Illustratieve afbeelding, Alkmaar maakt het

Alkmaar maakt het!

Ben je een professionele creatieve/culturele maker? Heb jij een goed idee voor een culturele activiteit of en kunstzinnig project? Lees dan snel verder! Misschien kan de regeling Alkmaar Maakt Het je helpen met de financiering.

Je kunt vanaf nu een ontwikkel- of projectbijdrage voor 2024 aanvragen! Lees wat de regeling precies inhoudt. Heb je vragen over de regeling? Mail ons dan via alkmaarmaakthet@alkmaar.nl.

Wat is Alkmaar Maakt Het?

Alkmaar Maakt het is een subsidieregeling van de gemeente Alkmaar. De regeling is bedoeld om de cultuurproductie aan te moedigen. Zo wordt vernieuwing op dit gebied beter mogelijk.

Voor wie? De regeling is voor culturele organisaties en professionele kunstenaars. De regeling staat open voor:

 • alle kunstdisciplines  
 • alle professionele makers*

*Hiermee bedoelen we makers met een afgeronde beroepsopleiding of een actuele beroepspraktijk.

Moet ik in Alkmaar wonen?

Makers en culturele organisaties hoeven niet woonachtig/gevestigd in Alkmaar te zijn. Het project moet wel (deels) in gemeente Alkmaar worden uitgevoerd. 

Welke mogelijkheden biedt de regeling?

Makers kunnen op twee manieren subsidie aanvragen, namelijk:

 • Een projectbijdrage van maximaal 50% van de totale begroting. Ter ondersteuning van een eenmalig cultureel project of kunstzinnig product. 
 • Een ontwikkelbijdrage van maximaal € 2.000. Voor de ontwikkeling of voorbereiding van een cultureel project.  

Wil je meer weten en aanvragen?

Bekijk dan deze pagina over Alkmaar Maakt Het!

Eerder gesubsidieerde projecten

 • TRANSIT – fasten your seatbelt, there is no estimated time of arrival

  Aanvrager: DeRondeDeroo
  Periode: Januari 2023
  Begroting en toegekend bedrag: €8150,- en €2000,-
  Type aanvraag: Ontwikkelbijdrage

  Het duo DeRondeDeroo hebben een ontwikkelbijdrage gekregen voor hun vooronderzoek in het project TRANSIT. TRANSIT – fasten your seatbelt, there is no estimated time of arrival is een surreële fysieke voorstelling over het ‘ertussen in’ vast zitten. Het gevoel van een eeuwige transitzone op een luchthaven waar geen vliegtuig ooit aankomt of vertrekt. Terwijl je wacht op hulp, met je koffer in de hand, begint je lichaam te trillen alsof er een aardbeving binnenin je zit. Er is geen hulp onderweg. Je staat er helemaal alleen voor. Advies? Geniet er maar van, want er is nog een lange weg te gaan.  

  TRANSIT gaat in première in oktober 2023 in Bellevue Theater. Het is een vervolg op After The Echo, welke in 2021 de Amsterdam Best of Fringe Award won. 

  DeRonde/Deroo bestaat uit de mimers Nick Deroo en Tom de Ronde. Beide studeerden aan de Mime opleiding in Amsterdam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar vonden ze elkaar in hun gedeelde liefde voor immersief filmisch theater. DeRonde/Deroo creëren droomwerelden die op je netvlies blijven branden. Als kijker krijg je een inkijk in een universum met eigen regels en surreële momenten. Hun voorstellingen worden vaak omschreven als visueel verbluffende gedichten. 

  Nick Deroo – Theatremaker | Actor | Writer 

 • GAIA

  Aanvrager: Maggie Symonds  
  Periode: Januari en februari 2023 
  Begroting en toegekend bedrag: € 4600,- en €2000,- 
  Type aanvraag: Ontwikkelbijdrage 

  In GAIA, een solovoorstelling als vervolg op haar eindexamen RAISINS, neemt muziektheater maker en performer Maggie Symonds ons mee naar Kiribati. Kiribati (uitgesproken als Kiribas) is het eerste eiland dat door de stijgende zeespiegel volledig zal verdwijnen in de oceaan. In 2100 zal het eiland opgeslokt zijn en lang daarvoor al niet meer bewoonbaar.  

  Geïnspireerd op dit gegeven maakt Maggie met haar gitaar en stem een voorstelling. We volgen een moeder die moet vluchten van het eiland. Hoe laat je je geliefde woonplaats achter terwijl de rest van de wereld lekker blijft doordraaien?  Maggie Symonds studeerde in 2021 af aan de opleiding ArtEZ Muziektheater in Arnhem. 
  GAIA speelt van 23 t/m 25 februari 2023 op Festival Springtij

  Maggie Symonds – performer & maker Muziektheater 

 • twee mensen dansen samen

  Vooruitstrevend

  Aanvrager: Collectief MAMM
  Periode: 1 september tot en met 30 november 2022
  Begroting en toegekend bedrag: € 20.098,45 en € 2.000,-
  Type aanvraag: ontwikkelbijdrage

  Collectief MAMM maakt werk over hoe zij als jong volwassenen de wereld van nu bekijken om zo een inkijk geven in een nog vaak onbegrepen generatie. ‘Vooruitstrevend’ (werktitel) is het vervolg op ‘Twentysomething’, gecreëerd voor Winterkaravaan 2020, en het tweede deel van hun onderzoek naar de twintiger van nu. We willen altijd meer, gedreven door het gevoel dat je het op jonge leeftijd al gemaakt moet hebben: de generatie “Nooit genoeg”: In de nieuwste creatie van Collectief MAMM gaan 5 dansers op zoek naar hun eigen geluk en stellen we onszelf de vraag hoe je dat kan behalen: met elkaar of ten koste van elkaar? Hoe houden we ons staande in een wereld die nooit stilstaat? In najaar 2022 gaan ze in residentie bij het Makershuis van Karavaan Festival en onderzoeken, met de focus op partnering en acrobatiek, hun ambitie om dansvoorstellingen te maken waar twintigers zich betrokken bij voelen en in herkennen.

  Collectief MAMM bestaat uit Maxime Abbenhues en Mees Meeuwsen. Ze leerden elkaar kennen op de Urban Contemporary Dance aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ze in 2020 beiden afstudeerden. Ze begonnen met elkaar te trainen omdat ze zich beiden meer wilden richten op partnering en acrobatiek. Ze werden geïnspireerd door gezelschappen als GN | MC voor hun nieuwe benaderingen van het delen van gewicht, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Een jaar en een hoop blauwe plekken later was Collectief MAMM geboren.

  www.collectiefmamm.com

 • Een vrouw heeft een naakte man vast in haar armen en hij is omringd door blauwe tule

  Een Ingebeelde Ziekte

  Aanvrager: Stichting Collectief BLAUWDRUK
  Periode: 24 mei t/m 6 juni 2022
  Begroting en toegekend bedrag: € 99.043,30 en € 7.000,-
  Type aanvraag: projectbijdrage

  In de voorstelling Een Ingebeelde Ziekte neemt Collectief BLAUWDRUK je mee naar het jaar 2371, naar een wereld waarin de beste dokter ook de leider van het land is. Ze verwelkomen je aan het barok-futuristische Ziekenhof van hofarts-koningin Argan. Aan de vooravond van het kraken van de onsterfelijkheid breekt hier een onverklaarbare ziekte uit, met een dodelijke vertrouwenscrisis als gevolg. In de vierde voorstelling van BLAUWDRUK duikt het collectief, aangesterkt met gelauwerd actrice Maureen Teeuwen, in de schatkist van het Franse Baroktheater en schudt deze leeg in de modder. Getooid met pruiken, gekleed in tutu’s en gewapend met medicinale volzinnen, gaan we aan de haal met het laatste stuk van de koning van de comedie, Molière.

  Collectief BLAUWDRUK maakt larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Het collectief pakt stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie. Van een eindeloos persoonlijk, kleinmenselijk niveau tot een onvoorstelbaar breed, maatschappelijk niveau, testen ze de invloed van de menselijke aard op de manier waarop we samenleven. Ondanks de chaotische, postmoderne wereld waarin wij leven, gaan ze als millennials – tegen beter weten in – op zoek naar de blauwdruk van de mens.

  https://www.collectiefblauwdruk.nl/

 • een vrouw houdt een boek vast

  P.S. ik schrijf je

  Aanvrager: &de Carvalho
  Periode: 27 mei  t/m 5 juni 2022
  Begroting en toegekend bedrag: € 56.000,- en € 18.000,-
  Type aanvraag: projectbijdrage

  De brief verandert langzaam in een bedreigde diersoort. Brievenbussen verdwijnen, postbodes worden pakketbezorgers. Waar vroeger je hart sneller ging kloppen van een plof op de mat veren we nu op bij de ping van het zoveelste appje. De brief lost op in het digitale, en dit zal ons als mensen ingrijpend veranderen. Maar wat verliezen we nu eigenlijk? Wat zegt de manier waarop we communiceren over ons? De brief gaat underground in een leegstaande parkeergarage. Daal met &de Carvalho af en herontdek de brief. Laat je dragen door onderaardse klanken en suis met ons langs het beleg van Alkmaar, flessenpost en misschien wel het ultieme: de liefdesbrief. &de Carvalho geeft met P.S. ik schrijf je een muziektheatrale ode. We frissen de archieven op met theatrale scenes, luisterliedjes, elektronische muziek en visuele prikkels. 

  Theaterkrant: “Binnen in de parkeergarage komt voor het sterrenstelsel de mens tot leven. De zang is loepzuiver en ondanks de locatie is de akoestiek heel goed. Tijdens het operagezang lijkt het met gesloten ogen net alsof ik in het concertgebouw ben. En als ik me alleen focus op de swingende geluidsartiest, waan ik me te midden van een feestende massa”

  &de Carvalho maakt synesthetisch muziektheater op locatie.  &de Carvalho is de naam voor theatermaker/artistiek leider Anne Roos Rosa de Carvalho, geluidskunstenaar Fedde ten Berge en creatief producent Marieke Buytenhuijs. &de Carvalho vertelt graag verhalen. Tijdloze patronen en de natuur als inspiratiebron worden gekoppeld aan herkenbare dilemma’s in het hier en nu.  Door verrassende locaties om te toveren tot fantasierijke werelden wordt het alledaagse vanuit onalledaags daglicht gepresenteerd. &de Carvalho combineert beeldend muziektheater met innovatieve geluidskunst. Akoestische luisterliedjes mixen met verrassende klankinstallaties en immersief geluidsontwerp. Je kunt je ogen sluiten, maar niet je lichaam. Geluid penetreert ons diepste wezen.

  Trailer P.S. ik schrijf je

 • een vrouw zit gehurkt in een grasveld en een andere valt sierlijk over haar heen

  Luchtbespiegelingen

  Aanvrager: &de Carvalho
  Projectleider: Anne Roos Rosa de Carvalho 
  Periode: 6  t/m 15 augustus 2021
  Begroting en toegekend bedrag: €42.930,- en €10.000,-
  Type aanvraag: projectbijdrage

  Kijk om hoog. Wat zie je? En de lucht. Kijkt de lucht terug? Drie personages kijken naar de lucht. Lucy: een dromerige kunstenares met een fascinatie voor de Apocalyps. James: een chemicus die ooit het gat in de ozonlaag ontdekte. Ryan: de baas van een low budget vliegtuigmaatschappij. Ze kwamen voor een geheimzinnige conferentie over lucht (van levensbelang), die is mislukt. Nu zitten ze samen vast in een open veld en wachten, tot er iets gebeuren gaat. Als we met zijn allen de oneindigheid inkijken, wat wordt er dan gespiegeld over nu en straks? Over degene die kijkt? Stap in deze emotionele achtbaan en maak een prikkelende reis langs absurde gesprekken, luisterliedjes, reizende elektronische muziek, een kas en een spannende luchtige installatie. Met de voorstelling Luchtbespiegelingen duikt het publiek op verrassende muziektheatrale wijze in het onderwerp klimaatverandering – letterlijk een ‘hot issue’.

  NRC Handelsblad: ”in verrassende bewerkingen van onder andere ‘Lucy In The Sky With Diamonds’ en ‘Claire de Lune’ bezingt De Carvalho op poëtische wijze de lucht. Bovendien treft het slotbeeld van de voorstelling een prikkelende balans tussen de hoop dat de mensheid toch tot overeenstemming kan komen, en de gegronde vrees dat het allemaal al te laat is en we kibbelend ten onder zullen gaan.”

  &de Carvalho is de naam voor theatermaker/artistiek leider Anne Roos Rosa de Carvalho, geluidskunstenaar Fedde ten Berge en creatief producent Marieke Buytenhuijs. &de Carvalho vertelt graag verhalen. Tijdloze patronen en de natuur als inspiratiebron worden gekoppeld aan herkenbare dilemma’s in het hier en nu.  Door verrassende locaties om te toveren tot fantasierijke werelden wordt het alledaagse vanuit onalledaags daglicht gepresenteerd. &de Carvalho combineert beeldend muziektheater met innovatieve geluidskunst. Akoestische luisterliedjes mixen met verrassende klankinstallaties en immersief geluidsontwerp. Je kunt je ogen sluiten, maar niet je lichaam. Geluid penetreert ons diepste wezen.

  Trailer Luchtbespiegelingen

  www.endecarvalho.nl