Nieuws

RSS

Lasten onder dwangsom opgelegd voor dealen drugs

Er zijn vorige week twee lasten onder dwangsom opgelegd voor dealen van drugs. De dwangsommen zijn gericht aan twee Alkmaarse mannen. Zij zijn beide in december aangehouden met een handelshoeveelheid drugs in het bezit.

Alkmaarders met middeninkomen kunnen nu ook de gratis AlkmaarPas aanvragen

De gemeenteraad van Alkmaar is akkoord gegaan met het voorstel van het college om de inkomensgrens voor een gratis AlkmaarPas te verhogen van 120 procent naar 150 procent van de bijstandsnorm.

Voormalig belastingkantoor Robonsbosweg in beeld voor asielzoekers, spoedzoekers en statushouders

Het college van burgemeester en wethouders is positief over het verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om het voormalig belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar opnieuw in te zetten. Op deze locatie, die uit drie aan elkaar geschakelde kantoorpanden bestaat, komt dan in een van de gebouwen een Centrale Ontvangstlocatie (COL).

Eerste editie groen festival UPfest zeer geslaagd

Op zondag 15 januari vond de eerste editie van het nieuwe festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het festival in het thema ‘green up your life’ bood bezoekers de gehele dag een grote variëteit aan programma. Van lezingen en een grote streekmarkt tot workshops voor jong en oud en theater. Met ruim 4000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde eerste editie.

Participatie Alkmaars Kanaalpark start februari 2023

De oever van het Noordhollandsch Kanaal wordt een park dwars door Alkmaar.  In februari 2023 start de participatie voor de inrichting en het gebruik van de oever. Alkmaarders kunnen dan hun ideeën en wensen voor het park delen. Om iedereen te bereiken, vooral ook jongeren en gezinnen, maakt de gemeente gebruik van vernieuwende methodes, bijvoorbeeld de app van de Digitale Tweeling.

21ste Van Foreest Publiekslezing door schrijfster Simone van der Vlugt

Op dinsdag 14 maart wordt de 21ste Van Foreest Publiekslezing gehouden, traditioneel in de Grote Kerk Alkmaar. Schrijfster Simone van der Vlugt spreekt deze editie de lezing uit. De kaartverkoop start op woensdag 1 februari.

Iemand anders voor u laten stemmen bij de verkiezingen Provinciale Staten en het Waterschap

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u een andere kiezer voor u laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Er zijn twee soorten volmachten: een schriftelijke en een onderhandse volmacht.

Stemmen op 15 maart voor de verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2023

Op woensdag 15 maart 2023 is het weer zover. U mag weer stemmen. Op deze dag zijn er zelfs twee verschillende verkiezingen. U kunt uw stem uitbrengen voor de Provinciale Staten èn voor de Waterschappen. Noteer deze datum dus alvast in uw agenda.

Vroonermeer-Noord krijgt een Tiny Forest

Leerlingen van basisscholen De Lispeltuut en De Vroonermeerschool, buurtbewoners, IVN Natuureducatie en gemeente Alkmaar planten op woensdag 15 februari 2023 samen een Tiny Forest aan in de Vroonermeer-Noord. Het minibos komt op één van de nieuwe recreatieve eilanden. De Lispeltuut en De Vroonermeerschool adopteren gezamenlijk het Tiny Forest en gaan het tijdens lessen gebruiken. Zo ervaren de schoolkinderen de waarde van natuur.

Circulair NHN 2023: inspiratie-evenement voor ondernemers

Op dinsdag 7 februari vindt tijdens de ‘week van de circulaire economie’ de Circulair NHN 2023 plaats. Dit inspiratie-evenement biedt ondernemers en andere professionals een afwisselend programma vol inspirerende sprekers en concrete vraagstukken en oplossingen rondom duurzaam ondernemen.

Ondersteuningsverklaring tekenen voor Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2023

Op 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2023. Met een ondersteuningsverklaring spreekt u uw steun uit voor het meedoen van een politieke partij.

Alkmaar op zoek naar duurzame ondernemers

Ben jij een trotse mkb’er, startup of scale-up die wil bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld? Dan weet je als geen ander hoe lastig het kan zijn om…

Voorkom laadstress: haal een gratis laadschijf op!

Alkmaarders met elektrische auto’s kunnen vanaf dinsdag 10 januari 2023 een gratis laadschijf ophalen bij de balie in het Stadskantoor én in de Ekoplaza (Hofplein 3). Met deze laadschijf kunnen gebruikers van openbare oplaadpalen aangeven hoe lang hun voertuig nog aan de lader hangt.

Breng uw kerstboom naar een inleverpunt

Op 6, 7 en 9 januari 2023 haalt HVC kerstbomen op in de gemeente Alkmaar en zorgen zij ervoor dat de bomen op een verantwoorde manier verwerkt worden.

In Stompetoren staat de mooiste kerstboom

Stompetoren is de winnaar geworden van de kerstboomversierwedstrijd die werd georganiseerd door Alkmaar Prachstad. Samen met kinderburgemeester Miya Scheltinga ging wethouder Ad Jongenelen naar de winnende kerstboom toe om daar de prijs uit te reiken.

Gemeente komt maatschappelijke organisaties tegemoet in energielasten

Om Alkmaarse maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de sterk gestegen energielasten komt gemeente Alkmaar met regelingen voor een tegemoetkoming in de energiekosten en voor het treffen van energiebesparende maatregelen. De…

De Meent van het gas af

Sportcomplex De Meent gaat van het gas af. Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder, wethouder Robert te Beest (Vastgoed en grondzaken) en Vincent Thijssen (Algemeen Directeur Alkmaar Sport) draaiden 8 december 2022 de eerste gaskraan dicht.

Duizend flexwoningen in Regio Alkmaar

De Regio Alkmaar wil de komende jaren 1000 flexwoningen bouwen. Het gaat dan om woningen voor starters op de woningmarkt en statushouders. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Doel is om de hoge woningnood het hoofd te bieden en aanvullend op de huidige woningbouwplannen te voorzien in tijdelijk woningaanbod.

Verlengen parkeervergunningen

Inwoners met een parkeervergunning zijn gewend om deze elk jaar in de maand januari te verlengen. Dit is vorig jaar gewijzigd. Parkeervergunningen en andere parkeerproducten zijn geldig tot 1 mei…

Vier grote evenementen Alkmaar Ontzet 450 jaar bekend

In 2023 viert en herdenkt Alkmaar 450 jaar Alkmaar Ontzet met veel kleine en aantal grotere evenementen. Deze week heeft het college van B&W bekend gemaakt welke vier grote evenementen er zullen plaatsvinden.

Afvalkalender 2023 via web of app

De nieuwe afvalkalender van HVC voor 2023 is nu online en in in de HVC-app te vinden. Inwoners van de gemeente Alkmaar ontvangen de papieren versie van de afvalkalender niet meer automatisch in de brievenbus. Met het oog op duurzaamheid wil HVC de hoeveelheid papier omlaag brengen. Ook biedt een digitale afvalkalender het voordeel dat eventuele wijzingen in de ophaaldagen meteen zichtbaar zijn. De informatie in de digitale afvalkalender is daardoor altijd up-to-date.

Alkmaarse scholen kleuren paars

Vrijdag 9 december 2022 is het Paarse Vrijdag. Op deze dag vragen scholieren wereldwijd aandacht voor de acceptatie van iedereen. Al langer doen Alkmaarse scholen actief mee met Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is in het leven geroepen om solidariteit te laten zien naar de LHBTI-gemeenschap.

Nederland wint met Alkmaar de Green Cities Europe Award

Alkmaar mag zich de meest inspirerende stad in Europa noemen voor het vergroenen van de leefomgeving. Op 8 december namen wethouder Ad Jongenelen namens de gemeente Alkmaar en directeur Peter Mol en zijn team namens Stadswerk072, in Parijs de Green Cities Europe Award in ontvangst.

Horeca in Alkmaar strijdt tegen voedselverspilling

Duurzame en gezonde gerechten op de kaart zetten én tegelijkertijd de hoeveelheid voedselverspilling verminderen. Vijf horeca-ondernemers in Alkmaar gingen ermee aan de slag tijdens de YourChoice campagne van Greendish: Brownies & downieS, Grand Café De Kleine Waarheid, Turfmarkt, Fonduerestaurant De Fransman en De Koffiemolen Alkmaar.

College Alkmaar stelt voor: Alkmaarpas ook voor laag middeninkomen

Het college stelt de gemeenteraad voor om de inkomensgrens voor een gratis AlkmaarPas te verhogen van 120 naar 150 procent van het sociaal minimum.

15 januari 2023 UPfest Festival in Alkmaar

Op zondag 15 januari 2023 landt het nieuwe festival UPfest in en om de Grote Kerk in Alkmaar. UPfest is een gratis festival voor het hele gezin met onder andere theater, kunst, workshops en inspirerende lezingen in het thema ‘Green up your life’.

Gemeente Alkmaar gaat duurzaam opdrachtgeven en inkopen 

Op 24 november 2022 heeft wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder het Manifest voor Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) ondertekend. Doel? Het verbinden van overheden om een krachtig netwerk te vormen om partijen in de hele keten te bewegen om duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren.

Kinderen leren weer buitenspelen met schoolplein-trainer

In de gemeente Alkmaar komt de komende maanden op elke basisschool een schoolplein-trainer van Alkmaar Sport langs om kinderen te activeren en kennis te laten maken met nieuwe sportieve spelletjes.

Stuur uw onderzoeksonderwerp in voor de Rekenkamercommissie

Elk jaar stelt de rekenkamercommissie een onderzoeksplan op, op basis van ideeën van raadsleden en inwoners. Dit is dan ook het moment om als inwoner van gemeente Alkmaar onderzoeksonderwerpen in te sturen.

Ben je bang dat jouw kind te maken heeft met drugshandel? 

Er is veel informatie te vinden over drugsgebruik bij jongeren. Over drugscriminaliteit onder jongeren is veel minder bekend. De website dealenmetdrugs.nl brengt daar nu verandering in en ondersteunt ouders die vermoeden of weten dat hun kind betrokken is bij drugshandel.

Meer kleur en nieuwe bankjes voor parken Bolwerk en Victoriepark

De parken Bolwerk en Victoriepark krijgen meer kleur en er komen nieuwe parkbanken. De eerste bollen zijn inmiddels de grond ingegaan. Als in het voorjaar de parken in bloei staan, doen zij terugdenken aan de Engelse Landschapsstijl. Dit is het originele ontwerp van het Bolwerk uit de 19e en 20e eeuw. De werkzaamheden zijn naar verwachting aan het einde van het jaar afgerond.

Europese steun voor tunnels onder het spoor

De Nederlandse overheid wil meer treinen laten rijden op het spoor en heeft hiervoor het programma ‘Hoogfrequent Spoor’ ontwikkelt. Onder andere gemeente Alkmaar heeft een Europese subsidie ontvangen om gelijkvloerse kruisingen ‘uit het spoor’ te halen. Dit wordt gerealiseerd door een tunnel onder het spoor aan te leggen voor al het verkeer. Zo wordt de doorstroming van het andere verkeer bevorderd.

Biodiversiteit langs nieuw fietspad in Olympiapark

Op 16 november is het nieuwe fietspad in het Olympiapark officieel in gebruik genomen. De nieuwe fietsroute langs de Kromme Sloot werd direct nog mooier en aantrekkelijker gemaakt door wilgen…

Grootse verduurzaming Noordertogt van start 

Op het dak en aan de kopgevel van flatgebouw Noordertogt aan de Van de Veldelaan in Alkmaar plaatst Woningcorporatie Woonwaard 910 zonnepanelen. Hiermee wordt 100% van de benodigde elektriciteit voor…

Opruimactie van fietsen bij station Alkmaar

In de week van 21 november ruimt de gemeente Alkmaar op het voorplein van station Alkmaar wrakfietsen en fout geparkeerde fietsen op. De gemeente voert deze opruimactie uit in samenwerking met gemeentelijke Handhaving, Rataplan en de NS.

Kom op 23 november naar de Jongeren Democratiedag in Alkmaar!

De gemeente Alkmaar organiseert op woensdag 23 november 2022 de Jongeren Democratiedag in HAL 25. Tijdens deze dag kunnen jongeren in gesprek gaan met gemeenteraadsleden en jongerenorganisaties over thema’s die belangrijk zijn voor hen.

Medaillewinnaars Children's Games gehuldigd in Alkmaar

De succesvolle ploeg van 'Team Alkmaar' is door wethouder Nicole Mulder gehuldigd voor de prestaties tijdens de International Children's Games (ICG). Het team behaalde in totaal 7 medailles.

Alkmaar gaat bedrijven ondersteunen in circulair ondernemen

De gemeente Alkmaar gaat bedrijven ondersteunen in duurzaam ondernemen. Ondernemers kunnen in gesprek gaan met een expert en ontdekken wat een circulaire economie voor ze kan betekenen. Kosten van cement, hout, staal en aluminium zijn namelijk 15 tot 55% toegenomen sinds 2019. Niet alleen in de bouw, de meest grondstof intensieve sector, zijn er prijsstijgingen. Het geldt voor nagenoeg alle sectoren en grondstoffen. Hoe ga je hier als bedrijf mee om?

Nieuwe haven in de Boekelermeer

Er wordt een nieuwe havengebied aangelegd op het bedrijventerrein Boekelermeer langs het Noordhollandsch Kanaal. De haven krijgt een aantal kades waaronder een kade voor algemeen gebruik. De Provincie Noord-Holland heeft recent besloten om € 7,5 miljoen voor deze ontwikkeling beschikbaar te stellen.

Scholen starten Junior IOT Energie Challenge tijdens Alkmaar Light Festival

De komende maanden werken scholen in én rondom Alkmaar aan de Junior IOT Energie Challenge. Samen denken zij na over actuele uitdagingen op gebied van duurzaamheid in de regio. De…

Dit kan je doen in Alkmaar tijdens de Nationale Klimaatweek

Het is vanaf 31 oktober tot en met 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor het klimaat.

Ringersplein wordt voetgangerszone waar je ook mag fietsen

Het Ringersplein heeft een nieuwe inrichting gekregen met groen, bankjes en een fontein. Vanaf 3 november 2022 is het plein een voetgangerszone waar je ook mag fietsen, gemotoriseerd verkeer is dan niet meer toegestaan.

Stimuleringsfonds; jouw plan voor Alkmaar is geld waard

Heb jij ook een mooi initiatief op het gebied van ondernemen, cultuur en sport? Dan is dit jouw laatste kans om ondersteuning aan te vragen bij het Stimuleringsfonds. Stuur daarom je aanvraag voor 1 november in.

Gemeente Alkmaar start proef met sociaal pension

Per 1 januari 2023 jaar verhuizen de bewoners van De Opvang naar een door de gemeente Alkmaar beheerd sociaal pension. Het gaat om mensen met een complexe hulpvraag die nu nog in het pension aan de Van den Boschstraat wonen. Het Leger des Heils neemt de zorg en begeleiding van de bewoners op zich.

Alkmaar werkt aan een veiliger sportklimaat

Alkmaar Sport en de gemeente Alkmaar werken samen aan een veiliger sportklimaat. Het bestuur van Roeivereniging AZRV ondertekende vrijdag de Verklaring Gelijke Behandeling in de Sport en ontving een Regenboogbordje uit handen van wethouder Ad Jongenelen. Maar er is meer. Thijs de Greeff verzorgt workshops voor Alkmaarse sportverenigingen over een veilig sportklimaat. Wij spraken kort met Thijs.

Alkmaar laat met uitvoeringsprogramma niemand in de kou staan

Het college van burgemeester en wethouders biedt deze week zijn uitvoeringsprogramma aan de gemeenteraad aan. Het uitvoeringsprogramma beschrijft de concrete aanpak vanuit het ‘Alkmaars coalitieakkoord 2022-2026’ voor de maatschappelijke uitdagingen waar de gemeente voor staat.

Jongeren in Nieuw-Overdie krijgen ontmoetingsplek in Sportpark Oosterhout

Alkmaar is binnenkort een nieuwe jongerenontmoetingsplek rijker. Het college stemde dinsdag in met de plannen voor een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren uit Nieuw-Overdie in het multifunctionele centrum Sportpark Oosterhout.

Langer en veiliger wonen in eigen huis

Gemeente Alkmaar sloot vorig jaar aan bij het project ‘Woongemak is kinderspel’ van de brandweer, Veiligheidsregio Noord- Holland Noord, Rode Kruis en GGD Hollands Noorden. Dit project helpt inwoners om hun woning veiliger te maken. Zij krijgen concrete tips en instructies waarmee ze zelf aan de slag kunnen. In oktober 2022 gaat deze campagne weer van start.

24 t/m 27 oktober: Gluren bij de Duurzame Buren

Regio Alkmaar organiseert in de week van 24 oktober tot en met 27 oktober 2022 een digitale tour langs duurzame huizen. Tijdens de tweede editie van dit unieke evenement kijken inwoners mee binnen bij 4 mensen die hun huis recent hebben verduurzaamd.

Vroonermeerschool wordt woon-, werk- logeerplek voor jongeren met zorgvraag

Vandaag ondertekenden wethouder vastgoed en grondzaken, Robert te Beest en Irma van Leeuwen, directeur-bestuurder van Woningcorporatie Van Alckmaer, een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van een Multifunctionele Accommodatie Vroonermeer (MFA). De twee partijen werken samen met de Raphaëlstichting aan een plan waarbij het toekomstig gebruik gewijzigd wordt naar een woon- en logeerplek voor jongeren met een zorgvraag.

Herdenking Slag bij Rustenburg op 11 oktober

Op 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren. Burgemeester drs. A.M.C.G. ( Anja) Schouten…

11 oktober Coming-Outdag: Veilig sociaal klimaat op iedere school

Sinds 2009 viert Nederland op 11 oktober Coming-Outdag: de dag waarop we vieren dat iedereen open kan zijn over wie die is. Deze hele week besteedt de gemeente Alkmaar aandacht aan het thema LHBTI en geven we antwoord op veel gestelde vragen.

Denk en doe mee met Alkmaar Ontzet 450 jaar

Samen herdenken en vieren. Dat kunnen we in Alkmaar goed. Om Alkmaar Ontzet 450 jaar te vieren is er budget vrijgemaakt voor programmering bedacht door alle inwoners van Alkmaar. Een gigantisch historisch feest zoals Kaeskoppenstad of een Alkmaar Ontzet bingo in het buurthuis? Jij kunt jouw idee voor het herdenken en vieren van Alkmaar Ontzet 450 jaar nu indienen.

Denk mee over het verbeteren van de N242

De gemeente Alkmaar is samen met de provincie Noord-Holland en de gemeente Dijk en Waard een verkennend onderzoek gestart om te bepalen wat nodig is om de N242 en nabije omgeving, tussen het Kooimeerplein en Verlaat (bij N241) bereikbaar en leefbaar te houden. Dit met het oog op de woningbouwplannen in de regio. Graag brengen wij samen met bewoners en gebruikers de plekken in beeld waar het beter kan.

Huisvesting Oekraïense vluchtelingen op nieuwe opvanglocatie

Gemeente Alkmaar huurt het leegstaande pand aan de Sperwerstraat 21 voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vanaf begin oktober huisvesten hier 21 personen voor de duur van 12 maanden.  

Veiligheidsrisicogebied vandaag van kracht rond wedstrijd AZ-Apollon Limassol

Het AFAS stadion en omgeving en het gebied Alkmaar Centrum zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied rond de voetbalwedstrijd AZ-Apollon Limassol. Iedereen in deze gebieden kan op donderdag 6 oktober vanaf 09.00 uur tot en met vrijdag 7 oktober 03.00 uur preventief worden gefouilleerd.

Alkmaar maakt afspraken voor duurzame woningbouw

Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, heeft de gemeente Alkmaar een overeenkomst voor duurzame woningbouw opgesteld. Hierin staan ambitieuze afspraken, strenger dan de huidige wettelijke normen, zodat er sneller, goedkoper en duurzame woningen gebouwd kunnen worden.

Straten in De Rijp starten met elektrische-autodelen

De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kregen vandaag per straat twee elektrische deelauto’s uitgereikt. De bewoners delen de auto’s met anderen in de straat. Het idee is dat zij zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen.

Kunstwerk rondt woningbouw in wijk De Pauw af

Met onthulling van het kunstwerk ‘De lucht lezen’ eind september is woningbouw in nieuwbouwwijk De Pauw in het dorp De Rijp voltooid.

CO2-voetafdruk Alkmaar: op de goede koers

In 2021 was de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie 12% minder ten opzichte van 2018. Dat is een minder sterke daling dan in 2019 en 2020. De gemeente heeft door de CO2-prestatieladder inzicht gekregen in de oorzaak en daardoor kon de oorzaak worden aangepakt. Eind 2021 zat de gemeentelijke organisatie daardoor op dezelfde goede koers als in de voorgaande jaren.

Bewonersbijeenkomst Energieleverend Geluidsscherm op 27 september

De bouw van het Energieleverend Geluidsscherm gaat in oktober beginnen. Als alles volgens planning verloopt is het innovatieve bouwwerk met zonnepanelen langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg nog vóór de zomer 2023 af.

Informatiemarkt Verduurzaam je huis

Zaterdag 1 oktober 2022 tussen 13.00 en 17.00 organiseert Bibliotheek Kennemerwaard de informatiemarkt ‘Verduurzaam je huis’. Woningeigenaren in Alkmaar kunnen zich die dag kosteloos en onafhankelijk laten informeren over de mogelijkheden in hun eigen huis. Er zijn bedrijven aanwezig met expertise over isoleren, ventileren, verwarmen en energie opwekken. Bewoners kunnen bijvoorbeeld inspiratie opdoen, ter plekke een stappenplan laten opstellen en offertes opvragen.

In gesprek over zelfmoordpreventie

Vanaf deze week is op verschillende openbare bankjes in Alkmaar de tekst “Een goed gesprek begint met iemand écht zien” te lezen. Deze boodschap is onderdeel van de campagne ‘1K Z1E J3’ afkomstig van 113 Zelfmoordpreventie. Op het tekstbordje staat een QR-code die leidt naar een campagnepagina waar je gratis een korte onlinetraining kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren. 

Ontdek regio Alkmaar met de nieuwe fietsroutekaart

Fietsliefhebbers opgelet! Bij de VVV’s in de regio zijn twee nieuwe routes op één kaart verschenen: de Stad, Dijk en Waardroute en de Bos en Polderroute. Op initiatief van Regio Alkmaar en in samenwerking met VVV Alkmaar is deze kaart vol interessante informatie en mooie foto’s uitgegeven. 

Digitaal wijkambassadeurs in strijd tegen cybercrime

Digitale criminaliteit of cybercrime is een steeds groter probleem. Ook in de gemeente Alkmaar worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. Om Alkmaar veiliger te maken, is een groep digitaal wijkambassadeurs gestart.

Gemeente Alkmaar zoekt duurzame scale-ups voor de Circular Alkmaar Challenge

Gemeente Alkmaar moedigt duurzame innovaties aan in de gehele regio. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met het GO!-NH de Circular Alkmaar Challenge geopend. De eerste editie is gericht op scale-ups en MKB-bedrijven die al goed ontwikkeld zijn in hun huidige markt en klaar zijn voor de volgende stap met circulaire economie en klimaatadaptatie.

Alkmaar winnaar Green Cities Europe Award Nederland

Alkmaar is de winnaar geworden van de Green Cities Europe Award Nederland. Deze prijs is een initiatief waarmee inspiratie wordt geboden voor het vergroenen van de leefomgeving. Volgens de jury kan Alkmaar alle Europese steden inspireren met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten. De uitreiking van de Green Cities Award zal plaatsvinden op 8 december in Parijs. Alkmaar en Stadswerk072 nemen dan de prijs in ontvangst.

Gemeente Alkmaar ontvangt subsidie voor aanpak winkelgebied Binnenstad

De gemeente Alkmaar heeft een subsidie van € 850.000 ontvangen uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De subsidie is bedoeld voor de herinrichting van de openbare ruimte van de winkelstraat de Laat-west.

Gemeente Alkmaar helpt huiseigenaren te verduurzamen

Inwoners van de gemeente Alkmaar kunnen zich vanaf nu aanmelden voor persoonlijk en gratis advies over hun woning van een gecertificeerd energie-adviseur. Deze adviseur komt aan huis en adviseert over…

Dompel je twee dagen lang onder tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 10 en zondag 11 september gaan er weer een heleboel monumentale deuren open in de gemeente Alkmaar. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp & Koedijk en op zondag in Schermer, Graft & De Rijp. Na twee toch iets stillere edities, maakt Alkmaar er dit jaar weer een feestje van met meer dan 90 deelnemende monumenten.

Alkmaar wordt Safe Streets gemeente

De gemeente Alkmaar wil straatintimidatie tegengaan. Daarom ondertekent op 19 augustus burgemeester Anja Schouten de Safe Streets verklaring. Na het tekenen van de verklaring wordt de kaasbel geluid op het Waagplein door VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen.

Alkmaarse zomerkermis 2022 met spectaculaire eindshow

Van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 28 augustus staat de zomerkermis weer als vanouds in de binnenstad van Alkmaar. Er staan maar liefst 71 attracties op de kermis met een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Gluren bij de Duurzame Buren: vertel over jouw woning

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo organiseren in de week van 24 oktober een digitale tour langs duurzame huizen. Heeft u uw woning verduurzaamd en wilt u buurtgenoten daarover vertellen? Meld u dan aan voor het digitale evenement ‘Gluren bij de Duurzame Buren 2022’.

Opnieuw nieuwe locatie geopend voor huisvesting Oekraïners

Na de Elgerweg is er sinds woensdag 20 juli 2022 ook huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar aan de James Wattstraat. Het leegstaande kantoorpand aan de James Wattstraat 25 is omgebouwd tot opvang locatie met plek voor 62 mensen.

Miya Scheltinga nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar

In het schooljaar 2022-2023 is Miya Scheltinga de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar. Dit grote nieuws hoorde ze vandaag op het schoolplein van OBS Jules Verne aan de Drechterwaard in Alkmaar. Wethouder Onderwijs, Ad Jongenelen, vertelde Miya dit geweldige nieuws. De nu nog 10-jarige Miya zit volgend schooljaar in groep 8 van OBS Jules Verne en is dat hele schooljaar de Alkmaarse kinderburgemeester.

Elektrische deelscooters in Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft het deelvervoerbedrijf GO Sharing een vergunning verleend voor de duur van twee jaar. Op 12 juli start het bedrijf met het plaatsen van 125 elektrische deelscooters in Alkmaar. Op een later moment zal het bedrijf het aantal deelscooters uitbreiden en ook elektrische deelfietsen introduceren. Het bedrijf biedt zo een duurzaam alternatief voor autoritten in de stad.

Bouw Energieleverend Geluidsscherm start in oktober

In oktober kan er gestart worden met de bouw van het Energieleverend Geluidsscherm langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de hogere kosten en vrijdag werd de aannemingsovereenkomst ondertekend.

Nieuwe college gemeente Alkmaar geïnstalleerd

Donderdagavond zijn tijdens de raadsvergadering de nieuwe wethouders toegetreden tot het college. Nicole Mulder (GroenLinks), Ad Jongenelen (BAS), Gijsbert van Iterson Scholten (PVDA), Robert te Beest (CDA), John Hagens (Leefbaar Alkmaar), Jakob Wedemeijer (SP) en Joël Voordewind (CU) werden door burgemeester Anja Schouten in de raadzaal beëdigd.

Gemeenteraad Alkmaar stelt 450.000 euro beschikbaar voor viering 450 jaar Nederland en Alkmaar Ontzet

In 2022 viert Nederland haar 450-jarig bestaan. Ook Alkmaar doet als één van de ongeveer 40 gemeenten mee aan deze landelijke activiteit. Met het extra budget worden onder andere meer lokale initiatieven gestimuleerd.

Uitzending van De Avondetappe vanaf de Alkmaarse kasseien

Het tv-programma De Avondetappe van de NOS heeft op woensdagavond 6 juli een uitzending vanuit Alkmaar gemaakt. In het sportprogramma uitgezonden op NPO1 ontvangt presentator Dione de Graaff gasten uit de wielersport of liefhebbers daarvan. Er wordt nagepraat over de Tour de France-etappe van die dag.

Europese subsidie voor snellere en veiligere spoorverbinding tussen Heerhugowaard, Alkmaar en Zaanstad

De Europese Unie heeft een bedrag van 3,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de spoorverbindingen tussen de regio Alkmaar en de regio Amsterdam. Met de subsidie wordt op lokaal niveau onderzoek mogelijk naar het vervangen van spoorkruisingen door viaducten en tunnels.

Doneerringen voor statiegeld nu ook in Alkmaar

Wethouder Robert te Beest heeft op donderdag 30 juni in winkelcentrum De Mare de eerste doneerring van de gemeente Alkmaar onthuld. De doneerring is een ijzeren ring om een openbare afvalbak waar je jouw statiegeldflesjes in kunt zetten. Iedereen die dat wil kan de flesjes vervolgens verzamelen om in te leveren voor statiegeld.

Project Grondgebruik: Afspraken met bewoners over het gebruik van gemeentegrond

Op veel plaatsen in de gemeente gebruiken bewoners een strook gemeentegrond zonder dat hierover afspraken zijn gemaakt. Gemeente Alkmaar heeft het grondgebruik in kaart gebracht om inzichtelijk te maken welke grond van wie is.

Huisvesting Oekraïners aan de Elgerweg gereed

De afgelopen weken is met man en macht gewerkt om het pand aan de Elgerweg 101 gereed te maken voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Het wordt de opvanglocatie voor vluchtelingen die eerder werden opgevangen op een vakantiepark.

Ben jij de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar?

Livia Balder was de eerste kinderburgemeester van Alkmaar. Dat deed ze supergoed! Maar nu zij naar de middelbare school gaat, zoeken wij een nieuwe kinderburgemeester!

Anja Schouten 1 jaar burgemeester: "Enorm veel geleerd en ontzettend genoten."

Het is precies een jaar geleden dat Anja Schouten geïnstalleerd werd als burgemeester van de gemeente Alkmaar. Hoe blikt de burgemeester terug op dat eerste jaar en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Archeologen ontdekken resten van Middeleeuwse brug onder Munnikenweg

Tijdens werkzaamheden aan de Munnikenweg in de Oudorperpolder die dit jaar haar 750 bestaan viert zijn archeologen gestuit op een nog intacte Middeleeuwse brug. Deze brug ligt op een steenworp afstand van het middeleeuwse kasteel de Middelburg.

1, 2 en 3 juni: Promotiedagen op het water

Handhaving en politie organiseren op 1, 2 en 3 juni promotiedagen over het varen in Alkmaar. Kom langs om in gesprek te gaan met de experts en te leren over…

Alkmaar viert prachtige Pride

Afgelopen zaterdagmiddag was het weer groot feest op de Alkmaarse grachten en het Waagplein. Het hoogtepunt van de jaarlijkse Alkmaar Pride, de Grachtenparade, werd goed gevierd in onze prachtige Regenbooggemeente.…

Buitententoonstelling Oud Roze

Op vrijdag 27 mei opende wethouder diversiteit Elly Konijn-Vermaas de buitententoonstelling Oud Roze. De tentoonstelling geeft aandacht aan ‘Roze Ouderen’: homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse ouderen.

Inzameling afval per 1 juni door HVC

Vanaf 1 juni neemt HVC de inzameling van huishoudelijk afval over van Stadswerk072. Ook het afvalbrengstation gaat over naar HVC. HVC staat voor klaar om het afval op te halen, vragen te beantwoorden en om inwoners te ontvangen op het afvalbrengstation. Onder een nieuwe vlag, maar met dezelfde vertrouwde gezichten van de collega’s van Stadswerk072.

Terug van weggeweest: de Alkmaar Pride

In 2019 vond de laatste grachtenparade van de Alkmaar Pride plaats. Na twee online edities door de coronacrisis, gaan dit jaar weer de trossen los! Vanaf zaterdag 21 mei tot en met zondag 29 mei staat Alkmaar in het teken van de Alkmaar Pride. Met op zaterdag 28 mei het gebruikelijke hoogtepunt: de grachtenparade.

Aanvragen energietoeslag voor mensen met een laag inkomen vanaf nu mogelijk

Het Rijk geeft een eenmalige energietoeslag aan huishoudens met een inkomen rond bijstandsniveau. Halte Werk voert de regeling uit voor de gemeente Alkmaar. De hoogte van het bedrag is maximaal € 800 netto per huishouden.

Winnaar Vergroenquiz verrast door wethouder Te Beest

Maar liefst 451 bewoners deden in april mee aan de Vergroenactie in Alkmaar. Zij konden hun kennis testen in een speciale vergroenquiz. De gemeente verraste onlangs 25 winnaars van de quiz met een inheemse Vergroenmix vol kleurrijke zomerbloembollen. Iedere winnaar kreeg een extra Vergroenmix cadeau om zelf aan een vriend(in), buur of familielid te geven. Het resultaat is een bloeiende gemeente Alkmaar!

Oud-burgemeester Piet Bruinooge opent de kaasmarkt en pop-up museum Truus Weismuller

De voormalige burgemeester van Alkmaar, Piet Bruinooge, luidt op vrijdag 13 mei 2022 precies om 10.00 uur de bel op het Waagplein, hét teken dat de kaasmarkt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt burgemeester Anja Schouten de oud-burgemeester en zijn vrouw Elly.

Ook weer zin om het water op te gaan? Dit zijn de vaarregels

Niets is leuker dan met mooi weer lekker met de boot het water op te gaan. Nu het vaarseizoen weer is begonnen, neemt de drukte op het water toe. Om…

Restaurant De Beren vestigt zich op Olympiapark

In het Olympiapark, aan de westkant van Alkmaar, komt een nieuwe vestiging van horecaformule De Beren. Vastgoedonderneming Haven Een heeft de kavel van de gemeente Alkmaar gekocht en verhuurt deze…

Onthulling informatiebord verzetsheld Fritz Conijn op 4 mei

Op 4 mei wordt een informatiebord onthuld over de jong gestorven verzetsheld Fritz Conijn. Dit paneel is het sluitstuk van de verzetsheldenroute, die door de gemeente Alkmaar loopt.

Bloeiende bollen kleuren Bolwerk en Victoriepark

De grote ovale bloemperken op het Bolwerk en de bloemperken op het Victoriepark, zijn vorig jaar opnieuw ingericht. Er is gekozen voor kleur en een zo lang mogelijke bloeiperiode. De nu spectaculair bloeiende voorjaarsbollen, worden na hun bloei vervangen door vaste planten. De bloemperken bieden daarmee van voorjaar tot in de nazomer kleur.

Lintjesregen 2022: 10 inwoners zijn onderscheiden

Traditiegetrouw regende het dinsdag weer lintjes in de gemeente Alkmaar. Dit jaar zijn 10 inwoners geëerd met een Koninklijke Onderscheiding ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de ‘lintjesregen’. Zij ontvangen een onderscheiding omdat ze een bijzondere daad hebben verricht, lange tijd vrijwilligerswerk hebben gedaan of een speciale prestatie hebben geleverd.

Herdenken en vieren, 4 en 5 mei 2022 in Alkmaar, Oudorp, Stompetoren en De Rijp

Op 4 en 5 mei worden in de hele gemeente Alkmaar weer activiteiten georganiseerd. Op vier verschillende plekken is een Dodenherdenking. Op donderdag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Help historisch Alkmaar duurzaam vorm te geven

POCITYF start een proefproject waarin iedereen zijn wensen, ideeën en oplossingen kan delen voor een duurzame binnenstad van Alkmaar. Denk aan oplossingen voor energie besparen, duurzame energie opwekken, duurzaam vervoer en oplossingen om historische gebouwen van het gas af te halen. Hebt u een duurzaam idee of oplossing of misschien een wens? Breng dat dan in vóór woensdag 10 mei.

Kortstondige opvang in HUB Alkmaar voor asielzoekers uit Ter Apel

In de HUB Alkmaar, in het Sportpaleis Alkmaar, worden zeven dagen lang 150 mensen uit Ter Apel opgevangen. Dit op aanvraag van staatsecretaris Van der Burg van het ministerie Justitie en Veiligheid. Reden voor dit verzoek is de acute situatie in Ter Apel, waar aan ruim 300 mensen géén onderkomen geboden kan worden. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) en gemeente hebben ingestemd met het verzoek.

Eerste Truus Wijsmuller-Meijer-prijs is voor Laura Hassler

Laura Hassler heeft donderdag de eerste Truus Wijsmuller-Meijer prijs gewonnen. De directeur en oprichtster van ‘Musicians without Borders’ ontving een goude speld van de Tante Truus Tulp, een geldbedrag van € 2000 voor haar goede doel en een met de hand gekalligrafeerde oorkonde.

Jubilerende kaasdrager Ron Westra opent kaasmarkt 

50 jaar bij het Kaasdragersgilde Kaasdrager Ron Westra luidt op vrijdag 22 april precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij…

Broedseizoen start weer; Wat te doen tegen meeuwenoverlast?

Het broedseizoen van de meeuwen is weer gestart en dus neemt de overlast voor inwoners, bedrijven en bezoekers weer toe. Het broedseizoen loopt tot en met augustus. Dit is de periode waarin de meeste overlast ervaren wordt door vervuiling op straat, geluidsoverlast en schijnaanvallen. Inwoners kunnen zelf een grote rol spelen in de vermindering van meeuwenoverlast.

Kaasmarkt geopend door medewerkers GGD

Medewerkers van de GGD Hollands Noorden luiden vrijdag 15 april precies om 10.00 uur de bel. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen.

Vijf Alkmaarse horecaondernemers pakken voedselverspilling aan

De restaurants Turfmarkt, Fonduerestaurant de Fransman, Brownies & DownieS Alkmaar, Grand Café de Kleine Waarheid en Grand Café Klunder krijgen de komende maanden begeleiding om voedselverspilling in hun bedrijf aan te pakken. aarnaast voegen zij minimaal één duurzamer of gezonder gerecht aan de menukaart toe..

Verleng uw parkeerproduct voor 30 april

Zorg dat u uw huidige parkeerproduct (vergunning, ontheffing of abonnement) uiterlijk 30 april 2022 heeft verlengd. Na deze datum kunt u uw bestaande parkeerproduct niet meer verlengen. U moet dan een nieuw product aanvragen. In wijken waar het maximum aantal vergunningen reeds is uitgegeven wordt u dan op de wachtlijst geplaatst.

Boer Tom opent Tulpenkaasmarkt

Vrijdag 8 april wordt weer de jaarlijkse, speciale 'Tulpenkaasmarkt' gehouden op het Waagplein in Alkmaar. Tom Groot, tulpenteler in regio Alkmaar en bekend van 'Boer zoekt vrouw' en 'Eigen huis & tuin', verzorgt de opening.

Van der Valkhotel vestigt zich op Olympiapark

In het Olympiapark, aan de westkant van Alkmaar, komt een Van der Valkhotel. Dat zijn het familiebedrijf en de gemeente Alkmaar, die de kavels op Olympiapark verkoopt, overeengekomen.

Zet tuinen in bloei: Maak kans op een pakket zomerbloembollen

Test uw kennis in de vergroenquiz en maak kans op 2 pakketten met een mix van inheemse zomerbloembollen. Hét seizoen van de bloemen, vlinders en bijen is weer begonnen. Wist…

Doe Duurzaam bus gaat weer rijden

Vanaf woensdag 6 april reist de Doe Duurzaam bus weer door Alkmaar. Naast ‘energie besparen’ is er ook nu ook aandacht voor ‘het niet weggooien van spullen’ en een groene tuin. Iedereen kan op zijn eigen manier energie en kosten besparen én vergroenen. Alle beetjes helpen. Samen bereiken wij een groot resultaat, namelijk: een duurzaam Alkmaar.

Rampenbestrijdingsplan Tata Steel/Linde Gas ter inzage

Van 30 maart tot en met 11 mei 2022 ligt het Rampenbestrijdingsplan Tata Steel/Linde Gas ter inzage bij de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) in Haarlem.

Straatintimidatie: Jan hoort regelmatig dat mannen ‘mannelijk’ zouden moeten zijn

Nagellak, mascara en leuke kleurtjes op het gezicht bij mannen blijkt ook een controversieel thema te zijn in de huidige maatschappij. Jan (19) kijkt niet meer op van jongens, die hem op uitdagende manier bedelven met vragen over waarom hij dit draagt.

Evgeniy Levchenko en Victoria Koblenko luiden eerste kaasbel in Alkmaar

De Kaasmarkt gaat weer van start. Deze keer zijn de eerste belluiders oud-profvoetballer Evgeniy (Lev) Levchenko en actrice Victoria Koblenko. Tijdens de eerste Kaasmarkt wordt dan ook stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne.

Vredesboom Hiroshima geplant aan Kanaalkade

Burgemeester Anja Schouten heeft op woensdag 16 maart een Vredesboom geplant aan de Kanaalkade, hoek Molenbuurt. De boom is een zaailing van een boom die de atoomaanval op het Japanse Hiroshima in 1945 overleefde. De gemeente Alkmaar kreeg het vredesboompje van Hortus Alkmaar.

Straatintimidatie in Alkmaar: In de zomer is het altijd raak voor Zoë

De gemeente Alkmaar vindt dat straatintimidatie moet worden aangepakt. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Doel van het meldpunt is, dat de gemeente een beter beeld krijgt van straatintimidatie in Alkmaar, waarmee zij een passende aanpak kan gaan inzetten. Wij spraken met vier jongeren over hun heftige ervaringen met straatintimidatie in Alkmaar. Hieronder lees je het verhaal van Zoë (19).

Sportpaleis Alkmaar wordt doorstroomlocatie Oekraïense vluchtelingen

Het Sportpaleis Alkmaar wordt ingericht als doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het streven is om de locatie vanaf 16 maart in gebruik te nemen. Op de locatie worden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen voor maximaal 24 uur. Hier kan eerste opvang, eventuele medische zorg en registratie plaatsvinden. Vanuit de doorstroomlocatie wordt bepaald in welke gemeente de opvang voor langere tijd gaat plaatsvinden.

Kunstwerk onthuld bij basisschool De Wegwijzer

Wethouder Elly Konijn Vermaas heeft vrijdag samen met familieleden van de inmiddels overleden kunstenaar Jaap Min en leerlingen van De Wegwijzer, een prachtig kunstwerk op het schoolplein onthuld.

Straatintimidatie in Alkmaar: het verhaal van Bo (21)

Om aandacht te vestigen op het belang van het meldpunt Straatintimidatie, spraken wij met vier jongeren over hun heftige ervaringen met straatintimidatie in Alkmaar. In deel 2 lees je over de ervaringen van Bo.

Sportkampioenen uit Alkmaar in het zonnetje gezet tijdens sportgala

Alkmaarse sportkampioenen zijn maandagavond in het zonnetje gezet door de gemeente Alkmaar tijdens het sportgala in Poppodium Victorie. De kampioenen van 2020 en 2021 waren uitgenodigd voor een feestelijke avond gepresenteerd door Nick Renooij.

Bouw Campus de Hoef gestart, leerlingen begraven tijdscapsule

Samen met kinderburgemeester Livia Balder heeft wethouder Elly Konijn-Vermaas vrijdag het startsein gegeven voor de bouw van Campus de Hoef. In deze zogeheten Scholen-onder-een-dak (SOED) komen meerdere scholen, kinderdagverblijven en…

Meldpunt Straatintimidatie blijkt hard nodig: jongeren doen hun verhaal (deel 1)

Om aandacht te vestigen op het belang van het meldpunt Straatintimidatie spraken wij met vier jongeren over hun heftige ervaringen. In deel 1 lees je over de ervaringen van Rosetta.

Veiligheidsrisicogebied vanavond vanaf 18:00 uur van kracht

Het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied gebeurt uit voorzorg. Aanleiding zijn zorgen om ordeverstoringen, mede door het incident van 19 februari aan het Scharlo.

Onthulling virtual reality beleving nieuwe Laat-west

Woensdag 23 februari werd de virtual reality zuil in de Laat-west onthuld. Daarmee kunnen geïnteresseerden nu al beleven hoe de Laat-west er straks uitziet.

11 februari is Warmetruiendag

Wat is uw lievelingstrui? En houdt hij u lekker warm tijdens de wintermaanden? Trek hem morgen aan op warmetruiendag. Vrijdag staat de warme trui symbool voor energie besparen. Trek een…

De Belastingdienst opent steunpunt in het Stadskantoor

De Belastingdienst heeft sinds afgelopen vrijdag een eigen steunpunt in het Stadskantoor van de gemeente Alkmaar. De balie in het Stadskantoor is het tiende steunpunt bij een gemeente. De opening werd verricht door Liane Vlaskamp en Bjorn Meijer van de belastingdienst en door wethouder Robert te Beest.

De Europese School komt in Alkmaar

Alkmaar wordt de nieuwe vestigingslocatie voor de Europese School. Dat heeft de Europese Board of Governors besloten na de voordracht van Alkmaar door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wijkambassadeurs gezocht in de strijd tegen cybercriminaliteit

Ook in Alkmaar worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. De gemeente Alkmaar is daarom op zoek naar digitale wijkambassadeurs voor een cyberveiliger Alkmaar.

Maria Barnas is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft ingestemd met de voordracht van Maria Barnas (48) als nieuwe stadsdichter. Barnas is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar.

Buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein geopend

Wethouder Diversiteit, Elly Konijn-Vermaas heeft vrijdag de buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein geopend. Deze tentoonstelling geeft aandacht aan ruim twintig jaar huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. De gemeente Alkmaar neemt dit initiatief als Regenbooggemeente. De buitententoonstelling is vormgegeven door fotograaf Ernst Coppejans en is gratis te bezichtigen van 14 januari tot en met 3 februari op het Canadaplein.

Burgemeesters NHN doen oproep aan het kabinet: maak meer mogelijk en biedt perspectief

De burgemeesters van Noord-Holland Noord hebben een oproep gedaan aan het kabinet om meer mogelijk te maken en perspectief te bieden voor ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. In een open brief pleiten zij ervoor om bij de nieuw te nemen besluiten het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk te maken en om de ondernemers die zijn getroffen door de lockdown financieel voldoende te steunen.

Nu ook subsidie energiebesparing beschikbaar voor huurders

Inwoners van de gemeente Alkmaar kunnen opnieuw subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Via de RREW-subsidieregeling kunnen ruim 3000 woningeigenaren en 5000 huurders voor € 80,- aan energiebesparende producten bestellen. U moet hier denken aan ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie.

Inschrijving voor lokale publieke omroep Dijk en Waard en Alkmaar geopend

Partijen die in aanmerking willen komen voor de aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Dijk en Waard en de gemeente Alkmaar, dienen vóór 1 februari 2022 een aanvraag in te dienen bij het Commissariaat voor de Media.

Burgemeester Schouten genomineerd voor VIDM-award

De nominaties voor Vrouw in de Media Awards 2021 (VIDMA) zijn bekend. Tussen de genomineerden in Noord-Holland staat een goede bekende: burgemeester Anja Schouten.

Doe Duurzaam! Goede voornemens voor 2022

Het nieuwe jaar breekt bijna aan. Een mooi moment om ook uw duurzame voornemers voor 2022 te bepalen. Kleine of grote voornemens, net wat bij u past. Onderstaande tips helpen uw voornemers vormgeven en zorgen voor minder CO₂ in de lucht. Dat is beter voor het klimaat.

Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je regelmatig alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan is IkPas iets voor jou. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Extra gemeentelijke subsidie voor vier monumenten

De gemeente Alkmaar kent extra subsidie toe aan vier monumenten. Het gaat om monumenten die te kampen hebben met pech of waar de kosten zo hoog zijn dat de reguliere subsidie niet voldoende is. Er gaat in totaal € 134.000 naar de rijksmonumenten Bovenmolen G in de Schermer, het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, de Doopsgezinde Vermaning in Noordeinde en naar het gemeentelijk monument De Telefooncentrale in Overdie.

Zelftesten voor Alkmaarders met gratis AlkmaarPas

Mede op verzoek van de gemeenteraad besloot de gemeente gratis zelftesten beschikbaar te stellen voor inwoners met een AlkmaarPas die zij hebben gekregen vanwege hun inkomen. Vanaf donderdag 23 december zijn de gratis zelftesten af te halen op diverse locaties, verspreid over de gemeente.

Pilot om energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk te maken van start

Wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas hebben op 17 december het startsein gegeven voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden besparingen inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Babbeltrucs; Let op voor wie u de deur open doet

Jaarlijks doen in Nederland ongeveer duizend mensen aangifte van babbeltrucs, dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook in Alkmaar zijn deze ‘babbeltrucs’ helaas niet zeldzaam. Bij een babbeltruc gebruikt de dader een smoes of leugen om zich naar binnen te praten in de woning van een slachtoffer en pleegt vervolgens diefstal of licht het slachtoffer op.

Onthulling Regenboogbank Bierkade

Op vrijdag 17 december onthulde wethouder Elly Konijn-Vermaas een Regenboogbank namens regenbooggemeente Alkmaar. Dit deed zij samen met COC-NHN voorzitter Joop Schermer. Het kleurrijke bankje is een geschenk aan de LHBTI-gemeenschap van Alkmaar. De Regenboogbank is een ontwerp van kunstenares Anne-Mieke Scheeper, die het bankje ook heeft gemaakt.

Eerste paal voor nieuw plan Kooimeer

Op donderdag 9 december is de eerste paal voor de 123 nieuwe seniorenappartementen op de locatie van het vroegere zorgcentrum De Kooimeer, ingezet. Voordat de heipaal de grond in ging werd deze getekend door Zuster Markoline (91), mede-oprichtster van het vroegere zorgcentrum en vele jaren betrokken bij de zorg en sociale contacten in het zorgcentrum. Wethouder Robert te Beest gaf daarna namens de gemeente het startsein voor de bouw.

Paarse Vrijdag 2021 in Alkmaar: jezelf kunnen zijn

Het is Paarse Vrijdag. De dag waarop scholieren in Alkmaar en de rest van de wereld aandacht vragen voor de acceptatie van iedereen, ongeacht de geldende normen voor sekse, gender en seksuele oriëntatie. Zij doen dit door paarse kleding te dragen en allerlei activiteiten te organiseren.

Overgang naar nieuwe parkeerdienstverlener: wat kan ik verwachten?

De overgangssituatie naar de nieuwe parkeerdienstverlener is niet in één dag geregeld. U vraagt zich dan ook af, of u met uw parkeervragen nu bij coöperatie ParkeerService of P1 moet zijn. Of toch bij gemeente Alkmaar zelf? Daarom hebben wij voor u de meest gestelde vragen in kaart gebracht op alkmaar.nl/parkeren. De balie van het parkeerservicebureau is van 29 december 2021 tot en met 2 januari gesloten.

Laatste maand subsidie voor energiebesparende producten

De laatste maand van de Regeling Reductie Energie is ingegaan. Alle woningeigenaren in Alkmaar kunnen sinds juli 2020 gebruik maken van de € 70,- waardebon voor energiebesparende producten. Er is nog budget over voor ongeveer 1.500 inwoners.

Gemeenten starten onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed

De gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar hebben besloten een onafhankelijk onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed te laten uitvoeren. Het betreft de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit uit Nijmegen en begeleid door het Regionaal Archief Alkmaar.

Gestickerde fietsen op station Alkmaar zijn klaar om opgehaald te worden

Op 30 november is er gestickerd op station Alkmaar! Het gaat hier om fietsen die al langere tijd op het station staan of verwaarloosd zijn. Er zijn welgeteld 160 fietsen gestickerd. De gestickerde fietsen zijn te herkennen aan het rode label met de tekst ‘zwerffiets?!’. Eigenaren van de fietsen kunnen deze tot maandag 6 december ophalen bij het station.

Start Alkmaarse campagne: Online oplichting heb je zelf in de hand

Iedereen koopt of verkoopt wel eens wat online. Zeker in december, dé maand om inkopen te doen voor de feestdagen. Hier maken cybercriminelen slim gebruik van. De gemeente Alkmaar is deze week gestart met een campagne om te laten zien hoe online oplichting eruit zien en wat je kunt doen om het te voorkomen. Er hangen niet alleen posters verspreid door de gemeente. Er staan ook op verschillende locaties enorme telefoons, die laten zien hoe iemand tijdens een online (ver)koop kan worden opgelicht.

Continuïteit in ondersteuning bij Hulp bij het huishouden

In Alkmaar streven we ernaar dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Als hulp van bijvoorbeeld familie, mantelzorgers of vrijwilligers niet mogelijk is, biedt de gemeente Alkmaar ondersteuning vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld door hulp bij het huishouden, om de woonruimte schoon en leefbaar te houden.

CO2-voetafdruk 2020: duurzaam tanken en verwarmen

De gemeentelijke organisatie verlaagde de CO2-uitstoot in 2020 met het tanken met hernieuwbare diesel en door het stadskantoor te verwarmen met groen gas. De CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie laat de CO2-uitstoot van vorig jaar zien. Wij willen 59 procent minder CO2 uitstoten in 2024 ten opzichte van het jaar 2018. Dat is een daling van bijna 12 procent per jaar.

Speelplekken en Cruijff Courts gemeente Alkmaar rookvrij!

De speelpleinen in de gemeente Alkmaar zijn binnenkort officieel rookvrij. Kinderburgemeester Livia Balder gaf op 17 november officieel daartoe het startschot. Zij deed dit door een informatiebord Rookvrije Generatie te onthullen bij het Cruijff Court aan de Johanna Naberstraat in Alkmaar-Noord.

Met je AlkmaarPas gratis naar het Grote Pietenhuis?

De Gemeente Alkmaar maakt het voor kinderen van 4 t/m 11 jaar uit gezinnen met een lager inkomen mogelijk om gratis naar het Grote Pietenhuis in de Grote kerk te gaan. Hiervoor staat een speciale voucher op de Alkmaar Pas. In het Grote Pietenhuis staat warme chocomelk, wat lekkers en een fantastische beleving op ze te wachten.

Noord-Hollandse jongeren leren over de kansen en risico’s van hun digitale talent

Op zaterdag 13 november organiseerden Noord-Holland Samen Veilig en de politie de re_B00TCMP, een evenement speciaal voor jongeren met sterk ontwikkelde IT- vaardigheden. In het H2O e-sports en gaming centrum in Purmerend kregen zij inzicht in de kansen en risico’s die hun talenten met zich meebrengen.

Damkampioen Vitalia Doumesh ontvangt gouden Sportspeld

Op dinsdag 16 november speelde wethouder Dijkman op het stadhuis een potje dammen met Damkampioen Vitalia Doumesh. Vitalia was op het stadhuis om de gouden Sportspeld van de gemeente Alkmaar in ontvangst te nemen. Zij werd afgelopen maand in Italië bij de landenwedstrijd Europees Kampioen Rapid Dammen en 3e bij het klassiek dammen.

Gemeente Alkmaar wordt JOGG-gemeente voor onbepaalde tijd

Gemeente Alkmaar en MEE & de Wering verlengen de samenwerking met JOGG Nederland als JOGG-gemeente. Op woensdag 10 november ondertekende wethouder Pieter Dijkman namens de gemeente Alkmaar de overeenkomst voor onbepaalde tijd als JOGG-gemeente.

P1 start binnenkort als parkeerdienstverlener in Alkmaar

P1 is per 1 januari 2022 de nieuwe parkeerdienstverlener van de gemeente Alkmaar. Het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad hebben onlangs kennisgemaakt met P1. Wat gaat P1 doen voor Alkmaar?

Structureel tekort aan pleeggezinnen

Er is al jaren een tekort aan pleegouders. Terwijl er jaarlijks juist meer kinderen pleegouders zoeken. De Week van de Pleegzorg, van 2 - 10 november, vraagt aandacht voor het belang van meer pleegouders. Als er meer pleegouders zijn, dan kan de juiste match voor een fijne plek eerder gevonden worden. Want ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin.

Gemeente onderzoekt hoe horeca wordt beleefd in Alkmaar

Gemeente Alkmaar doet onderzoek naar de horecasector. Zijn de inwoners tevreden over de horecabedrijven in Alkmaar? Wat kan/moet er beter? Vul de enquête in voor 14 november.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Grootschermer

In Grootschermer is bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

Alkmaar staat op tegen straatintimidatie

Alkmaar vindt dat straatintimidatie moet worden aangepakt. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Op deze manier krijgt Alkmaar een beter beeld van straatintimidatie in Alkmaar en dat helpt ons bij een succesvolle aanpak voor dit probleem.

Coming Out Dag 2021 in Alkmaar: jezelf kunnen zijn

Maandag 11 oktober is het Coming Out Dag. De landelijke dag waarbij aandacht besteed wordt aan het moment waarop lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen. Op deze dag opent op de Paardenmarkt de fototentoonstelling ‘Pride’ die tot 18 oktober te zien is.

Lever je steekwapen in tijdens Week van de Veiligheid

Volgende week kunnen inwoners steek- en nepwapens inleveren op het politiebureau van Alkmaar. Dat kan volledig anoniem en zonder een straf te riskeren. In de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober 2021, vindt namelijk de landelijke Steek- en nepwapen inleveractie plaats: ‘Drop je knife en doe wat je met life’.

P1 wordt de nieuwe parkeerdienstverlener

Vanaf 1 januari 2022 heeft gemeente Alkmaar een nieuwe dienstverlener op het gebied van parkeren: P1, onderdeel van Q-park. P1 is de grootste aanbieder in Nederland van off en on street -parkeerdienstverlening en doet dit voor meerdere gemeenten in Nederland.

Subsidie voor groene daken in Alkmaar

Vanaf 1 oktober kan voor het aanleggen van een groen dak in Alkmaar subsidie worden aangevraagd. De gemeente heeft hiervoor dit jaar € 60.000 beschikbaar. Groene daken passen in de groene ambitie van de gemeente, ze dragen bij aan vergroening, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De ambitie van de gemeente is om 1 hectare groen dak in Alkmaar te realiseren tussen nu en eind 2026.

Begroting 2022; Alkmaar investeert volop in de gemeente

Alkmaar blijft doorgaan op de ingeslagen weg en met de uitvoering van het coalitie-akkoord ‘Alkmaar aan zet’. Het college blijft zich daarmee inzetten voor de stad, de dorpen en alle inwoners. Aan de gemeenteraad wordt een sluitende programmabegroting aangeboden met ook nog budgettaire ruimte voor de volgende raadsperiode.

Centraal QR-Checkpoint in het Waaggebouw

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs toegang mogelijk in alle binnen horeca, bij evenementen en vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters). Gemeente Alkmaar en de horecaondernemers hebben afgesproken dat vanaf zaterdag op het Waagplein een centraal QR-Checkpoint wordt ingericht.

Dit jaar toch nog kaasmarkt in Alkmaar

Nu dat weer mogelijk is vindt er in Alkmaar dit jaar toch nog een kaasmarkt plaats. Op vrijdag 1 oktober ’s ochtends draven de kaasdragers weer als vanouds met hun berries vol kaas over het Waagplein.

Alkmaar Ontzet ONTZETTEND ANDERS

We weten het inmiddels allemaal. Ook dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet ONTZETtend anders. Via een livestream start op vrijdag 8 oktober om 19.00 uur het programma in de Grote Kerk. Burgemeester Anja Schouten spreekt de ONTZETrede uit en Trijn Rembrands zingt het Alkmaarse Stedelied. Daarna gaan we jullie kennis over Alkmaar weer op de proef stellen met de Ontzettend Alkmaarse Kennisquiz.

Makersimpuls biedt kansen voor creatieve makers

Gemeente Alkmaar doet een oproep aan startende en professionele makers om mee te doen aan de makersimpuls. De makersimpuls staat open voor individuele kunstenaars en/of artiesten die met en voor Alkmaarders actief zijn binnen de kunst en cultuur.

GGD vaccineert tijdelijk in wijkcentrum De Mare

GGD Hollands Noorden gaat in Alkmaar-Noord dicht bij huis vaccineren. U hoeft dus niet met de bus of de auto naar een vaccinatieplek. Lopend of op de fiets is het gemakkelijk te doen. Het vaccineren in de buurt gebeurt van 20 tot 26 september in Wijkcentrum De Mare Nostrum, Arubastraat 2. Iedereen die nog geen prik heeft gehad, mag langskomen.

Discriminatie: weet wat het voor een ander betekent

Om met elkaar te leven en er voor te zorgen dat er geen mensen of groepen worden uitgesloten, is het belangrijk elkaar te ontmoeten. Zodat je elkaars leefwereld en standpunten beter begrijpt en respecteert. Zodat je iemand hoort vertellen wat discriminatie en racisme met diegene doet. Door open te staan voor elkaars verhalen, begrijp je elkaar beter. Om die reden is in Alkmaar deze week de campagne ‘Alkmaar Ontmoet’ gestart.

Isoleren: warm in de winter, koel in de zomer

Isoleren doet veel meer dan uw huis warm houden, want in de zomer houdt isolatie ook uw huis koel. Vanaf 17 september staat de mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket op verschillende locaties in Alkmaar. Kom langs en leer alles over isolatie en energiezuinig wonen.

Duurzame Dinsdag: Dit doet Alkmaar tegen klimaatverandering

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Een goed moment om in beeld te brengen wat gemeente Alkmaar doet rondom duurzaamheid.

Duurzaam tankstation NXT Alkmaar breidt uit met waterstof

Bij het NXT tankstation op het Alkmaarse bedrijventerrein De Boekelermeer kan vanaf april volgend jaar waterstof worden getankt. Daarmee is dit het eerste waterstoftankstation in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De eerste klant wordt Stadswerk072.

Doe Duurzaam bus is terug, kom langs!

Vanaf woensdag 25 augustus rijdt de Doe Duurzaam bus weer door de wijken en dorpen van Alkmaar. Wij laten u dé simpele tips zien om energie te besparen. Energie besparen is goed voor het klimaat, want er hoeft minder energie te worden opgewekt. Daarmee verlagen we onze CO2-uitstoot. Een mooi voordeel: u vermindert energiekosten.

CO2-voetafdruk: besparing door stadswarmte en groen gas

De cijfers tot en met juni 2020 van de CO2-voetafdruk van de gemeente Alkmaar zijn bekend. Er is een vermindering van gas te zien en dat is te danken aan de zachte winter en het mooie voorjaar van 2020. De afgenomen uitstoot bij zakelijk reizen komt door het thuiswerken in de coronacrisis.

Kermis terug in binnenstad Alkmaar

De zomerkermis keert terug in de binnenstad van Alkmaar van 20 t/m 29 augustus. Om de drukte te reguleren is het rondje Kanaalkade-Paardenmarkt - Gedempte Nieuwesloot niet meer mogelijk. De kermis is opgeknipt in drie delen: de Kanaalkade, Overstad en de Paardenmarkt. Ook keert de vertrouwde poffertjeskraam weer terug op het Canadaplein.

Gebruik van lachgas verboden in Alkmaar

Omdat het gebruik van lachgas in Alkmaar voor veel overlast zorgt, is het vanaf donderdag 5 augustus verboden om lachgas te gebruiken in gemeente Alkmaar. Ook wanneer je voorbereidingen treft om lachgas te gaan gebruiken, ben je in overtreding en kun je een boete krijgen.

Vaccineren zonder afspraak

Vanaf maandag 9 augustus kan iedereen die dat wil zich zónder afspraak laten vaccineren bij GGD Hollands Noorden. Het vaccineren zonder afspraak geldt alleen voor mensen die een eerste prik komen halen. Voor de inwoners uit de regio die gebruik willen maken van deze dienstverlening ligt een vaccinatie klaar met het Pfizer-vaccin. Het vaccineren zonder afspraak geldt voor iedereen die voor vaccinatie in aanmerking komt. Dus vanaf 12 jaar.

Bent u mantelzorger? Vraag het mantelzorgcompliment aan!

Wie langdurig voor een familielid, vriend of een andere naaste zorgt, is mantelzorger. Ontvangt u zorg en/of begeleiding van een mantelzorger en wilt u uw mantelzorger hiervoor waarderen? Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk om voor uw mantelzorger het mantelzorgcompliment aan te vragen. De aanvraag kan dit jaar alleen digitaal.

Vernieuwde station Alkmaar Noord feestelijk in gebruik genomen

Met een feestelijke opening is gistermiddag het geheel vernieuwde station Alkmaar Noord officieel in gebruik genomen. Na een ingrijpende verbouwing, waarbij onder meer liften zijn geplaatst, is het station nu ook goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Opdrachtgever Prorail spant zich samen met NS in om alle stations in Nederland rolstoelvriendelijk te maken.

Vanaf 2 augustus nieuwe identiteitskaart

Er wordt een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Vanaf 2 augustus bevat de kaart een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN staat in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Europese School: ministerie kiest voor Alkmaar

Het Ministerie van OCW heeft bekend gemaakt Alkmaar voor te dragen als vestigingslocatie van de nieuwe Europese School. Eind 2021 volgt het definitieve locatiebesluit in de Europese Board of Governors.

Servicepunten voor burgerzaken vanaf 19 juli weer open

Vanaf 19 juli zijn de servicepunten voor burgerzaken van de gemeente Alkmaar weer open. Op afspraak kunt u er weer heen.

Onkruid op verharding wijk voor wijk aangepakt

Tussen juni en september is de jaarlijkse piek in de overlast van onkruid op verharding. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor de groei hiervan ook nog eens zeer gunstig. En dat merken ze bij Stadswerk072, het aantal meldingen neemt snel toe. Om het onkruid zo efficiënt mogelijk te bestrijden wordt de gemeente wijk voor wijk aangepakt.

100.000ste zonnepaneel via inkoopactie op dak in Alkmaar

Op het dak van familie De Maa in gemeente Alkmaar is het 100.000ste zonnepaneel geïnstalleerd via een gezamenlijke inkoopactie. De inkoopactie is georganiseerd door Noord-Hollandse gemeenten en Duurzaam Bouwloket. Met het bedrag van € 350,- financiert familie De Maa de eerstvolgende energiebesparende maatregelen.

Gemeente Alkmaar staat stil bij Keti Koti

Op 1 juli herdenken en vieren wij jaarlijks de afschaffing van de slavernij. We herdenken dat het 158 jaar geleden is dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In Alkmaar is er in toenemende mate aandacht voor onderwerpen als Black Lives Matter, discriminatie, racisme, ongelijke kansen en voor het slavernijverleden van Nederland met de vraag welke gevolgen dat in het heden heeft.

Geen heffingen voor evenementen en terrassen over heel 2021

Het college van B&W heeft besloten om ondernemers over heel 2021 geen leges en precario bij evenementen en precario voor terrassen in rekening te brengen. Met de groeiende stroom toeristen komt de vrijstelling van de toeristenbelasting vanaf 1 juli te vervallen.

Upcycle bicycle zorgt voor groen hergebruik van restafval.

Vanaf eind juni rijdt de ‘upcycle bicycle’ door het centrum van Alkmaar. Met deze elektrische bakfiets halen jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koffieprut en andere waardevolle groene grondstoffen op bij Alkmaarse restaurants en ondernemingen.

Accijnstoren heeft na groot onderhoud balustrade terug

Deze week heeft de historische accijnstoren in Alkmaar zijn houten balustrade terugkregen, die meer dan een jaar ontbrak. Bij schilderwerkzaamheden begin 2020 bleek dat de balustrade zodanig was aangetast dat groot onderhoud nodig was. Maar nu is hij terug!

Singelgarage vrijdag 2 juli weer open

Na een brand vorige zomer gaan bijna een jaar daarna de deuren van de Singelgarage weer open. Op vrijdag 2 juli vanaf 17.30 uur kun je weer parkeren in de parkeergarage in de binnenstad. De installaties zijn getoetst en technisch goedgekeurd door de certificerende instanties. Om de opening te vieren is het parkeren tot en met maandag 5 juli 10.00 uur gratis in de Singelgarage.

Afscheid van coronamaatregelen in de binnenstad

Met de versoepeling van de landelijke coronamaatregelen wordt afscheid genomen van een aantal maatregelen en voorzieningen, die zijn getroffen voor een veilige en gastvrije ontvangst van publiek in de Alkmaarse binnenstad. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand zijn/worden vanaf 26 juni de volgende maatregelen ingetrokken:

Gemeente Alkmaar hangt regenboogvlag uit tijdens wedstrijd Oranje

Gemeente Alkmaar steekt de regenboogvlag uit vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal in Hongarije. De vlag wappert vanaf het stadhuis, Stadskantoor, de Grote kerk in De Rijp en het Servicepunt in Stompetoren.

Gratis en op maat advies van Energiecoach

Er zijn genoeg kleine aanpassingen die u thuis kunt doen om energie en kosten te besparen, zónder dat het veel geld en tijd kost. Maar welke tips zijn voor u van toepassing? De energiecoach geeft u gratis telefonisch advies op maat. Zelfs wanneer u al energiebewust bent, geeft de energiecoach nieuw inzicht.

Anja Schouten burgemeester van Alkmaar

Woensdagavond 23 juni is Anja Schouten geïnstalleerd als burgemeester van Alkmaar. In de Grote Kerk van Alkmaar werd zij beëdigd door de commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer Arthur van Dijk. Vanwege coronamaatregelen was het niet de locoburgemeester, maar haar echtgenoot Pedro Blom die haar de ambtsketen mocht omhangen.

Wens de nieuwe burgemeester succes

Anja Schouten wordt op woensdag 23 juni geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Alkmaar. Wilt u als inwoner de nieuwe burgemeester welkom heten? Laat dan een berichtje voor haar achter.

Namenmonument op het stationsplein

Er komt een namenmonument voor de slachtoffers van de Holocaust op het stationsplein. Als alles volgens planning verloopt dan is de onthulling op 5 maart 2022.

Maak uw groene idee werkelijkheid!

Wilt u aan de slag met groen in uw buurt of leefomgeving? En heeft u daar een leuk idee voor? Gemeente Alkmaar en 'Groen Kapitaal in de Buurt' helpen uw idee te vormen en uit te voeren. Doe tijdens de eerste online bijeenkomst op dinsdagavond 22 juni 2021 inspiratie op en deel uw eigen wens of idee.

Enquête over concept Ontwikkelbeeld stationsgebied Alkmaar

NS Stations werkt samen met de gemeente Alkmaar aan een ontwikkelbeeld voor het stationsgebied. Een gebied in het hart van de stad. Een ontwikkelbeeld is een visie die aangeeft hoe het gebied zich in de komende jaren kan ontwikkelen. Het woord is nu aan de Alkmaarders om hun mening te geven.

Benoeming Anja Schouten als burgemeester van Alkmaar

Anja M.C.G. Schouten wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten haar voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in op 23 juni 2021.

Website Erfgoed Alkmaar in een nieuw jasje gestoken

De website en het digitale magazine van Erfgoed Alkmaar zijn vernieuwd. De vertrouwde verhalen en rubrieken hebben een nieuw fris uiterlijk gekregen. Ook voldoet de website nu helemaal aan de regelgeving voor privacy en toegankelijkheid waar alle overheidswebsites aan moeten voldoen.

Muziek- én alcoholverbod op Clarissenbolwerk en wateren

Het is voorlopig niet toegestaan om tussen 20.00 en 08.00 uur muziek op draagbare boxen/speakers af te spelen op het water en op het Clarissenbolwerk. Daar komt vanaf vrijdag 4 juni ook een alcoholverbod bij. Deze nieuwe maatregelen geldt tot zondag 27 juni. Beide pilots gaan ook gelden voor het water.

Doe mee aan de ambitietafel 'Ouders in zicht!'

Hoe raak je in het onderwijs de verbinding met ouders niet kwijt? Of: hoe versterk je de verbinding met ouders zodat je samenwerkt in het belang van het kind? Over dit thema wordt op woensdag 9 juni een digitale ambitietafel gehouden in Podium Victorie.

Alkmaar sluit aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’ voor zelfmoordpreventie

1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord. Inwoners die psychische problemen hebben, delen dat niet (graag) met anderen en vinden hulp zoeken moeilijk. Mensen die dichtbij hen staan, kunnen een cruciale rol spelen door een gesprek te beginnen. De gemeente Alkmaar sluit zich daarom aan bij de campagne ‘Vraag Praat Luister’

Livia Balder: eerste kinderburgemeester Alkmaar

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond is Livia Balder geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Alkmaar. Tijdens haar ambtstermijn zal zij bij officiële gelegenheden de burgermeester vergezellen en de gemeenteraad voorzien van advies.

Start actie: 250 nieuwe geveltuinen in Alkmaar!

Gemeente Alkmaar wil samen met de inwoners in 2021 maar liefst 250 geveltuinen planten. De actie start op de internationale Dag van de biodiversiteit, zaterdag 22 mei. Wie wordt er niet gelukkig van een geveltuin? Bewoners, voorbijgangers, vlinders en bijen in elk geval wel! Het draagt ook bij aan de vergroening van Alkmaar.

Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor de heer C.T.M. Odijk

Locoburgemeester Robert te Beest verrastte op woensdag 19 mei de heer C.T.M. (Kees) Odijk met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Kees Odijk was sinds 1989 huisarts in…

Livia Balder eerste kinderburgemeester gemeente Alkmaar

Groot nieuws op de Durvschool aan de Amstelstraat. Livia Balder (10) is namelijk verkozen tot de eerste kinderburgemeester van de gemeente Alkmaar. Livia kreeg in de klas het geweldige nieuws te horen van wethouder onderwijs, Elly Konijn-Vermaas. Op 27 mei wordt de tienjarige officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. Deze is live te volgen.

Aantal voortijdig schoolverlaters in regio Alkmaar licht gedaald

In de regio Alkmaar is het aantal jongeren dat voortijdig school verlaat licht gedaald van 449 in schooljaar 2018/2019 naar 439 in schooljaar 2019/2020. Jongeren die zonder startkwalificatie van school gaan hebben het vaak moeilijk om aan werk te komen en om werk te behouden. Daarom werken de gemeenten en het onderwijs samen om voortijdige schooluitval te voorkomen.

Muziekverbod op Clarissenbolwerk en wateren

Het is voorlopig niet toegestaan om tussen 20.00 en 08.00 uur muziek op draagbare boxen/speakers af te spelen op het water en op het Clarissenbolwerk. Dat heeft het college van burgmeester en wethouders bepaald in een zogeheten gebiedsaanwijzing. Deze nieuwe maatregel geldt tot vrijdag 4 juni.

Tulp voor Tante Truus gedoopt

Bij het beeld van Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenenbrug doopte burgemeester Emile Roemer vandaag de naamtulp voor Tante Truus. De tulp is ontwikkeld door twee gemotiveerde kwekers en heeft de Alkmaarse kleuren rood en wit.

Straatnaam voor Bram Daalder, anjerperk en verzetsheldenroute

Vandaag, 7 mei, onthulde burgemeester Emile Roemer samen met nabestaanden van Bram Daalder het straatnaambord van het Bram Daalderhof. Vanwege de coronamaatregelen vond de onthulling plaats in besloten gezelschap. De onthulling was tegelijkertijd de start van de verzetsheldenroute.

Cees Pronk ontvangt ere-insigne van de stad Alkmaar

Cees Pronk heeft vrijdag een ere-insigne in goud van de stad Alkmaar ontvangen van wethouder Pieter Dijkman. Zowel vanuit zijn werk als op vrijwillige basis was Pronk actief bij een…

Lintjesregen 2021: 8 Koninklijke onderscheidingen in gemeente Alkmaar

Dit jaar ontvingen acht inwoners van de gemeente Alkmaar een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Waarnemend burgemeester Emile Roemer ging bij de gelukkigen thuis langs om ze te verrassen met hun Koninklijke Onderscheiding. Uiteraard hoorde daar ook een bloemetje en een oranjebitter bij.

Welke coronamaatregelen gelden er vanaf 28 april in de binnenstad?

Vanaf 28 april mogen terrassen en winkels weer open. Onder voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers. Om bezoekers aan de Alkmaarse binnenstad te helpen drukte te vermijden, zet de gemeente…

Molenaarsvak biedt inspiratie voor kunstwerk in plan De Pauw

Een kunstwerk geïnspireerd op het molenaarsvak komt in de loop van dit jaar op de groene omloop van de nieuwe wijk De Pauw in De Rijp. Maker is kunstenaar Kathrin Schlegel.

Wethouder Te Beest neemt ANIMO-rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst

De vlindertuin in het park de Oosterhout vormt een natuurrijk decor voor een speciaal moment: wethouder Te Beest nam hier op donderdag 22 april het rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst van voorzitter Arie van Diepen van stichting ANIMO.

Meeuwen broedseizoen start weer; Wat te doen tegen meeuwenoverlast?

Ook dit jaar start de gemeente Alkmaar weer de campagne tegen meeuwenoverlast. Rond begin april begint altijd het broedseizoen van de meeuwen, vanaf dat moment neemt de overlast voor inwoners, bedrijven en bezoekers weer toe. Het broedseizoen loopt tot augustus.

Muziek en een speciale tulp voor Tante Truus

Dit jaar vieren we in Alkmaar de 125ste geboortedag van Tante Truus. Vanuit de Waagtoren klinkt speciale muziek, er wordt een Tante Truustulp gedoopt, een bordje onthult op het geboortehuis van Truus Wijsmuller en er is een online lezing over de Alkmaarse verzetsvrouw.

Mevrouw Schouten nieuwe burgemeester van gemeente Alkmaar

Anja Schouten (1968) is aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar. Dat heeft de gemeente Alkmaar donderdag 15 april 2021 bekend gemaakt. Mevrouw Schouten is thans Politiechef Eenheid Noord-Holland en portefeuillehouder Zorg en Veiligheid Politie Nederland. Verder is zij lid van de commissie Werken in de Zorg.

Toekomstverkenning Sportpaleis resulteert in renovatie en verduurzaming

Sportpaleis Alkmaar wordt gerenoveerd en verduurzaamd en krijgt extra functionaliteiten. Met een investering van € 6,7 miljoen wil het college van B&W de sportaccommodatie voor Alkmaar de komende decennia behouden en de functie van het Olympiapark als sportzone versterken.

Wethouders in gesprek met jongeren: Hoe gaat het met je?

Wethouders Elly Konijn en Paul Verbruggen spraken met ervaringsdeskundige jongeren van De Hoofdzaak. De Hoofdzaak is een cliëntenorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een gesprek over het belang van vragen stellen, praten en vooral: naar elkaar luisteren.

Alkmaar maakt zich sterk voor komst Europese School

Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar in januari het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Vandaag mag het bid eindelijk openbaar worden gemaakt. Nu kan de Gemeente Alkmaar alle betrokkenen bij de Europese school volledig informeren.

Gemeente Alkmaar en AZ zien scoringskansen

In het AZ-stadion deze keer geen handtekening van een nieuwe speler, maar van een Alkmaars wethouder. Onder de nieuwe stadionboog ondertekenden Pieter Dijkman en AZ-directeur Robert Eenhoorn het convenant Samenwerking. Daarin onder andere afspraken over communicatie, maatschappelijke thema’s en gebiedsontwikkeling.

Ook dit jaar weer extra beiaardmuziek in Alkmaar

Nu de lockdown voortduurt zorgt Gemeente Alkmaar ook dit jaar tijdens de lente en de zomer voor extra beiaardmuziek in de binnenstad. Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt van april tot en september ook op woensdag de carillons: van 13.00 tot 13.30 uur op de Waagtoren en van 14.00 tot 14.30 uur op de Grote Kerk.

Succesvolle Landelijke Opschoondag in gemeente Alkmaar

Zaterdag 20 maart was het Landelijke Opschoondag en ook in gemeente Alkmaar werden heel wat straten, buurten en pleinen zwerfafvalvrij gemaakt door inwoners. Verschillende initiatieven hebben zich deze dag met opschoonommetjes ingezet voor een schone leefomgeving en een beter milieu.

Alkmaar slaat handen ineen voor ‘Elk kind een fiets”

Alkmaar maakt zich sterk voor Alkmaar Fietsstad. Voor veel kinderen is een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Veel kinderen zijn hierdoor niet in staat om met vriendjes en vriendinnetjes mee te kunnen fietsen naar school of sport. Daarom is vanuit het programma “Alkmaar Fietst” het project “Elk kind een Fiets in Alkmaar” omarmd.

Informatiebijeenkomst De Tuinen van PEN-dorp

Benieuwd naar de plannen voor PEN-dorp? Sluit op 24 maart, 19.30 uur, aan tijdens de online informatiebijeenkomst. Deze avond is bedoeld voor belanghebbenden en toekomstige bewoners.

Campagne om inwoners te helpen veilig te wonen ‘Woongemak is kinderspel’

De gemeente Alkmaar sluit aan bij het project van de brandweer, de Veiligheidsregio Noord- Holland Noord, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden om inwoners te helpen hun woning veiliger te maken. Inwoners krijgen concrete tips en instructies waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Ook start Alkmaar met een pilot voor slimme sensoren.

Brug tussen De Pauw en De Meelzak wordt niet verplaatst

Het woongebied De Pauw in De Rijp is bijna klaar. Onderdeel van dat plan is een brug aan de noordzijde van het woongebied, die De Pauw met De Meelzak verbindt. Vanuit het burgerinitiatief voor De Meelzak is gevraagd of de brug kan worden verplaatst. Het college heeft besloten om vast te houden aan de locatie die is opgenomen in het huidige bestemmingsplan.

Spooraanpassingen tussen Alkmaar en Amsterdam ter inzage

Tussen Alkmaar/Heerhugowaard en Amsterdam gaan in de toekomst meer treinen rijden. Om dat mogelijk te maken moet het bestaande spoor worden aangepast. Ook is er meer plek nodig voor het parkeren van treinstellen. Van 3 maart tot en met 13 april 2021 kunt u een zienswijze indienen over het ontwerp-tracébesluit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Alkmaar – Amsterdam.

Versnelling woningbouw in de Sperwerstraat

EFY group bouwt 14 duurzame eengezinswoningen in de Sperwerstraat. Het project heet NEST. Het gaat om een bouwproces op basis van geprefabriceerde houtskeletbouwelementen. Ter plaatse wordt de fundering gelegd waarna vanuit de fabriek de elementen en modulaire units (toilet, badkamer) worden aangevoerd en op locatie gemonteerd. Tenslotte worden de installaties met elkaar verbonden. Hierdoor zijn de woningen snel klaar.

Openbaar toilet op Kerkplein weer in gebruik

Het openbare toilet op het Kerkplein zal vanaf donderdag 4 maart 2021 weer in gebruik zijn. Voor een gastvrije en veilige ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn naast de toiletten diverse andere maatregelen en voorzieningen getroffen.

Singelgarage in juli weer open

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het herstel van de Singelgarage, die na de brand van vorig jaar flink beschadigd raakte. Als alles verloopt volgens planning gaat de ondergrondse garage in juli weer open. De -1 verdieping wordt als eerste geopend, drie weken later volgt verdieping -2.

Wijziging luchthavenverkeer Schiphol ter inzage

Van dinsdag 2 maart tot en met maandag 29 maart 2021 kunt u uw zienswijze geven over de ontwerpwijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol en het daarvoor opgestelde milieueffectrapport. Meer informatie over de procedure om zienswijzen in te dienen, vindt u op RVO vergunningaanvraag Schiphol

Zonnecarport af bij parkeerplaats De Meent

In plaats van alleen duurzaam sporten, kunnen sporters nu ook duurzaam parkeren bij De Meent. Er zijn 858 zonnepanelen geplaatst boven de parkeerplaats aan de zuidzijde van de ijsbaan. Aan de hand van 16 extra laadpunten kunnen in totaal 20 elektrische auto’s opladen.

Kanaaldijk 301: volgende stap transformatie Alkmaars Kanaal

Christian Braak, wethouder Gemeente Alkmaar en Peter van Oeveren, projectdirecteur BPD Gebiedsontwikkeling, hebben een overeenkomst ondertekend voor de herinrichting van Kanaaldijk 301, het voormalige districtskantoor van Rijkswaterstaat. Er wordt nu een ontwerpbestemmingsplan gemaakt.

Winactie: hoeveel stenen haalt u eruit voor een appelboom?

Onze leefomgeving wordt steeds warmer en natter. Veel plant- en diersoorten verdwijnen. Gelukkig kunnen we er samen wat aan doen. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Daarom is er nu een leuke winactie!

Veiligheidsmonitor: Hoe veilig is uw buurt?

Gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat inwoners zich veilig en prettig voelen in hun buurt. Hiervoor kijkt de gemeente niet alleen naar de politiecijfers. Om inzicht te krijgen in het veiligheidsgevoel van inwoners, doet de gemeente jaarlijks onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid van wijken en buurten.

Gemeente Alkmaar behaalt CO₂-Prestatieladder certificaat

Het is gelukt. De organisatie van de gemeente Alkmaar en verbonden partijen behalen het CO₂-Prestatieladder certificaat. Met dit certificaat laat de gemeente zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie. De verbonden partijen zijn Alkmaar Sport, Stadswerk072, Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk.

Gemeente rondt onderzoek naar phishingmail af

Gemeente Alkmaar heeft onderzoek laten doen naar de oorzaak van een onregelmatigheid in een mailaccount. De afwijking kwam eind vorig jaar aan het licht en komt door het klikken op een phishingmail. Als gevolg hiervan was deze mailbox enige tijd toegankelijk en zijn er mails bekeken door onbevoegden. Gemeente heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte bij politie.

Laat je inspireren tijdens de Week van de Circulaire Economie

Tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie (1 tot en met 5 februari) organiseert de gemeente Alkmaar in samenwerking met de regio West-Friesland en de Omgevingsdienst NHN een serie…

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Plannen Europese School Alkmaar ingediend bij Ministerie OCW

Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces enthousiast meegedacht en het Alkmaarse bidbook wordt ondersteund door de hele kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven.

Alkmaar verhoogt maximale woningprijs voor starterslening

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar stelt de gemeenteraad voor om de maximale woningprijs voor startersleningen te verhogen van € 207.000,- naar € 248.000,-. Dat is het bedrag voor een sociale-koopwoning. Deze wijziging gaat in per 1 maart 2021.

Vraag nu de papieren bezoekerskaart aan

Naast de digitale bezoekerskaart voor vergunninghouders, is het vanaf nu weer mogelijk om de papieren bezoekerskaart aan te vragen. Met een bezoekerskaart mag uw bezoek in uw wijk parkeren op de parkeerplaatsen voor bewoners. Dit product is op veler verzoek opnieuw verkrijgbaar. U kunt een aanvraag doen via de website van Parkeerservice. Dat geldt voor iedereen, dus ook als u eerder een papieren bezoekerskaart had.

Alkmaar vraagt mee te denken over kerkenvraagstuk

Veel kerken in ons land worden bedreigd met sluiting. Daarom wordt in diverse gemeentes een kerkenvisie opgesteld. Ook in Alkmaar wordt aan een toekomstvisie gewerkt. Dit gebeurt in samenspraak met de kerkeigenaren.

Gemeenteraad benoemt Robert te Beest tot wethouder

De gemeenteraad van Alkmaar heeft op 12 januari jl. op voordracht van de fractie van het CDA de heer Robert (R.G.) Te Beest benoemd tot wethouder.

Feitenonderzoek voormalig Vegroterrein

Eind 2020 heeft de burgemeester het eindrapport ontvangen van het onafhankelijk feitenonderzoek dat door Hoffmann Bedrijfsrecherche is uitgevoerd. De doelstelling van het feitenonderzoek was: “Vaststellen of de (interne) regelgeving (procedures, richtlijnen, protocollen, beginselen) binnen de gemeente Alkmaar is gevolgd inzake het voormalige Vegroterrein”. Bekijk het rapport nu online.

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Op dinsdag 12 januari was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. De belangrijkste dingen leggen we uit.

Locatie Stadswerk072 maakt plaats voor woningbouw

Het college van B&W ziet kansen voor woningbouw op de huidige locatie van Stadswerk072. B&W stellen voor om de locatie aan de Herculesstraat vrij te maken voor de noodzakelijke woningbouw. Hiervoor wordt Stadswerk072 overgebracht naar de locatie van de Huisvuilcentrale (HVC). Hiermee zet het college een grote stap in de woningbouw ambities aan het Alkmaars Kanaal.

Houtrook: wat kan ik doen om overlast te voorkomen?

In de zomer met de familie barbecueën of in de winter samen rond de kachel. Dit kan heel gezellig zijn, maar het kan ook voor overlast zorgen. En u en uw buren kunnen er gezondheidsklachten door krijgen. Hoe kun je dit voorkomen?

Nieuwjaarswens van de burgemeester

Namens het college wens ik u een goed en gezond 2021! Het jaar 2020 is afgesloten. Het zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de wereldwijde coronapandemie. De pandemie is nog zeker niet voorbij, maar nog lang zal over 2020 gesproken worden dat het een raar, verdrietig, beangstigend, dramatisch of lockdown jaar is geweest.

Kerstwens

Wij wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2021. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Het college van burgemeester en wethouders.

Alkmaar verlengt financiële steun ondernemers

Gemeente Alkmaar komt de ondernemers, waaronder de hotel-, restaurant- en cafébranche, het eerste kwartaal van 2021 opnieuw financieel tegemoet vanuit het lokale noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis. De sectoren, die hard zijn getroffen door de COVID-19 maatregelen, hebben de gemeente verzocht om verlenging van de eerder verleende financiële steun.

Nieuwe identiteitskaart krijgt in 2021 een inlogfunctie

Vanaf maandag 4 januari 2021 krijgt de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie voor DigiD. De identiteitskaart moet het inloggen bij DigiD nog veiliger maken. Het aanvragen van een identiteitskaart zonder inlogfunctie, of een ander reisdocument, kan in 2020 tot uiterlijk 30 december 2020 om 15.30 uur.

Zeer strenge maatregelen tot 19 januari

Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet op 14 december besloten tot zeer strenge maatregelen. Zo gaan bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, musea en bioscopen dicht met ingang van dinsdag 15 december. De scholen sluiten vanaf woensdag 16 december. Alleen winkels voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten, groentewinkels, bakkers en slagers blijven open. De maatregelen gelden in elk geval tot dinsdag 19 januari.

Doorstroomvoorrang ‘Van klein naar groot’ uitgebreid

In Regio Alkmaar kunnen woningzoekenden sinds april al voorrang krijgen als ze verhuizen naar een woning die beter bij hen past. De mogelijkheden voor voorrang worden nu uitgebreid voor mensen die te klein wonen. De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2021.

Paarse Vrijdag: Alkmaar maakt zich sterk voor LHBTI’ers

Vandaag, op Paarse Vrijdag, openen wethouder Diversiteit Paul Verbruggen en Meltem Bartels van MEE & de Wering het platform Veilige Haven Alkmaar. Ook presenteren GGD Hollands Noorden en de gemeente Alkmaar de resultaten van het gezondheidspanel over de LHBTI-acceptatie in Noord-Holland-Noord.

Tot aan de lente goedkoper parkeren op Harddraverslaan

Tijdelijke parkeeroplossing voor zuidwestelijk deel binnenstad. Vanaf 21 november is parkeren op de Harddraverslaan daarom de eerste twee uur slechts € 1,00 per uur. Ook kunnen ondernemers uit dit deel van het centrum uitrijkaarten met korting aankopen.

Jongeren uit Alkmaarse dorpen mogen gezien worden

In de eerste week van december organiseerde Link Jongerenwerk weer een fietsverlichting actie in samenwerking met Straatgeluid, gemeente Alkmaar, politie en handhaving. Op een enkeling na, was iedereen goed verlicht op weg naar school of werk. 

Helderseweg voorgesteld als nieuwe locatie nachtopvang dak- en thuislozen

Het college van burgemeester en wethouders wijst in een voorgenomen besluit de locatie Helderseweg 8 (het deel van de Brandweerkazerne) aan als nieuwe locatie voor de opvang van de dak- en thuislozen in de regio Alkmaar. Met het voorgenomen besluit geeft het college uitvoering aan de motie van de raad om de huidige nachtopvang aan de Jan de Heemstraat te verplaatsen.

Alkmaar maakt werk van het versnellen van de woningbouw

Het moet eenvoudiger, duidelijker en sneller gaan om woningbouwplannen te voorzien van een bouwvergunning. De krapte op de woningmarkt in Alkmaar en de regio is groot. Het college heeft de…

Project Your Next Step! voor jongeren gaat weer van start

Net als de afgelopen jaren organiseert de gemeente Alkmaar voor gemotiveerde jongeren van 16 jaar tot 23 jaar het programma Your Next Step! Het project helpt bij het zetten van de volgende stap richting opleiding en werk.

Burgemeester Roemer brengt tekeningen naar Sinterklaas in Soestdijk

Vorige week deed burgemeester Roemer een oproep aan alle Alkmaarse kinderen om hun tekeningen voor Sinterklaas naar hem op te sturen. En dat hebben jullie massaal gedaan! Gisteren ging de burgemeester de tekeningen persoonlijk overhandigen aan de Sint.

Stappen naar aardgasvrij Alkmaar: laatste oplevering aardgasvrije woning Schelphoek

Na 14 jaar is de laatste woning opgeleverd en is de Schelphoek een aardgasvrije wijk. De wijk bestaat nu uit 440 woningen die zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en daardoor geen aardgas verbruiken. In 2006 startte de plannen voor de nieuwbouwwijk. HVC won de aanbesteding om de energievoorziening te organiseren.

Kermisman Jan Boots nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Op dinsdag 1 december verraste burgemeester Emile Roemer Jan Boots met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van deze Koninklijke onderscheiding vond plaats in het stadhuis van Alkmaar.

Start pilot innovatieve combipaal op Voordam

De gemeente Alkmaar start met een pilot voor een innovatieve combipaal in het centrum van Alkmaar. Alkmaar voert als eerste in Nederland de pilot uit. De combipaal is een lantaarnpaal met twee laadpunten voor elektrische auto’s en twee laadpunten voor elektrische plezierboten. Er wordt hiervoor een bestaande lantaarnpaal op de Voordam omgebouwd.

Mondkapjesplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje dragen.

Een kijkje bij het reliëf van Karrèr

De restauratie van het reliëf van Karrèr op de hoek van de Vondelstraat de Albertina Agnesstraat is voltooid. Het kunstwerk is in 1968 gemaakt ter verlevendiging van de grote woonflat op de hoek. Met de uitgebreide renovatie van de flat, werd ook gekozen om het reliëf op te knappen. Een grote onthulling in deze periode van Corona was geen optie.

Samenvoeging Heerhugowaard en Langedijk

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal is begonnen met de voorbereiding van het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. In een brief heeft de commissie de gemeente Alkmaar gevraagd bekend te maken dat betrokkenen en belangstellenden commentaar in kunnen dienen op het wetsvoorstel.

Derde Tiny Forest in Alkmaar

Basisscholen De Regenboog en Durv in Huiswaard plantten deze week Tiny Forest nummer drie: ‘Regenboogbos voor Durvals’. Vorige week plantte basisschool de Cocon in Daalmeer al de tweede Tiny Forest in de gemeente Alkmaar. De basisscholen adopteren de minibossen. Zij kunnen het gebruiken voor buitenlessen en meehelpen in het onderhoud.

Handen op elkaar voor Orange the World

Vanaf vandaag wappert de Orange the World-vlag op het stadhuis in Alkmaar. Dit is in het kader van de 16 daagse internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen en meisjes. Over de hele wereld vinden acties plaats. Die zijn hard nodig volgens de UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties.

Onderzoeksraad adviseert APK voor grote publieke gebouwen

Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Bij gebouweigenaren staat de zorgplicht niet op het netvlies en de overheid houdt geen actief toezicht. Dit concludeert de Onderzoeksraad van Veiligheid naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion.

940 extra zonnepanelen bij De Meent via Europees project

Het verder verduurzamen van De Meent is van start! De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF. 940 zonnepanelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark wordt daarnaast voorzien van een laadplein met 16 laadpunten voor auto’s en 20 voor fietsen.

Gemeente zoekt gedupeerde ouder van toeslagenaffaire kinderopvang

Bent u iemand die in de problemen is gekomen door de kinderopvangtoeslag? Dan komt de gemeente graag met u in contact.

Huis in Koedijk winnaar Duurzame Huizen Route

In de categorie ‘Woning tot 1945, kleiner dan 150 m2’ koos de jury van de Duurzame Huizen Route de woning in Koedijk van Paul Woudstra. Het gaat om een landelijke verkiezing.

Kom winkelen in Alkmaar als het rustig is

Funshoppen voor sinterklaas of kerst zit er vanwege corona even niet in dit jaar. Maar de winkeliers hebben de decemberpiek wel hard nodig. Ze roepen daarom op om vooral te komen winkelen in Alkmaar, maar niet als het druk is. In coronatijd gaat het om doelbewust winkelen.

CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie Alkmaar

Eind november vinden bij de gemeente Alkmaar (de organisatie) en de verbonden partijen audits plaats voor het behalen van het certificaat van de CO₂-prestatieladder. Kort gezegd laat de gemeentelijke organisatie zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie.

Help ons met straatverlichting die overdag brandt

Het nieuwe besturingssysteem voor straatverlichting in Alkmaar wordt de komende weken door netbeheerder Liander getest. Mogelijk gevolg hiervan is dat er lantaarnpalen overdag blijven branden en die willen wij in kaart brengen met uw hulp.

Stimuleringsfonds maakt vergroening prachtstraatjes mogelijk

Afgelopen dinsdag besloot het college van B&W een aanvraag bij het stimuleringsfonds om de prachtstraatjes te vergroenen goed te keuren en te voorzien van de nodige budgetten.

20 november Dag van de Ondernemer: Volg de livestream

Op 20 november gaat gemeente Alkmaar tijdens een livestream in gesprek met Alkmaarse ondernemers. Hoe gaan ze om met de pandemie? Wat zijn hun ervaringen? Hoe zien ze de toekomst?

Vier aannemers krijgen opdracht voor bouwen Energieleverend Geluidsscherm

Een bijzonder moment voor de bewoners van Huiswaard 2 en De Horn langs de Alkmaarse ringweg N245. De plannen voor het met zonnepanelen beklede geluidsscherm zijn eindelijk rond. Vier aannemers en wethouder Duurzaamheid Christian Braak hebben een contract getekend voor de bouw van het Energieleverend Geluidsscherm.

Bewonersinitiatief: lekker tuinieren met de buren in De Mare

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. In De Mare verzorgen buurtbewoners zelf een stuk plantsoen.

Week van de Pleegzorg: Open je wereld

Pleegzorg Nederland is gestart met de campagne ‘Open je wereld’, voor de 23.000 kinderen waarvoor een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is. In Noord-Holland wachten ruim 100 kinderen op een plek in een pleeggezin. Daarom is er op 10 november een online informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die meer willen weten over het pleegouderschap.

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Vanaf 5 november 22.00 uur gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Claeszpad schakel in plant-estafette

In 5 achtereenvolgende weekenden maken de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk een groene ketting. Bewoners, scholieren en zorginstellingen planten bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in een wijk of langs een fiets of wandelpad. Afgelopen weekend op 31 oktober was Claeszpad in Alkmaar aan de beurt.

Ringerskwartier: levendig nieuw stukje stadscentrum

Het college van de gemeente Alkmaar heeft ingestemd het voorontwerpbestemmingsplan Ringerskwartier. Het Ringerskwartier omvat de herontwikkeling van de terreinen rondom de voormalige chocoladefabriek Ringers

Welke plek ziet u graag vergroenen?

De gemeente Alkmaar zoekt samen met Stadswerk072 naar pleintjes, straten of andere plekken die meer groen kunnen gebruiken. Uw hulp hebben wij hierbij nodig. Weet u zo’n plek? Mail de locatie, foto en eventueel uw idee vóór 31 oktober naar groen@alkmaar.nl. We gaan aan de slag met één of meerdere inzendingen.

Meerkampkampioen Rik Taam gehuldigd

Gisteren werd atletiekkampioen Rik Taam gehuldigd in het oude raadhuis van De Rijp. Hij kreeg er de zilveren sportspeld van de gemeente Alkmaar uitgereikt door wethouder sport Pieter Dijkman.

Geen Sinterklaasintocht in Alkmaar vanwege corona

Door de aanscherping van de landelijke noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus mogen de komende tijd geen evenementen georganiseerd worden. Burgemeester Roemer heeft dan ook in een gesprek met de Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar aangegeven dat tot zijn spijt de intocht van Sinterklaas in Alkmaar niet door kan gaan.

Toilet op Kerkplein weer in gebruik

De horeca is opnieuw dicht als gevolg van de coronamaatregelen en daardoor zijn de openbare toiletvoorziening op het Kerkplein in Alkmaar weer open. Voor een veilige en gastvrije ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn er ook andere maatregelen genomen.

Brief burgemeester Roemer van 20 oktober 2020

Als uw nieuwe burgemeester had ik u heel graag een mooi verhaal verteld over mijn ervaringen in de eerste weken in Alkmaar. Een vrolijk verhaal. Maar ik ga er geen doekjes om winden: het is niet zo vrolijk. Ons land verkeert weer in een coronacrisis.

Spoorlopen met gevaar voor eigen leven

Dagelijks lopen er vooral veel jongeren over het spoor bij station Alkmaar Noord. Zij willen van het ene naar het andere perron komen en willen niet omlopen. Dit is levensgevaarlijk, doe dit niet!

Deel je tuintip en maak kans op een regenton

In samenwerking met gemeente Alkmaar organiseert Steenbreek Alkmaar een speciale regentonnenactie. Door het delen van uw favoriete tuintip maakt u kans op een nieuwe regenton van 114 liter.

Aangescherpte coronamaatregelen

Vanaf 14 oktober gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Opgelet: Heeft u een afspraak in het stadskantoor?…

LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij regenboogzebrapad

Gisteren was het Coming Out Day en dat vieren wij in Alkmaar ieder jaar. Daarom zijn er sinds dit weekend LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij het regenboogzebrapad geplaatst.

Bewonersinitiatief: Spooktochten en rommelmarkten in het Groene Hart van Oudorp

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. Zes moeders uit Oudorp hebben al heel wat evenementen voor hun buurt georganiseerd.

Groot onderhoud aan de Tesselsebrug

Van zondag 18 oktober 7:00 uur t/m vrijdag 23 oktober 06:00 uur vindt er groot onderhoud plaats aan de Tesselsebrug in Alkmaar. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden blijft de brug richting het centrum toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weghelft richting Overstad wordt afgesloten. Voetgangers en fietsers worden omgeleid via de Victoriebrug.  

Herdenking slag bij Rustenburg dit jaar anders dan andere jaren

Jaarlijks herdenken we op 11 oktober met u de Slag bij Rustenburg in Stompetoren. Zo ook dit jaar. De manier waarop we dat doen ziet er dit jaar alleen anders uit dan we gewend zijn en dat heeft alles te maken met corona.

Alkmaarders nu ook veilig op de fiets met Doortrappen

Op vrijdag 2 oktober organiseerde Alkmaar Sport de eerste activiteit uit het programma ‘Doortrappen’, de duo fietstocht door Alkmaar. Het programma Doortrappen, dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Noord-Holland, heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij het programma Doortrappen aangesloten.

Alkmaar start coalitie tegen eenzaamheid

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid hebben verschillende Alkmaarse organisaties zich verenigd om eenzaamheid te verminderen. In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober vinden er door het hele land veel speciale activiteiten plaats.

Alkmaar komt ondanks corona met sluitende begroting 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2021 gepresenteerd. Door het coronavirus was het sluitend krijgen van de begrotingen een moeilijkere opdracht dan vorige jaren.

Coronatoiletten op Waagplein blijven in gebruik tot 1 november

De toiletten op het Waagplein, die zijn geplaatst vanwege de coronamaatregelen, blijven tot 1 november in gebruik. Het invalidentoilet wordt van het Kerkplein naar het Waagplein verplaatst.

Bewonersinitiatief: Bloembollenshow in Graft was een groot succes

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De bloemenshow Onder de Boom in Graft kreeg € 1000 euro subsidie voor de tentoonstelling.

Ere insigne in goud voor burgemeester Piet Bruinooge

Op 1 oktober 2020 neemt Piet Bruinooge afscheid als burgemeester. Gezien de vele prestaties van zeer grote maatschappelijke waarde voor Alkmaar, kreeg de burgemeester deze keer zelf het ere insigne in goud van de stad Alkmaar uitgereikt.

Robert te Beest vervangt wethouder Marcel van Zon

Tijdens de raadsvergadering van 22 september is Robert te Beest benoemd als wethouder van de gemeente Alkmaar. Hij vervangt Marcel van Zon, die zich enkele weken geleden op doktersadvies heeft…

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester

Emile Roemer is benoemd tot waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij begint per 1 oktober en is aangesteld in Alkmaar omdat de huidige burgemeester Piet Bruinooge stopt.

De beste burgemeester voor Alkmaar: denk mee!

De gemeente Alkmaar zoekt een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stelt een profielschets op. En de raad wil graag weten wat u belangrijk vindt. Vul daarom de online vragenlijst in.

Slimme buren in Alkmaar gezocht die duurzaam bezig zijn

Heeft u al isolatie of zonnepanelen en mogen uw buren vragen hoe u dat geregeld heeft? Dan zoeken wij u. Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op www.SlimmeBuur.nl.

OPGELET! Maak geen afspraak via de website afspraakloket.nl

Gemeente Alkmaar werkt niet samen met de website afspraakloket.nl voor het maken van een afspraak. Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht. Trap hier dus niet in.

Start onderzoek Graft en De Rijp aardgasvrij in 2025

In het project ‘De Groene Walvis’ wordt onderzocht of het mogelijk is om Graft en De Rijp in 2025 aardgasvrij te maken. Dit moet gebeuren door over te stappen op groene waterstof.

Veilig blijven hardlopen tijdens corona

Er zijn sinds deze week twee nieuwe hardlooproutes in de Oudorperhout (5 kilometer) en Graft en De Rijp (10 kilometer). Aanleiding hiervoor was de motie ‘Geen gehoor, rechtdoor’ van de VVD, GroenLinks, SPA, OPA en BAS. 

Start woningbouwproject Dockside

Met de sloop van het Kwakelhuis is symbolisch een start gemaakt voor de bouw van Dockside op Overstad in Alkmaar. Woningbouwproject Dockside bestaat uit totaal 140 woningen verdeeld over drie bouwdelen. Onder het gebouw zit een dubbellaagse parkeergarage met een gezamenlijke binnentuin.

Kinderkermis van 17 tot en met 20 september in de Rijp

Na goed overleg met de exploitanten komt er een kermis in De Rijp. De attracties staan van 17 tot en met 20 september op De Meelzak. Door het evenement te verplaatsen van de smalle straten in het dorp naar dit terrein kan de kermis coronaproof worden georganiseerd.

Simone van der Vlugt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

De Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt-Watertor ontving vrijdag 28 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Piet Bruinooge. Zij is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Zomerkermis Alkmaar wordt verlengd tot en met donderdag

In overleg met de kermisexploitanten wordt de zomerkermis op de Olympiaweg met vier dagen verlengd tot en met donderdag 3 september. Bovendien worden de openingstijden vervroegd. De kermis is een groot succes en daarom wil het college iedere Alkmaarder de gelegenheid bieden om langer van de attracties te genieten.

Singelgarage blijft voorlopig dicht, mogelijke heropening in 2e kwartaal 2021

De Singelgarage blijft nog zeker tot het tweede kwartaal van 2021 gesloten. Op dit moment wordt de parkeergarage schoongemaakt. Dit duurt nog vier weken. Vooral de reiniging van het plafond in de opgang naar het Ritsevoort neemt veel tijd in beslag.

Alkmaar genomineerd voor nationale erfgoedprijs

'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor zowel de jury- als de publieksprijs.

Energieleverend geluidsscherm kan doorgaan

Twee subsidies zijn goedgekeurd voor het Energieleverend Geluidsscherm en daarmee is een belangrijke stap gezet richting de bouw van het scherm. Een mijlpaal voor de inwoners uit de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid. Het scherm vermindert geluid van de omliggende Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg.

Zomerkermis aan de Olympiaweg

De Akmaarse zomerkermis is dit jaar van 21 augustus tot en met 30 augustus op het evenemententerrein aan de Olympiaweg. Er staan bijna 70 attracties op het kermisterrein en de exploitanten bieden een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Burgemeester Bruinooge stopt per 1 oktober

In een brief aan alle Alkmaarders kondigt Piet Bruinooge aan per 1 oktober van dit jaar te stoppen als burgemeester van Alkmaar.

Jongerenraad Young Belegen zoekt jongeren!

Young Belegen adviseert (on)gevraagd het bestuur over zaken die jongeren aangaan. De jongeren adviseren het college van burgemeester en wethouders. Ze denken bijvoorbeeld mee over faciliteiten, voorzieningen en zorg voor jongeren. De ene keer gaat het over het opknappen van een skatebaan. En de andere keer over de manier waarop het jongerenwerk in Alkmaar is ingericht. Divers, interessant én belangrijk. 

Ontvang € 70,- terug voor verduurzamen eigen woning

Huiseigenaren ontvangen van de gemeente Alkmaar € 70,- om hun woning te verduurzamen. Alkmaar werkt voor deze actie nauw samen met Winst uit je woning. Het geld is voor de aankoop van energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie.

Zomerkermis niet in de Alkmaarse binnenstad

De zomerkermis vindt dit jaar niet plaats in de binnenstad van Alkmaar. De coronamaatregelen kunnen dan namelijk niet  worden nageleefd. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie buiten de stad.

Alkmaar Fietst: Innovatieve verlichting langs Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen.

‘Fietssnelweg’ door Alkmaar weer een stap dichterbij

Alkmaar wil een fietsvriendelijke stad zijn. Veilig, prettig en aantrekkelijk fietsverkeer is hierbij een voorwaarde. Burgemeester en wethouders hebben op 26 mei de Alkmaarse doorfietsroute tussen Heerhugowaard en Uitgeest vastgesteld. 

Alkmaar komt horeca financieel tegemoet

Gemeente Alkmaar komt vanaf 12 mei 2020 de hotel-, restaurant- en cafébranche financieel tegemoet. Dit kan uit van het lokale noodfonds (geld voor nood) voor de aanpak van de coronacrisis. Er zijn branches die hard getroffen zijn door de COVID-19 maatregelen.

Alkmaar leidt drukte in goede banen

Met het versoepelen van de coronamaatregelen wordt het weer drukker in de Alkmaarse binnenstad. Dat is mooi. Maar het mag niet te druk worden. Daarom zijn er voor ieders veiligheid en een prettig bezoek aan de stad maatregelen genomen.

Ondernemen in coronatijd - Bloemist, slager en groentejuwelier bundelen krachten

Wethouder Pieter Dijkman organiseerde een videogesprek met drie ondernemers uit Winkelcentrum De Hoef om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis.

Coronacalculator voor ondernemers

De coronacalculator berekent in hoeverre u in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen.

Skatebanen Molentochtpad en Munnikenweg verboden gebied

De skatebanen aan het Molentochtpad en de Munnikenweg in Alkmaar zijn vanaf 12 april verboden gebied.

Gemeente Alkmaar onderzoekt

Gemeente Alkmaar vindt goede communicatie met haar inwoners belangrijk. Hierbij speelt niet alleen informatie zenden een rol, maar is het vooral belangrijk om te luisteren naar de wensen en behoeften van inwoners. Om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de inwoners hebben wij een vragenlijst over onze communicatie ontwikkeld. De gemeente is benieuwd naar uw mening. 

Alkmaar ondersteunt ook huurders van gemeentelijke gebouwen

Ondernemers en instellingen die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en die gebouwen huren van de gemeente, krijgen een vermindering van de huur. Eerder werden al andere maatregelen genomen, zoals uitstel van belastingbetalingen en uitstel voor betaling van leges (kosten voor het werk van de overheid).

Zelfstandigenloket - Ruim 6.000 aanvragen binnen een week

Veel zelfstandige ondernemers met financiële problemen doen een beroep op een tijdelijke regeling, die voor 12 verschillende gemeenten uitgevoerd wordt door het Zelfstandigenloket van Halte Werk.

College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

Gemeente Alkmaar gaat ondernemers en instellingen helpen de coronacrisis weer te boven te komen met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro. Het moet de economie weer een zetje in de rug geven.

Coronavirus in Noord-Holland Noord - Updates 17 maart tot en met 23 maart

Hier volgt u de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gemeente Alkmaar van 17 maart tot en met 23 maart.

Alkmaar ondersteunt ondernemers

De gemeente Alkmaar gaat, naast de Rijksoverheid, de Alkmaarse ondernemers volop ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Er komen belastingmaatregelen en het Ondernemersloket wordt ingezet om ondernemers bij te staan.  

Ondernemers en het coronavirus

Ondernemers worden momenteel hard getroffen door de effecten en maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers.