig. Ze roepen daarom op om vooral te komen winkelen in Alkmaar, maar niet als het druk is. In coronatijd gaat het om doelbewust winkelen.

CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie Alkmaar

Eind november vinden bij de gemeente Alkmaar (de organisatie) en de verbonden partijen audits plaats voor het behalen van het certificaat van de CO₂-prestatieladder. Kort gezegd laat de gemeentelijke organisatie zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie.

Help ons met straatverlichting die overdag brandt

Het nieuwe besturingssysteem voor straatverlichting in Alkmaar wordt de komende weken door netbeheerder Liander getest. Mogelijk gevolg hiervan is dat er lantaarnpalen overdag blijven branden en die willen wij in kaart brengen met uw hulp.

Stimuleringsfonds maakt vergroening prachtstraatjes mogelijk

Afgelopen dinsdag besloot het college van B&W een aanvraag bij het stimuleringsfonds om de prachtstraatjes te vergroenen goed te keuren en te voorzien van de nodige budgetten.

20 november Dag van de Ondernemer: Volg de livestream

Op 20 november gaat gemeente Alkmaar tijdens een livestream in gesprek met Alkmaarse ondernemers. Hoe gaan ze om met de pandemie? Wat zijn hun ervaringen? Hoe zien ze de toekomst?

Vier aannemers krijgen opdracht voor bouwen Energieleverend Geluidsscherm

Een bijzonder moment voor de bewoners van Huiswaard 2 en De Horn langs de Alkmaarse ringweg N245. De plannen voor het met zonnepanelen beklede geluidsscherm zijn eindelijk rond. Vier aannemers en wethouder Duurzaamheid Christian Braak hebben een contract getekend voor de bouw van het Energieleverend Geluidsscherm.

Bewonersinitiatief: lekker tuinieren met de buren in De Mare

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. In De Mare verzorgen buurtbewoners zelf een stuk plantsoen.

Week van de Pleegzorg: Open je wereld

Pleegzorg Nederland is gestart met de campagne ‘Open je wereld’, voor de 23.000 kinderen waarvoor een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is. In Noord-Holland wachten ruim 100 kinderen op een plek in een pleeggezin. Daarom is er op 10 november een online informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die meer willen weten over het pleegouderschap.

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Vanaf 5 november 22.00 uur gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Claeszpad schakel in plant-estafette

In 5 achtereenvolgende weekenden maken de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk een groene ketting. Bewoners, scholieren en zorginstellingen planten bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in een wijk of langs een fiets of wandelpad. Afgelopen weekend op 31 oktober was Claeszpad in Alkmaar aan de beurt.

Ringerskwartier: levendig nieuw stukje stadscentrum

Het college van de gemeente Alkmaar heeft ingestemd het voorontwerpbestemmingsplan Ringerskwartier. Het Ringerskwartier omvat de herontwikkeling van de terreinen rondom de voormalige chocoladefabriek Ringers

Welke plek ziet u graag vergroenen?

De gemeente Alkmaar zoekt samen met Stadswerk072 naar pleintjes, straten of andere plekken die meer groen kunnen gebruiken. Uw hulp hebben wij hierbij nodig. Weet u zo’n plek? Mail de locatie, foto en eventueel uw idee vóór 31 oktober naar groen@alkmaar.nl. We gaan aan de slag met één of meerdere inzendingen.

Meerkampkampioen Rik Taam gehuldigd

Gisteren werd atletiekkampioen Rik Taam gehuldigd in het oude raadhuis van De Rijp. Hij kreeg er de zilveren sportspeld van de gemeente Alkmaar uitgereikt door wethouder sport Pieter Dijkman.

Geen Sinterklaasintocht in Alkmaar vanwege corona

Door de aanscherping van de landelijke noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus mogen de komende tijd geen evenementen georganiseerd worden. Burgemeester Roemer heeft dan ook in een gesprek met de Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar aangegeven dat tot zijn spijt de intocht van Sinterklaas in Alkmaar niet door kan gaan.

Toilet op Kerkplein weer in gebruik

De horeca is opnieuw dicht als gevolg van de coronamaatregelen en daardoor zijn de openbare toiletvoorziening op het Kerkplein in Alkmaar weer open. Voor een veilige en gastvrije ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn er ook andere maatregelen genomen.

Brief burgemeester Roemer van 20 oktober 2020

Als uw nieuwe burgemeester had ik u heel graag een mooi verhaal verteld over mijn ervaringen in de eerste weken in Alkmaar. Een vrolijk verhaal. Maar ik ga er geen doekjes om winden: het is niet zo vrolijk. Ons land verkeert weer in een coronacrisis.

Spoorlopen met gevaar voor eigen leven

Dagelijks lopen er vooral veel jongeren over het spoor bij station Alkmaar Noord. Zij willen van het ene naar het andere perron komen en willen niet omlopen. Dit is levensgevaarlijk, doe dit niet!

Deel je tuintip en maak kans op een regenton

In samenwerking met gemeente Alkmaar organiseert Steenbreek Alkmaar een speciale regentonnenactie. Door het delen van uw favoriete tuintip maakt u kans op een nieuwe regenton van 114 liter.

Aangescherpte coronamaatregelen

Vanaf 14 oktober gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Opgelet: Heeft u een afspraak in het stadskantoor?…

LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij regenboogzebrapad

Gisteren was het Coming Out Day en dat vieren wij in Alkmaar ieder jaar. Daarom zijn er sinds dit weekend LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij het regenboogzebrapad geplaatst.

Bewonersinitiatief: Spooktochten en rommelmarkten in het Groene Hart van Oudorp

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. Zes moeders uit Oudorp hebben al heel wat evenementen voor hun buurt georganiseerd.

Groot onderhoud aan de Tesselsebrug

Van zondag 18 oktober 7:00 uur t/m vrijdag 23 oktober 06:00 uur vindt er groot onderhoud plaats aan de Tesselsebrug in Alkmaar. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden blijft de brug richting het centrum toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weghelft richting Overstad wordt afgesloten. Voetgangers en fietsers worden omgeleid via de Victoriebrug.  

Herdenking slag bij Rustenburg dit jaar anders dan andere jaren

Jaarlijks herdenken we op 11 oktober met u de Slag bij Rustenburg in Stompetoren. Zo ook dit jaar. De manier waarop we dat doen ziet er dit jaar alleen anders uit dan we gewend zijn en dat heeft alles te maken met corona.

Alkmaarders nu ook veilig op de fiets met Doortrappen

Op vrijdag 2 oktober organiseerde Alkmaar Sport de eerste activiteit uit het programma ‘Doortrappen’, de duo fietstocht door Alkmaar. Het programma Doortrappen, dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Noord-Holland, heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij het programma Doortrappen aangesloten.

Alkmaar start coalitie tegen eenzaamheid

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid hebben verschillende Alkmaarse organisaties zich verenigd om eenzaamheid te verminderen. In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober vinden er door het hele land veel speciale activiteiten plaats.

Alkmaar komt ondanks corona met sluitende begroting 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2021 gepresenteerd. Door het coronavirus was het sluitend krijgen van de begrotingen een moeilijkere opdracht dan vorige jaren.

Coronatoiletten op Waagplein blijven in gebruik tot 1 november

De toiletten op het Waagplein, die zijn geplaatst vanwege de coronamaatregelen, blijven tot 1 november in gebruik. Het invalidentoilet wordt van het Kerkplein naar het Waagplein verplaatst.

Bewonersinitiatief: Bloembollenshow in Graft was een groot succes

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De bloemenshow Onder de Boom in Graft kreeg € 1000 euro subsidie voor de tentoonstelling.

Ere insigne in goud voor burgemeester Piet Bruinooge

Op 1 oktober 2020 neemt Piet Bruinooge afscheid als burgemeester. Gezien de vele prestaties van zeer grote maatschappelijke waarde voor Alkmaar, kreeg de burgemeester deze keer zelf het ere insigne in goud van de stad Alkmaar uitgereikt.

Robert te Beest vervangt wethouder Marcel van Zon

Tijdens de raadsvergadering van 22 september is Robert te Beest benoemd als wethouder van de gemeente Alkmaar. Hij vervangt Marcel van Zon, die zich enkele weken geleden op doktersadvies heeft…

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester

Emile Roemer is benoemd tot waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij begint per 1 oktober en is aangesteld in Alkmaar omdat de huidige burgemeester Piet Bruinooge stopt.

De beste burgemeester voor Alkmaar: denk mee!

De gemeente Alkmaar zoekt een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stelt een profielschets op. En de raad wil graag weten wat u belangrijk vindt. Vul daarom de online vragenlijst in.

Slimme buren in Alkmaar gezocht die duurzaam bezig zijn

Heeft u al isolatie of zonnepanelen en mogen uw buren vragen hoe u dat geregeld heeft? Dan zoeken wij u. Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op www.SlimmeBuur.nl.

OPGELET! Maak geen afspraak via de website afspraakloket.nl

Gemeente Alkmaar werkt niet samen met de website afspraakloket.nl voor het maken van een afspraak. Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht. Trap hier dus niet in.

Start onderzoek Graft en De Rijp aardgasvrij in 2025

In het project ‘De Groene Walvis’ wordt onderzocht of het mogelijk is om Graft en De Rijp in 2025 aardgasvrij te maken. Dit moet gebeuren door over te stappen op groene waterstof.

Veilig blijven hardlopen tijdens corona

Er zijn sinds deze week twee nieuwe hardlooproutes in de Oudorperhout (5 kilometer) en Graft en De Rijp (10 kilometer). Aanleiding hiervoor was de motie ‘Geen gehoor, rechtdoor’ van de VVD, GroenLinks, SPA, OPA en BAS. 

Start woningbouwproject Dockside

Met de sloop van het Kwakelhuis is symbolisch een start gemaakt voor de bouw van Dockside op Overstad in Alkmaar. Woningbouwproject Dockside bestaat uit totaal 140 woningen verdeeld over drie bouwdelen. Onder het gebouw zit een dubbellaagse parkeergarage met een gezamenlijke binnentuin.

Kinderkermis van 17 tot en met 20 september in de Rijp

Na goed overleg met de exploitanten komt er een kermis in De Rijp. De attracties staan van 17 tot en met 20 september op De Meelzak. Door het evenement te verplaatsen van de smalle straten in het dorp naar dit terrein kan de kermis coronaproof worden georganiseerd.

Simone van der Vlugt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

De Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt-Watertor ontving vrijdag 28 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Piet Bruinooge. Zij is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Zomerkermis Alkmaar wordt verlengd tot en met donderdag

In overleg met de kermisexploitanten wordt de zomerkermis op de Olympiaweg met vier dagen verlengd tot en met donderdag 3 september. Bovendien worden de openingstijden vervroegd. De kermis is een groot succes en daarom wil het college iedere Alkmaarder de gelegenheid bieden om langer van de attracties te genieten.

Singelgarage blijft voorlopig dicht, mogelijke heropening in 2e kwartaal 2021

De Singelgarage blijft nog zeker tot het tweede kwartaal van 2021 gesloten. Op dit moment wordt de parkeergarage schoongemaakt. Dit duurt nog vier weken. Vooral de reiniging van het plafond in de opgang naar het Ritsevoort neemt veel tijd in beslag.

Alkmaar genomineerd voor nationale erfgoedprijs

'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor zowel de jury- als de publieksprijs.

Energieleverend geluidsscherm kan doorgaan

Twee subsidies zijn goedgekeurd voor het Energieleverend Geluidsscherm en daarmee is een belangrijke stap gezet richting de bouw van het scherm. Een mijlpaal voor de inwoners uit de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid. Het scherm vermindert geluid van de omliggende Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg.

Zomerkermis aan de Olympiaweg

De Akmaarse zomerkermis is dit jaar van 21 augustus tot en met 30 augustus op het evenemententerrein aan de Olympiaweg. Er staan bijna 70 attracties op het kermisterrein en de exploitanten bieden een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Burgemeester Bruinooge stopt per 1 oktober

In een brief aan alle Alkmaarders kondigt Piet Bruinooge aan per 1 oktober van dit jaar te stoppen als burgemeester van Alkmaar.

Jongerenraad Young Belegen zoekt jongeren!

Young Belegen adviseert (on)gevraagd het bestuur over zaken die jongeren aangaan. De jongeren adviseren het college van burgemeester en wethouders. Ze denken bijvoorbeeld mee over faciliteiten, voorzieningen en zorg voor jongeren. De ene keer gaat het over het opknappen van een skatebaan. En de andere keer over de manier waarop het jongerenwerk in Alkmaar is ingericht. Divers, interessant én belangrijk. 

Ontvang € 70,- terug voor verduurzamen eigen woning

Huiseigenaren ontvangen van de gemeente Alkmaar € 70,- om hun woning te verduurzamen. Alkmaar werkt voor deze actie nauw samen met Winst uit je woning. Het geld is voor de aankoop van energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie.

Zomerkermis niet in de Alkmaarse binnenstad

De zomerkermis vindt dit jaar niet plaats in de binnenstad van Alkmaar. De coronamaatregelen kunnen dan namelijk niet  worden nageleefd. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie buiten de stad.

Alkmaar Fietst: Innovatieve verlichting langs Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen.

‘Fietssnelweg’ door Alkmaar weer een stap dichterbij

Alkmaar wil een fietsvriendelijke stad zijn. Veilig, prettig en aantrekkelijk fietsverkeer is hierbij een voorwaarde. Burgemeester en wethouders hebben op 26 mei de Alkmaarse doorfietsroute tussen Heerhugowaard en Uitgeest vastgesteld. 

Alkmaar komt horeca financieel tegemoet

Gemeente Alkmaar komt vanaf 12 mei 2020 de hotel-, restaurant- en cafébranche financieel tegemoet. Dit kan uit van het lokale noodfonds (geld voor nood) voor de aanpak van de coronacrisis. Er zijn branches die hard getroffen zijn door de COVID-19 maatregelen.

Alkmaar leidt drukte in goede banen

Met het versoepelen van de coronamaatregelen wordt het weer drukker in de Alkmaarse binnenstad. Dat is mooi. Maar het mag niet te druk worden. Daarom zijn er voor ieders veiligheid en een prettig bezoek aan de stad maatregelen genomen.

Ondernemen in coronatijd - Bloemist, slager en groentejuwelier bundelen krachten

Wethouder Pieter Dijkman organiseerde een videogesprek met drie ondernemers uit Winkelcentrum De Hoef om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis.

Coronacalculator voor ondernemers

De coronacalculator berekent in hoeverre u in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen.

Skatebanen Molentochtpad en Munnikenweg verboden gebied

De skatebanen aan het Molentochtpad en de Munnikenweg in Alkmaar zijn vanaf 12 april verboden gebied.

Gemeente Alkmaar onderzoekt

Gemeente Alkmaar vindt goede communicatie met haar inwoners belangrijk. Hierbij speelt niet alleen informatie zenden een rol, maar is het vooral belangrijk om te luisteren naar de wensen en behoeften van inwoners. Om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de inwoners hebben wij een vragenlijst over onze communicatie ontwikkeld. De gemeente is benieuwd naar uw mening. 

Alkmaar ondersteunt ook huurders van gemeentelijke gebouwen

Ondernemers en instellingen die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en die gebouwen huren van de gemeente, krijgen een vermindering van de huur. Eerder werden al andere maatregelen genomen, zoals uitstel van belastingbetalingen en uitstel voor betaling van leges (kosten voor het werk van de overheid).

Zelfstandigenloket - Ruim 6.000 aanvragen binnen een week

Veel zelfstandige ondernemers met financiële problemen doen een beroep op een tijdelijke regeling, die voor 12 verschillende gemeenten uitgevoerd wordt door het Zelfstandigenloket van Halte Werk.

College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

Gemeente Alkmaar gaat ondernemers en instellingen helpen de coronacrisis weer te boven te komen met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro. Het moet de economie weer een zetje in de rug geven.

Coronavirus in Noord-Holland Noord - Updates 17 maart tot en met 23 maart

Hier volgt u de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gemeente Alkmaar van 17 maart tot en met 23 maart.

Alkmaar ondersteunt ondernemers

De gemeente Alkmaar gaat, naast de Rijksoverheid, de Alkmaarse ondernemers volop ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Er komen belastingmaatregelen en het Ondernemersloket wordt ingezet om ondernemers bij te staan.  

Ondernemers en het coronavirus

Ondernemers worden momenteel hard getroffen door de effecten en maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers.