Actueel

Geslaagde proef met wasbare luiers: 90% gaat door

Veel minder luierafval en veel lagere kosten; de conclusie van 40 gezinnen die 6 weken lang wasbare luiers uitprobeerden. Een enthousiaste ouder: “Het staat leuk, het is duurzaam, we hebben…

Conceptbeleidsplan klimaatadaptatie 2024-2028

Gemeente Alkmaar heeft een conceptbeleidsplan klimaatadaptatie geschreven. Dit is een plan met regels en afspraken die ervoor zorgen dat nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden op een manier die goed is voor het klimaat. Vanaf donderdag 7 december 2023 tot en met woensdag 10 januari 2024 kan iedereen dit plan lezen en opmerkingen delen.

Acht vrouwen krijgen weesfiets én fietsles dankzij Project FIETS

Tijdens een feestelijk moment ontvingen acht dames van burgemeester Anja Schouten op 30 november hun fietscertificaat én een opgeknapte weesfiets. Project FIETS ging van start met succesvolle kick-off met 115 studenten van Hogeschool Inholland en daarna het fietsfeest bij de Stadsfabriek. Op 30 november was het feestelijke einde van de proef van Stichting Global Goals Alkmaar om circulariteit, duurzame mobiliteit en armoedebestrijding te verbinden via dit (wees)fietsen project.

Commissaris van de Koning bezoekt Sportcomplex De Meent

De gemeente Alkmaar ontving op 8 november de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, in Sportcomplex De Meent. De keuze voor deze locatie was niet zomaar; de gemeente wilde graag laten zien hoe warmte die overblijft bij het maken van ijs benut wordt voor de verwarming van het gebouw, het dweilwater en de gebouwen in de buurt. Dit is niet alleen duurzaam; het bespaart ook veel kosten, waardoor een kaartje voor de ijsbaan betaalbaar blijft.

Eerste boom geplant bij Energieleverend Geluidsscherm

Afgelopen vrijdag is de eerste boom geplant bij het Energieleverend Geluidsscherm langs N245. Voor elke boom die gekapt moest worden voor de bouw van het scherm komt er een nieuwe terug. De nieuwe bomen komen zoveel mogelijk in de directe omgeving te staan.

Opening van eerste laadtaarn aan Nieuwlandersingel

Aan de Nieuwlandersingel is maandag, tijdens de Nationale Klimaatweek, de eerste laadtaarn van Alkmaar in gebruik genomen. De laadtaarn is een omgebouwde lantaarnpaal met twee oplaadpunten voor elektrische auto’s èn elektrische boten.

Nationale Klimaatweek 2023 in Alkmaar

Van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november is de Nationale Klimaatweek. We moedigen Alkmaarders aan om deze week extra duurzaam te doen en zich te laten inspireren. Niet alleen deze week, maar ook de rest van het jaar. U kunt ieder moment beginnen aan een duurzamer leven. Dus waarom vandaag niet? Zet ook de knop om en doe mee! In Alkmaar zijn er deze week verschillende duurzame activiteiten waar u kunt aansluiten.

Festival UPfest presenteert pop-UP evenementen

Het succesvolle festival UPfest dat afgelopen januari haar eerste editie in de Grote Kerk Alkmaar had, presenteert dit najaar drie pop-UP evenementen rondom het thema ‘green up your life’. Met een leuke Warming-UP en een toffe sinterklaas- en kerstspecial daagt het festival Alkmaarders uit om dit najaar op een leuke manier aan de slag te gaan met circulariteit en duurzaamheid.

Internationaal bezoek voor Alkmaar POCITYF

Deze week komen alle deelnemende steden aan het Europese project POCITYF bij elkaar in Alkmaar. Ambtenaren en organisaties die duurzame oplossingen maken in Évora (Portugal), Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije) kijken en leren van alle duurzame ontwikkelingen in ‘POCITYF’ Alkmaar. Allemaal hebben wij hetzelfde doel: oude steden verduurzamen met het bewaren van het originele stadsgezicht.

Gemeente Alkmaar zoekt gezinnen voor wasbare luiers

De gezinnen krijgen de kans om wasbare luiers uit te proberen. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu én ze leveren ouders/verzorgers geldbesparing op. Daarnaast vermindert het afval. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling om het restafval sterk te verminderen.

Vooraanstaand duurzaam: sportgebouw De Meent

De Meent heeft maar liefst 2.650 zonnepanelen, een batterij om de elektriciteit in op te slaan, een systeem waarmee de warmte uit de ijsmachine gebruikt wordt voor het verwarmen van het gebouw, duurzame koeling en een energienetwerk waarmee de elektriciteit en de warmte in het gebouw zo slim mogelijk wordt geregeld. De Meent is daarmee een vooraanstaand duurzaam voorbeeld onder de (sport)gebouwen.

Nieuwe regeling bekers en bakjes

Sinds 1 juli is de nieuwe regelgeving ingegaan rondom plastic wegwerpverpakking, oftewel de plastic bekers en pakjes die u maar één keer gebruikt. We sommen de belangrijkste regels op. Wegwerpverpakkingen is niet goed voor de natuur en er extra voor betalen is niet goed voor uw portemonnee. De oplossing: kies voor eigen herbruikbare bekers en bakjes.

Connexxionbussen rijden op zonne-energie van De Meent

Na een onderzoek door TNO, Transdev en Connexxion lukte het om bussen van Connexxion op zonne-energie van Sportcomplex De Meent te laten rijden. Zo blijft de cirkel van het opwekken en gebruiken van energie kort. Deze manier van omgaan met energie is uniek in Alkmaar.

Woning verduurzaamd? Deel uw waardevolle ervaring

Wij zijn op zoek naar trotse huiseigenaren die hun (deels) verduurzaamde woning digitaal willen laten zien. Heeft u in elk geval één van deze duurzame oplossingen: dakisolatie en vloerisolatie, spouwmuurisolatie, een hybride warmtepomp of zonnepanelen? Meld u dan aan voor ‘Gluren bij de duurzame buren 2023’, een digitale tour langs duurzame huizen.

Kompasweg: geen nieuwe tegels maar circulaire aanpak

De stoepen aan de Kompasweg zijn op een circulaire manier opgeknapt. Ook is er meer ruimte voor groen gemaakt. Hierdoor is 50% CO2 bespaard en is er ongeveer 50% extra vergroening gemaakt. Een goede start van een proefproject en samenwerkingen.

Zondag 9 juli: Bijendag bij Hortus Alkmaar

Op zondag 9 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur staat Hortus Alkmaar helemaal in het teken van de bij. Imkers presenteren het verhaal van de honingbij en de wilde bij, u kunt Bijenstal Achtergeest bezoeken en er zijn leuke kinderactiviteiten. Ook lekker: een gratis honingproeverij met zes verschillende soorten.

Een thuisbatterij om zonne-energie op te slaan

‘Wij lieten een warmtepomp installeren en kozen voor elektrische verwarming, daarmee schoot ons energieverbruik omhoog. We kozen voor zonnepanelen om deze energie op te wekken. Met een thuisbatterij kunnen we het te veel aan energie opslaan voor later gebruik’, vertelt Boudewijn.

Eerste stap richting nieuwe elektriciteitsverbinding in Noord-Holland Noord

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en netbeheerder TenneT zijn van plan om in Noord-Holland Noord een nieuwe bovengrondse elektriciteitsverbinding aan te leggen. Het gaat om een hoogspanningsverbinding van 380.000 Volt met bijbehorende elektriciteitsstations. Op 21 juni kunnen inwoners van Alkmaar hierover een informatiebijeenkomst bijwonen in Wijkcentrum Overdie.

Maak je klaar voor de winter met een gratis energiecoach

Huurders in de gemeente Alkmaar kunnen weer een afspraak maken met een energiecoach. De energiecoaches worden vanaf nu begeleid door Wonenplus Alkmaar. De energiecoaches komen gratis bij inwoners thuis. Zij adviseren over goedkope en efficiënte maatregelen om direct energie te besparen in hun huis.

Nieuwe workshopreeks circulair ondernemen

Gemeente Alkmaar kondigt met trots de lancering aan van de nieuwe workshopreeks circulair ondernemen, gericht op bedrijven en organisaties die willen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Alkmaar gaat bedrijven ondersteunen in circulair ondernemen

De gemeente Alkmaar wil bedrijven ondersteunen in duurzaam ondernemen. Ondernemers kunnen in gesprek gaan met een expert en ontdekken wat een circulaire economie voor ze kan betekenen.

Alkmaar gaat professionele keukens helpen in voedselverspilling

Alkmaar gaat in samenwerking met Orbisk professionele keukens in restaurants en andere bedrijven helpen met het tegengaan van voedselverspilling. Door in te zetten op slimme technologie en data gaat de gemeente ondernemers intensief begeleiden in het besparen van voedsel én geld.

Maak kennis met de Zero Waste lifestyle: gratis activiteiten

In Wijkcentrum de Eenhoorn zijn er een serie gratis activiteiten opgezet die je kennis laat maken met de Zero Waste lifestyle: een levenswijze waarbij je onnodige verpakkingen achterlaat en bewuste keuzes maakt om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De activiteiten zijn divers en iedereen kan meedoen.

Stadswerk072 past circulariteit toe op historische lichtmasten

Gemeente Alkmaar en Stadswerk072 werken samen aan circulariteit en passen dit ook toe op de historische lichtmasten in Alkmaar. Bij een defecte lichtmast werd normaal gesproken het volledige armatuur vervangen. Dat is zonde. Want deze heeft een levensduur van 25 tot 30 jaar.

Maatschappelijke organisaties kunnen de subsidie energieregelingen nu aanvragen

Vanaf maandag 17 april kunnen maatschappelijke organisaties in de gemeente Alkmaar een subsidie aanvragen voor de hogere kosten die ze hebben door de gestegen energieprijzen. Ook kunnen ze subsidie aanvragen voor energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen.

Alkmaar doet mee aan het NK Tegelwippen 2023

De gemeente Alkmaar doet voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober 2023 gaan we de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Denk mee-bijeenkomst klimaatadaptatie druk bezocht

Het klimaat verandert. Alkmaar maakt daarom werk van klimaatadaptatie. Op 28 maart nodigde de Gemeente Alkmaar ondernemers, inwoners, natuurorganisaties en anderen uit om mee te denken over de plannen voor…

Alkmaar ontvangt delegatie van ambtenaren uit Israël

Op woensdag 29 maart ontving de Provincie Noord-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) een delegatie van ambtenaren uit Israël en de Ambassade van Israël. Dit als onderdeel van het Senior Staff Fellowship-programma van de Israëlische school voor leiderschap, bestuur en management.

Earth Hour: op 25 maart één uur het licht uit voor de aarde

Bij de Grote Sint Laurenskerk gaat a.s. zaterdag tussen 20.30 en 21.30 het licht uit. De gemeente Alkmaar doet op die manier mee met Earth Hour, een actie van het Wereld Natuur Fonds. Hiermee wordt wereldwijd op een symbolische manier aandacht gevraagd voor onze kwetsbare natuur en klimaatverandering.

Effecten CO2-Prestatieladder zichtbaar: uitstoot met 7% verminderd

In de eerste helft van 2022 heeft de gemeentelijke organisatie in totaal 2.528 ton CO2 uitgestoten. Per eind 2022 is de uitstoot ten opzichte van 2018 met 7% verminderd. Dit inzicht heeft de gemeente gekregen door middel van de CO2-Prestatieladder. Het doel is om in 2024 ten opzichte van 2018 uiteindelijk 30% minder CO2 uit te stoten.

Inholland studenten strijden 22 maart om de titel 'Best Student Company of the Year'

Op woensdag 22 maart vindt het Inholland Mix & Match event plaats in de Grote Kerk. Ruim 500 studenten gaan hier met 80 organisaties uit de regio Alkmaar in gesprek voor een stageplek of afstudeeropdracht. Tijdens het evenement is ook de jaarlijkse finale van de minor Innoveren & Ondernemen, waarin studenten duurzame en innovatieve producten ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Drie teams van studenten strijden om de eerste plek. De gemeente Alkmaar reikt in het kader van het Europees project POCITYF een voucher uit van € 1000,-.

200 extra laadpalen in Alkmaar: inwoners kunnen meedenken over locaties

Door de groei van het aantal elektrische auto’s in Alkmaar stijgt ook de behoefte aan laadpunten. De gemeente wil het netwerk van openbare laadpunten daarom de komende jaren sterk uitbreiden en vraagt inwoners actief mee te denken over waar deze moeten komen te staan.

Gemeente helpt vijf Alkmaarse ondernemers met versnellingsprogramma GO!-NH

Van een authentieke korenmolen met sociaal aspect tot een nieuw te ontwikkelen circulaire, groene hotspot in Alkmaar. De gemeente Alkmaar heeft vijf ondernemers geselecteerd die in het ondernemersprogramma GO!-NH gaan werken aan het versneld op de markt brengen of verder laten groeien van hun duurzame innovatie of onderneming.

Alkmaar bereidt zich voor op klimaatverandering. Denk mee op 28 maart!

Het klimaat verandert; er zijn heftigere regenbuien, langere periodes van droogte en hetere zomers. Door de openbare ruimte, onze leefomgeving, anders in te richten, bereiden we ons voor op deze klimaatveranderingen. Wethouder Nicole Mulder (Duurzaamheid) en wethouder Ad Jongenelen (Groen en Openbare Ruimte) nodigen ondernemers, inwoners, natuurorganisaties en anderen van harte uit om mee te denken over de voorlopige plannen voor de komende vijf jaar. Hiervoor is een bijeenkomst georganiseerd op 28 maart, tussen 19.00 en 21.00 uur in het stadhuis.

Eerste palen Energieleverend Geluidsscherm op 11 maart de grond in

Op 11 maart 2023 gaan de eerste palen van het Energieleverend Geluidsscherm de grond in. De voorbereidende werkzaamheden langs de Huiswaarderweg (N245), Schagerweg (N245) en Nollenweg (N508) zijn dan afgerond. Inmiddels is het oude geluidsscherm al verwijderd, zijn de bomen gekapt en is de grond bouwrijp gemaakt. Het geluidsscherm wordt naar verwachting in oktober opgeleverd.

Eerste editie groen festival UPfest zeer geslaagd

Op zondag 15 januari vond de eerste editie van het nieuwe festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het festival in het thema ‘green up your life’ bood bezoekers de gehele dag een grote variëteit aan programma. Van lezingen en een grote streekmarkt tot workshops voor jong en oud en theater. Met ruim 4000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde eerste editie.

Vroonermeer-Noord krijgt een Tiny Forest

Leerlingen van basisscholen De Lispeltuut en De Vroonermeerschool, buurtbewoners, IVN Natuureducatie en gemeente Alkmaar planten op woensdag 15 februari 2023 samen een Tiny Forest aan in de Vroonermeer-Noord. Het minibos komt op één van de nieuwe recreatieve eilanden. De Lispeltuut en De Vroonermeerschool adopteren gezamenlijk het Tiny Forest en gaan het tijdens lessen gebruiken. Zo ervaren de schoolkinderen de waarde van natuur.

Circulair NHN 2023: inspiratie-evenement voor ondernemers

Op dinsdag 7 februari vindt tijdens de ‘week van de circulaire economie’ de Circulair NHN 2023 plaats. Dit inspiratie-evenement biedt ondernemers en andere professionals een afwisselend programma vol inspirerende sprekers en concrete vraagstukken en oplossingen rondom duurzaam ondernemen.

Voorkom laadstress: haal een gratis laadschijf op!

Alkmaarders met elektrische auto’s kunnen vanaf dinsdag 10 januari 2023 een gratis laadschijf ophalen bij de balie in het Stadskantoor én in de Ekoplaza (Hofplein 3). Met deze laadschijf kunnen gebruikers van openbare oplaadpalen aangeven hoe lang hun voertuig nog aan de lader hangt.

De Meent van het gas af

Sportcomplex De Meent gaat van het gas af. Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder, wethouder Robert te Beest (Vastgoed en grondzaken) en Vincent Thijssen (Algemeen Directeur Alkmaar Sport) draaiden 8 december 2022 de eerste gaskraan dicht.

Gemeente Alkmaar gaat duurzaam opdrachtgeven en inkopen 

Op 24 november 2022 heeft wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder het Manifest voor Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) ondertekend. Doel? Het verbinden van overheden om een krachtig netwerk te vormen om partijen in de hele keten te bewegen om duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren.

Alkmaar gaat bedrijven ondersteunen in circulair ondernemen

De gemeente Alkmaar gaat bedrijven ondersteunen in duurzaam ondernemen. Ondernemers kunnen in gesprek gaan met een expert en ontdekken wat een circulaire economie voor ze kan betekenen. Kosten van cement, hout, staal en aluminium zijn namelijk 15 tot 55% toegenomen sinds 2019. Niet alleen in de bouw, de meest grondstof intensieve sector, zijn er prijsstijgingen. Het geldt voor nagenoeg alle sectoren en grondstoffen. Hoe ga je hier als bedrijf mee om?

Scholen starten Junior IOT Energie Challenge tijdens Alkmaar Light Festival

De komende maanden werken scholen in én rondom Alkmaar aan de Junior IOT Energie Challenge. Samen denken zij na over actuele uitdagingen op gebied van duurzaamheid in de regio. De…

Dit kan je doen in Alkmaar tijdens de Nationale Klimaatweek

Het is vanaf 31 oktober tot en met 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor het klimaat.

Stimuleringsfonds; jouw plan voor Alkmaar is geld waard

Heb jij ook een mooi initiatief op het gebied van ondernemen, cultuur en sport? Dan is dit jouw laatste kans om ondersteuning aan te vragen bij het Stimuleringsfonds. Stuur daarom je aanvraag voor 1 november in.

24 t/m 27 oktober: Gluren bij de Duurzame Buren

Regio Alkmaar organiseert in de week van 24 oktober tot en met 27 oktober 2022 een digitale tour langs duurzame huizen. Tijdens de tweede editie van dit unieke evenement kijken inwoners mee binnen bij 4 mensen die hun huis recent hebben verduurzaamd.

Alkmaar maakt afspraken voor duurzame woningbouw

Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, heeft de gemeente Alkmaar een overeenkomst voor duurzame woningbouw opgesteld. Hierin staan ambitieuze afspraken, strenger dan de huidige wettelijke normen, zodat er sneller, goedkoper en duurzame woningen gebouwd kunnen worden.

Straten in De Rijp starten met elektrische-autodelen

De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kregen vandaag per straat twee elektrische deelauto’s uitgereikt. De bewoners delen de auto’s met anderen in de straat. Het idee is dat zij zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen.

CO2-voetafdruk Alkmaar: op de goede koers

In 2021 was de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie 12% minder ten opzichte van 2018. Dat is een minder sterke daling dan in 2019 en 2020. De gemeente heeft door de CO2-prestatieladder inzicht gekregen in de oorzaak en daardoor kon de oorzaak worden aangepakt. Eind 2021 zat de gemeentelijke organisatie daardoor op dezelfde goede koers als in de voorgaande jaren.

Bewonersbijeenkomst Energieleverend Geluidsscherm op 27 september

De bouw van het Energieleverend Geluidsscherm gaat in oktober beginnen. Als alles volgens planning verloopt is het innovatieve bouwwerk met zonnepanelen langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg nog vóór de zomer 2023 af.

Informatiemarkt Verduurzaam je huis

Zaterdag 1 oktober 2022 tussen 13.00 en 17.00 organiseert Bibliotheek Kennemerwaard de informatiemarkt ‘Verduurzaam je huis’. Woningeigenaren in Alkmaar kunnen zich die dag kosteloos en onafhankelijk laten informeren over de mogelijkheden in hun eigen huis. Er zijn bedrijven aanwezig met expertise over isoleren, ventileren, verwarmen en energie opwekken. Bewoners kunnen bijvoorbeeld inspiratie opdoen, ter plekke een stappenplan laten opstellen en offertes opvragen.

Gemeente Alkmaar zoekt duurzame scale-ups voor de Circular Alkmaar Challenge

Gemeente Alkmaar moedigt duurzame innovaties aan in de gehele regio. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met het GO!-NH de Circular Alkmaar Challenge geopend. De eerste editie is gericht op scale-ups en MKB-bedrijven die al goed ontwikkeld zijn in hun huidige markt en klaar zijn voor de volgende stap met circulaire economie en klimaatadaptatie.

Alkmaar winnaar Green Cities Europe Award Nederland

Alkmaar is de winnaar geworden van de Green Cities Europe Award Nederland. Deze prijs is een initiatief waarmee inspiratie wordt geboden voor het vergroenen van de leefomgeving. Volgens de jury kan Alkmaar alle Europese steden inspireren met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten. De uitreiking van de Green Cities Award zal plaatsvinden op 8 december in Parijs. Alkmaar en Stadswerk072 nemen dan de prijs in ontvangst.

Gemeente Alkmaar helpt huiseigenaren te verduurzamen

Inwoners van de gemeente Alkmaar kunnen zich vanaf nu aanmelden voor persoonlijk en gratis advies over hun woning van een gecertificeerd energie-adviseur. Deze adviseur komt aan huis en adviseert over…

Doe Duurzaam bus gaat weer rijden

Vanaf woensdag 6 april reist de Doe Duurzaam bus weer door Alkmaar. Naast ‘energie besparen’ is er ook nu ook aandacht voor ‘het niet weggooien van spullen’ en een groene tuin. Iedereen kan op zijn eigen manier energie en kosten besparen én vergroenen. Alle beetjes helpen. Samen bereiken wij een groot resultaat, namelijk: een duurzaam Alkmaar.